Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA PRISLUŠKIVANJE

SDP će tražiti Brkićevu smjenu: 'Ne može on voditi sjednice, na što bi to izgledalo'

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.04.2019.
u 09:19

Ostane li potpredsjednik Sabora bez zastupničkog imuniteta, oporba će tražiti njegovo razrješenje

Kao i pravna situacija, tako se i politička sudbina zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića iz dana u dan sve više komplicira.

Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istraživanje protiv Brkića, njegova brata Joze, Brkićeva kuma Blaža Curića i bivšeg policajca Franje Varge, a sve zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka, poticanja na neovlašteno presretanje računalnih podataka, pomaganja u tome te zloporabe naprave, oglasila se i oporba.

Nepovjerenje u DORH

U SDP-u tako tvrde da će, zaradi li Milijan Brkić optužnicu, a potom ostane i bez zastupničkog imuniteta, vjerojatno predložiti da ga se razriješi dužnosti potpredsjednika Sabora. A u tome ih potpuno podržavaju i u Amsterdamskoj koaliciji.

– Kad bi se stvorile okolnosti da Sabor ukine imunitet Milijanu Brkiću, najprije bi trebalo HDZ-u dati jedno razumno vrijeme da sam zatraži razrješenje. HDZ će analizirati što bi mu značila situacija da red u sabornici uvodi netko koga je policija prijavila, protiv koga je DORH podigao optužnicu, a Sabor skinuo imunitet – kaže šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk koji nije htio precizirati koliko bi točno vremena dali HDZ-u prije podnošenja zahtjeva za razrješenje.

Bauk kaže i da bi u takvoj situaciji, u kojoj bi doista došlo do skidanja imuniteta Brkiću, njegov ostanak na funkciji značio i veliko nepovjerenje HDZ-a u DORH i policiju.

– A nekako sam dojma da vodstvo HDZ-a u ovom slučaju više vjeruje policiji i DORH-u nego Milijanu Brkiću. Doduše, s obzirom na upadljivo deklariranje činjenice da se nitko od čelnih ljudi HDZ-a nije čuo s Brkićem, možda doista još nije prineseno njihovoj pozornosti – zaključuje Bauk.

U SDP-u kažu da će o svim detaljima raspravljati idućeg tjedna na Klubu zastupnika i kako je već sada jasno da je većinsko raspoloženje takvo da se s takvim prijedlogom u slučaju skidanja imuniteta mora ići.

– Ne može sjednicu Sabora voditi netko protiv koga se vodi kazneni postupak, ne može sa sjednice izbacivati netko protiv koga se vodi kazneni postupak. Na što bi to izgledalo. Minimum minimuma pristojnosti bio bi da Brkić sam podnese ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora dok se ne okonča proces – kaže jedan saborski zastupnik SDP-a.

Parlamentarna pristojnost

U slučaju da mu se ukine imunitet, u SDP-u mogu računati i na pomoć drugih oporbenih stanaka. Prije svega na stranke Amsterdamske koalicije.

– Dođe li do te situacije, mi ćemo takav prijedlog o razrješenju potpredsjednika Sabora Milijana Brkića podržati.

– Ne treba brzati s odlukama, ali ako zahtjev za ukidanje imuniteta dođe u Sabor, onda je to doista trenutak u kojem trebamo reagirati. U tom slučaju elementarna parlamentarna praksa da se ne miješamo jedni drugima u kadroviranje s obzirom na to da vladajući predlažu tri potpredsjednika Sabora, a oporba dva, prestaje važiti. Tu tada treba gledati što je elementarna parlamentarna pristojnost. Kontekst bi tada bio drukčiji i imali bismo u tom trenutku puno pravo kazati HDZ-u da ga ukloni – kaže šefica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš

Komentara 17

DU
Deleted user
12:02 20.04.2019.

kad je odapeo 'ero s ovog svijeta' najednom se nađe ispred glavnog ključara sv.petra, ovaj ga upita: što ćemo sad s tobom, za raj ni u snu nisi, za pakao mi te žao, a čistilište mi je prepuno? - maa ja bi još jednom u hrvatsku metropolu, može..?

Avatar birdy
birdy
09:35 20.04.2019.

Koliku je dobija penziju sa 33 godine i ima li što penzije u državi odakle je dezertirao.

ST
Stjepan2103
11:54 20.04.2019.

mislim da je ovo dobra odluka hdz-a, da sdp zatraži razrešenje, možda bi mogli i most, ali bolje je ovako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije