Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADONAČELNIK Pet i pol mjeseci nakon održanih općinskih izbora vodi se velika bitka za grad na Neretvi

SDP i Boljitak u bošnjačkoj koaliciji Mostara

25.03.2009.
u 23:00

Završni  razgovori o izboru mostarskoga gradonačelnika nisu do kraja iznjedrili sporazum o tome tko bi mogao biti izabran, pet i pol mjeseci nakon održanih općinskih izbora, ali je više informacija govorilo u prilog da će Hrvati u Mostaru izgubiti posljednju priliku za čelnu poziciju na lokalnoj razini.

Bitka za Mostar
Hrvat nije gradonačelnik Sarajeva, Banje Luke, Brčkog, Tuzle, Zenice ... Travnika koji se i zakonskim odredbama ranije stavljao u specijalan položaj kao i grad na Neretvi. I za razliku od Travnika, Zenice, Tuzle ... samo se u Mostaru gradonačelnik ne bira kao odraz demokratske većine, nego je osmišljena “legitimna” prijevara kako većinskome narodu oduzeti vlast.

U realizaciju takvog scenarija u državi kakva je BiH uključili su se ravnopravno SDP i Narodna stranka Radom za boljitak. Današnja sjednica Gradskog vijeća Mostara i izbor gradonačelnika će vjerojatno rezultirati velikim raskolom u NSRZB-u.

Naime, trojica vijećnika ove stranke podržavaju Ljubu Bešlića za novog/staroga gradonačelnika, dok ostali uzorno slušaju sva naređenja vrha stranke. U prvom redu tu se misli na Vahidu Bebanić, koja je ovih dana s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem čak posjetila i jedan notarski ured u Mostaru.

Milijunske mjenice
Razlog posjeta notaru je bilo sklapanje ugovora kojim se ova vijećnica obvezuje da će za mostarskoga gradonačelnika izabrati Suada Hasandedića. To nam je jučer potvrdio i Jerko Ivanković, koji je rekao kako se ugovor finalizira. - Želimo Hrvata za gradonačelnika u liku Marka Romića. Ako on ne bude izabran, gradonačelnica će biti Vahida Bebanić ili Suad Hasandedić - rekao nam je Ivanković. Također je potvrdio da opcija potpore Ljubi Bešliću više ne postoji, te da nema izgleda da vijećnici NS-a Radom za boljitak podrže Bešlića.

Naravno, suludo je razmišljati da će Vahida Bebanić postati gradonačelnica, tako da je jedini realan izbor i opcija Suad Hasandedić. Ostatak glasova bi Hasandedić trebao dobiti od vijećnika SDP-a. Naime, Večernjak je došao do informacije da su predstavnici SDP-a i SDA potpisali mjenicu na pola milijuna maraka, što je navodno odobreno i od središnjice stranke, koja će se aktivirati onda kada Suad Hasandedić bude izabran za gradonačelnika Mostara.

Suština sporazuma je navodno da će stranka koja izigra dogovor o potpori morati drugoj stranci potpisnici platiti pola milijuna KM, S ispunjenjem ovog dogovora, ukoliko on doista postoji, Hasandedić ima 18 glasova, što je dovoljno za njegov izbor. Ovakvim raspletom situacije konačno bi pale sve maske, pa je jasno da SDP nije nenacionalna nego bošnjačka stranka.

To potvrđuje činjenica da su se dosad u Gradskom vijeću esdepeovci slagali s 90 posto svih odluka i inicijativa SDA i SBiH, a u NSRZB-u su još jednom pokazali da zaista nisu hrvatska stranka. Samo onda ostaje nejasno kako je ta stranka mogla sudjelovati u sastancima lidera stranaka s hrvatskim predznakom ili pak biti jedna od potpisnica Kreševke deklaracije. U Mostaru bi tako zaživjela koalicija nalik na alijansu od prije sedam godina sa SDP-om i NSRZB-om.

Ključne riječi
SDP

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije