Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nitko iz Holdinga na liste

SDP, Možemo, GLAS, Petek i HSLS grade plan rušenja Bandića

Izvor iz platforme Možemo kaže kako su spremni čak i na to da Tomašević ne bude kandidat za gradonačelnika ako udružena oporba ima jačeg kandidata, SDP će vjerojatno kandidirati Marasa
Foto: PIXSELL
1/4
29.10.2020.
u 09:51

Na sastanku u ponedjeljak okuplja se zagrebačka opozicija i HSLS koji je na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om.

Kao i više puta dosad u prethodnih pet godina ponavljam da sam znanstvenik i da me ne zanima politički angažman. Smatram da svom gradu i Hrvatskoj znatno više mogu pridonijeti svojim znanstvenim i javnim djelovanjem, poručio je jučer psiholog iz Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić kojeg je dio novog vodstva SDP-a vidio kao mogućeg kandidata za gradonačelnika Zagreba.

I to ne samo SDP-ova, već kandidata kojeg su, kako je bio plan, željeli ponuditi i ostalim potencijalnim partnerima iz zagrebačke oporbe. Kako objašnjavaju naši izvori iz vodstva SDP-a, ideja je bila da se na taj način pridobije platforma Možemo, odnosno da se s jakim kandidatom „prisili“ Tomislava Tomaševića da odustane od planirane kandidature i da svi zajedno sa snažnim nestranačkim kandidatom idu u rušenje Milana Bandića.

Premda je Jokić za političke angažmane, kako je sam jučer kazao, nezainteresiran, zagrebačka oporba navodno ne odustaje od ideje da se pokuša dogovoriti da na izbore ide udružena.

Zajednički u drugi krug?

Kako neslužbeno doznajemo, vrlo brzo, vjerojatno u ponedjeljak, trebao bi se održati sastanak pet oporbenih zagrebačkih klubova, odnosno sastanak SDP-a, platforme Možemo, stranke GLAS, Kluba nezavisnih u kojemu je Renato Petek, ali i HSLS-a, koji je na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om. Naš sugovornik iz jednog opozicijskog kluba kaže kako je ideja da se u ponedjeljak svi nađu i pokušaju dogovoriti suradnju.

A ako svi žele da to bude ozbiljna priča, onda, dodaje, cilj ne može biti samo plan kako smijeniti Milana Bandića, nego treba okupiti najjači tim koji bi, nakon izbora, mogao i trebao odmah početi s radom. I naš drugi izvor iz platforme Možemo kaže kako su i oni spremni na dogovor pa čak i onaj da Tomislav Tomašević ne bude kandidat platforme Možemo za gradonačelnika ako udružena oporba ima jačeg kandidata. Međutim, zasad ga, kaže naš izvor, ne vide, što ne znači da se to idućih tjedana neće promijeniti.

Dodaju i kako sumnjaju da će novi lider SDP-a Peđa Grbin imati snage oduprijeti se želji šefa zagrebačke organizacije Gordana Marasa da on bude njihov kandidat za prvog čovjeka grada koji će u tome, šuška se, dobiti i potporu gradskog odbora. Naši izvori iz zagrebačke opozicije kažu kako će se u ponedjeljak na sastanku pokušati dogovoriti jedna ključna stvar, a to je da svi nabrojeni klubovi na lokalnim izborima u svibnju podrže jednog kandidata ili kandidatkinju od centra prema lijevo koji će ući u drugi krug.

Nitko iz Holdinga na liste

– To bi, ako već ne možemo postići dogovor da idemo na izbore sa samo jednim kandidatom, bio minimum. Međutim, smatram da moramo pokušati ići i korak dalje i doista vidjeti je li moguće da svi zajedno stanemo iza jednog kandidata jer bi to značilo sigurnu pobjedu – kaže naš izvor.

Pregovarat će se navodno i o listama za Skupštinu, a svi naši sugovornici drže kako je, čak i u slučaju da se dogovore da idu s jednim kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika, bolja opcija da lista bude više jer to povećava šansu za sastavljanje većine u Skupštini. Hoće li SDP na listu primati partnere još se ne zna, ali čuje se kako je novi lider Peđa Grbin zagrebačkim SDP-ovcima već kazao kako na toj listi neće moći biti nitko tko je zaposlenik gradske uprave ili Holdinga što je dosad bila uredna praksa. 

Komentara 11

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
10:28 29.10.2020.

Teže od "rušenja" Bandića biti će ovoj čudnoj družini odabrati poglavicu. Maras ima velikih ambicija a male šanse za bilo što i eto svađe.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
10:33 29.10.2020.

Bandi će biti gradonačelnik Zagreba onoliko dugo koliko on to bude htio, a uz ovakve protukandidate doživotno.

LL
lijepa_li si
10:37 29.10.2020.

tomašević je prosto antipatičan. za tomaševića su rušitelji, družina koja nikad ništa nije izgradila. dosta je takvih u zagrebu no ipak su manjina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije