Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za izbore

SDP, HSS i HSU već pišu program, HNS neće s Bernardićem

opor
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/4
12.05.2017.
u 12:04

Ako SDP bude sastavljao novu Vladu, u najužem će timu, kaže izvor iz vodstva stranke, biti i bivši šef uprave Podravke Zvonimir Mršić

Dok se premijer Andrej Plenković još uvijek nada da će uspjeti u sakupljanju nove parlamentarne većine, u glavnoj oporbenoj stranci SDP-u počeli su s pripremama za nove prijevremene parlamentarne izbore. Napravljena su dva plana. Jedan za slučaj da izbori budu prije ljeta, a drugi za slučaj da se na izbore ide na jesen što drže i najvjerojatnijom opcijom. U skladu s ta dva plana stranački su savjeti počeli i s izradom izbornog programa koji će, doznajemo, biti kombinacija programa s kojima je na izbore 2015. izašla koalicija Hrvatska raste i programa Narodne koalicije iz 2016. godine.

Kompilacija bivših programa

Uz to će se u novi program dodati i velik dio onoga što je SDP ispregovarao s Mostom 2015. godine. Riječ je o oko 300 stranica materijala od čega je, kažu u SDP-u, dio završio i u programu Narodne koalicije, a sada bi u novi program trebao i ostatak. A što je još jedan od dokaza da SDP ozbiljno računa na opciju sastavljanja nove vlasti s Mostom.

U programu će se, doznajemo, naći i konkretni prijedlozi što raditi s Agrokorom, Inom, kako premostiti problem gužvi na granicama...

U izradi programa sudjeluje i HSU i HSS s čijim je šefovima Davor Bernardić, za kojeg dio uglednih SDP-ovaca drži da ne bi trebao biti stranački kandidat za premijera, obavio razgovore i dogovorio izlazak na izbore. Bernardić je, doznajemo, šefu HSU-a Silvanu Hrelji ponudio Klub, odnosno tri sigurna mjesta na listama za izbore, a šefu HSS-a Kreši Beljaku isti broj sigurnih mjesta koja mu je uoči prošlih izbora jamčio i Zoran Milanović, dakle pet. I oni su, kažu u SDP-u, pristali na ponudu i partneri su na koje se ozbiljno računa.

Razgovaralo se i sa šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, no konačan dogovor nije postignut.

A pitanje je i hoće li jer u HNS-u imaju planove poprilično drukčije od SDP-ovih. Za razliku od SDP-a, HNS-u ne pada na pamet nakon izbora pokušavati sastaviti vlast u kojoj bi bio i Most i tvrde da bi mnogo pametnije bilo da se umjesto nove vlasti s Mostom uđe u veliku koaliciju u kojoj bi uz SDP i HDZ bio i HNS, ali i HSS i HSU.

– Ne treba to isključiti kao opciju. A takva velika koalicija jedino je i moguća s HNS-om u njoj zato što SDP bez nas nikada na nju ne bi ni pristao jer nikad neće pustiti da mi ostanemo jedina alternativa biračima – kaže izvor iz HNS-a.

U HNS-u trenutačno planiraju na buduće izbore ići odvojeno od SDP-a, a s IDS-om, iako ne odbacuju do kraja mogućnost ponavljanja Narodne koalicije.

Čekaju se ankete

– Sve će ovisiti o dvjema stvarima. Prvo, moramo napraviti ankete da bi se vidjelo što nam je pametnije i što nam donosi više mandata – zajedno ili odvojeno u dvije koalicije, a treba pričekati i da se vidi tko će biti SDP-ov kandidat za premijera. Ako to bude Davor Bernardić, onda je veća vjerojatnost da ćemo mi ići s IDS-om, a ako se u priču uvede netko novi, primjerice, Zvonimir Mršić, to je druga priča i onda se ponovno može razgovarati – kaže naš izvor iz vodstva HNS-a.

U toj su stranci uvjereni da sami s ISD-om mogu osvojiti i do desetak mandata. Kada bi im to pošlo za rukom, dodaju, onda bi mogli računati i na znatno veći utjecaj u eventualnoj novoj Vladi što im je, kažu, i cilj. Vodstvo SDP-a blisko šefu stranke Davoru Bernardiću kaže pak da su HNS-u vrata otvorena ako žele s njima na izbore.

– Očekujemo ih da nam se pridruže i potpišu Deklaraciju o dobrom društvu. Čekamo ih koliko treba – kaže naš izvor iz vrha SDP-a te dodaje i da je kandidat SDP-a za premijera Davor Bernardić, a da će Zvonimir Mršić biti u najužem timu ako SDP bude sastavljao novu Vladu. Izvor iz SDP-a uvjeren je i da će u HNS-u shvatiti da više od pet mandata na izborima, ako idu sami, ne mogu dobiti kao što je uvjeren, dodaje, da se unatoč svemu nakon izbora i HNS može “nagovoriti” na koaliciju u kojoj bi uz SDP, HSS, HSU, HNS i IDS bio i Most.

Komentara 13

KL
klaramaric
12:21 12.05.2017.

Tko visoko leti nisko pada,Bernardicu uzalud se nadas

NI
ninoslav87
12:25 12.05.2017.

Uzalud ti sve Berni,previse se nadas..

Avatar BUJICA
BUJICA
12:25 12.05.2017.

"Vrte ražanj,a zec u šumi"!Dugo će te vi "gospodo" čekati da se dočepate vlasti. Nije Andrija toliko naivan da neće imati parlamentarnu večinu za preslagivanje Vlade. Već su vam sline počele curiti za foteljama,ali uzalud "gospodo"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije