Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori u Zagrebu

SDP je spreman podržati Tomaševića, ali uz nekoliko uvjeta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.12.2020.
u 09:51

U anketi koju je nedavno naručio SDP Tomašević ima potporu 27 posto birača, dok bi šefa zagrebačkog SDP-a Marasa podržalo njih sedam posto

Hoće li se uspjeti postići dogovor između SDP-a i platforme Možemo o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Zagrebu trenutačno je jedno od zanimljivijih pitanja. Udružena opozicija definitivno bi umanjila rizik od mogućnosti da se Bandić i dalje održi u svojoj fotelji prvog čovjeka metropole. Međutim, do dogovora da svi pokušaju stati iza jednog, zajedničkog, kandidata za gradonačelnika trebat će provesti još sate i sate u razgovorima i pregovorima.

Anketa ujedinjene oporbe

Odgovor na prvo pitanje tko bi bio taj kandidat nameće se de facto sam od sebe kad se zna da Tomašević prema anketi koju je SDP nedavno naručio ima oko 27 posto potpore birača, a šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras oko sedam posto. A očekivati je da će se ti rezultati u velikoj mjeri poklopiti i s rezultatima najnovije ankete, prve koju je nedavno naručila ujedinjena oporba.

Svjesni situacije, u zagrebačkom SDP-u već sada poručuju da oni nemaju ništa protiv toga da stanu iza Tomaševića, ali i naglašavaju kako, da bi do toga došlo, treba postići i partnerski odnos između SDP-a i Možemo, a on bi podrazumijevao dogovor o nekoliko ključnih pitanja. Za početak drže kako bi glavni „pregovarači“ trebali biti SDP i Možemo, a tek kasnije u cijelu priču treba uključiti i preostalu oporbu poput stranke Glas, HSLS-a i nekih nezavisnih skupštinara. A ključnim drže pitanje liste za Skupštinu gdje će SDP, doznajemo, u slučaju dogovora inzistirati na tome da se ide s jednom, zajedničkom listom za Skupštinu.

VIDEO Održan politički performans Foruma mladih SDP-a Zagreb za GK Jabuka

– Tomislav Tomašević, kao nositelj svoje liste i kandidat za gradonačelnika iza kojega bi stala cijela oporba, automatski bi dizao i svoju listu za skupštinu. To bi značilo da je SDP-ova lista u podređenom položaju i mi si to ne možemo dopustiti. Osim toga, tako se ne može voditi konzistentna kampanja jer kako podržavati Tomaševića, a paralelno se tučete s listama – kaže izvor iz zagrebačkog SDP-a.

Jasno mu je, dodaje, da Možemo u ovom trenutku može igrati i na svog jakog kandidata uvjeren da će ga SDP ionako podržati, ako ne u prvom, onda u drugom krugu, ali budimo realni, ako se želi poraziti Bandića, lijevi centar mora ići zajedno i samo se tako Bandića može srušiti.

Neki u SDP-u smatraju i kako bi se dogovor u Zagrebu trebao prekopirati i na druge sredine u kojima Možemo ima kakvu-takvu infrastrukturu poput Splita i Rijeke, odnosno da u slučaju dogovora u Zagrebu oko Tomaševića oni stanu iza SDP-ovih kandidata za gradonačelnike, primjerice, Rijeke i Splita.

No iz platforme Možemo takvu opciju neslužbeno odmah odbacuju i dodaju kako takva „trgovina“ i „ucjene“ ne dolaze u obzir.

Cilj je umanjiti šanse Bandiću

– Zagreb je Zagreb, pa tako i dogovor o Zagrebu, a Split, Rijeka ili neki drugi gradovi su drugi gradovi – kaže izvor iz Možemo te dodaje kako će se o svim uvjetima i otvorenim pitanjima, pa i onom o dvije ili jednoj listi, razgovarati nakon što stignu rezultati novonaručene ankete.

Zanimljivo je da su oko jedne stvari u startu složni i u SDP-u i u Možemo. Obje opcije otvoreno poručuju kako će inzistirati na tome da odluku o tome hoće li ići zajedno ili odvojeno donesu što prije, po mogućnosti najkasnije do kraja prosinca.

I jedni i drugi smatraju da se dogovor ne treba „taljigati“ jer im to svima može samo štetiti i kako se nikako ne smije ponoviti situacija od prije tri i pol godine kada se SDP mjesecima „natezao“ s HNS-om oko toga hoće li stati iza Anke Mrak Taritaš ili neće.

U slučaju da do dogovora s Možemo ne dođe, u SDP-u poručuju kako oni idu samostalno na izbore sa svojom listom i sa svojim kandidatom koji bi u tom slučaju gotovo pa sigurno bio i aktualni šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

– Mi možemo ići i sami sa svojim kandidatom pa se kasnije dogovarati s Možemo iako je, po našem mišljenju, primarno postići dogovor jer se time umanjuju šanse da se Bandić održi – kaže naš izvor iz zagrebačkog SDP-a.

1. U slučaju da SDP stane iza Tomaševića inzistirat će na jednoj, zajedničkoj listi za Skupštinu

2. Glavni pregovarači trebaju biti SDP i Možemo, a tek potom uključiti i druge stanke opozicije

3. Dogovor o zajedničkom izlasku na lokalne izbore treba postići što prije, najkasnije do kraja prosinca

Komentara 57

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
10:21 01.12.2020.

SDP je još žalosniji s Pedjom

MA
MarasG
10:21 01.12.2020.

Narod ne voli i ne zeli sdp a niti bilo koga sto dolazi odatle.

MA
MarasG
10:24 01.12.2020.

SDP kod naroda izaziva podrug i sprdnju i ta stranka za dugo vremena u Hrvatskoj ne moze ocekivati neki znacajniji rezultat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije