Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prebrojavanje većine u Saboru

Ništa od rušenja Plenkovića, oporba ima najviše 73 ruke

Glavni odbor SDP-a
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
30.10.2017.
u 07:06

U uspjeh sumnjaju i u SDP-u, ali kažu da im cilj nije isprovocirati raskol u većini nego prisiliti Plenkovića da dođe u Sabor i dade odgovore

SDP-ovu inicijativu za opoziv premijera Andreja Plenkovića potpisali su zastupnici iz svih oporbenih klubova izuzev trojca okupljenog oko Zlatka Hasanbegovića, no sudeći po najnovijim izjavama vodećih oporbenjaka, početni entuzijazam od petka je splasnuo i malo tko vjeruje da inicijativa može dovesti do bilo čega osim do još jednog prebrojavanja Plenkovićeve većine.

Mostovac Nikola Grmoja govori tako da je SDP-ova inicijativa ishitrena, odnosno da se radi o zalijetanju koje bi na kraju Plenkovića moglo čak i ojačati. Ipak, neki su Mostovi zastupnici potpisali inicijativu, a stranka najavljuje da će je podržati i u glasovanju.

Plenkovića u Sabor

– SDP je malo lak na obaraču, no činjenica je da premijer ne želi dati odgovore na ključna pitanja o Agrokoru i da HDZ opstruira rad istražnog povjerenstva koje bi moglo dati odgovore – objašnjava Grmoja.

Da će do smjene premijera, a samim time i pada Vlade i eventualnih izvanrednih izbora doista i doći, sumnjaju čak i u SDP-u i zato naglašavaju da im, za razliku od prijedloga opoziva ministra financija Zdravka Marića, ovaj put cilj nije isprovocirati raskol u vladajućoj većini, nego prisiliti premijera da dođe u Sabor i dade odgovore koje je dužan dati Saboru, ali i javnosti.

– Nemamo drugog izbora jer premijer uporno ignorira Sabor. Još od siječnja u proceduri je interpelacija u vezi s najavljenim otkupom MOL-ova udjela u Ini, ali rasprave o njoj još nema. Vlada je angažirala i savjetnika za nacionalizaciju i tvrdi da sve ide svojim tijekom, sada nam šef Rosnjefta s naslovnica dnevnih novina govori nešto drugo, a premijer jednostavno ignorira zahtjev da situaciju objasni u Saboru – kažu SDP-ovi zastupnici.

Od izlaska Mosta iz Vlade i potvrđivanja ministara iz kvote HNS-a, novog HDZ-ova koalicijskog partnera, parlamentarna većina broji tankih 78 ruku, a sudeći po neslužbenim najavama iz HDSSB-a da nije sigurno da će dići ruku za Vladu, mogla bi se dodatno smanjiti. Nakon što je i formalno preuzeo vođenje te stranke, Branimir Glavaš najavio je novi smjer HDSSB-a i odmah raskinuo koaliciju s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem u Osijeku. Ipak, isti obrazac neće koristiti i na nacionalnoj razini, što je jučer potvrdio sam Glavaš poručivši da njegova stranka ostaje dio saborske parlamentarne većine. U SDP-u ne vjeruju u takvu mogućnost i procjenjuju da će se Glavaš predomisliti “kada dobije novu nemoralnu ponudu”. Jednako gledaju i na kritike koje je na račun Vlade u petak iznio SDSS-ovac Milorad Pupovac i poručuju da Pupovac, “kao i obično, jedno misli, drugo govori, a treće radi”.

Ovo je farsa

Čak i ako izgubi dio potpore u Saboru, Plenković ne mora dokazivati da ima većinu. Potvrda o 76 ruku za pad Vlade je na SDP-u, a to je, ne dobije li potporu SDSS-a, sada iluzorno očekivati budući da se od opozivanja Plenkovića ograđuje i Marin Škibola, nezavisni zastupnik iz Kluba Promijenimo Hrvatsku. Škibola, doduše, govori da odluku još nije donio jer nije vidio argumente kojima SDP obrazlaže svoju inicijativu, koja još nije formalno u proceduri, no inicijativu naziva farsom jer je, tvrdi, SDP jednako odgovoran za stanje u Agrokoru kao i HDZ pa oporba na njegov glas teško može računati. Tome treba dodati činjenicu da SDP još nije odredio tko će u saborskim klupama zamijeniti Ivana Klarina te da oporba ne može računati ni na glas teško bolesne Nade Turine Đurić iz Glasa. Iako neslužbene informacije iz SDP-a govore da će još jednom pokušati dobiti i potporu Tomislava Sauche, takav je scenarij malo izgledan i nije teško izračunati da oporba u najboljem slučaju može do 73 ruke, dakle tri manje od dovoljnih 76 za rušenje Plenkovića i Vlade.

Opoziv premijera, situacija oko Agrokora, ali i problematični prijedlog Statuta stranke teme su o kojima su jučer na Glavnom odboru raspravljali SDP-ovci.

– Vlada je sastavljena od klimavih saveznika, pitanje je hoće li trajati – poručio je potpresjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Ipak, glavni fokus bio je na izmjenama stranačkog statuta protiv kojeg se zadnjih dana moglo čuti niz kritika i generalna ocjena da je u predloženom obliku nepopravljiv u kratko vrijeme. Jučer je ipak dogovoreno da će se prikupiti amandmani na prijedlog statuta na kojem će sada raditi članovi predsjedništva stranke Arsen Bauk, Peđa Grbin i Ivana Posavec Krivec. Odlučeno je da na temelju prvog prijedloga i amandmana uobliče nove članke statuta.

– O kojemu će potom raspravljati Glavni odbor, a potom o njemu glasati Konvencija – kazao je Komadina. (Petra Maretić Žonja)

Komentara 139

Avatar zagorac2
zagorac2
07:37 30.10.2017.

odlicno ako sruse vladu Bero ce biti premjer, Beljak ce mu biti ministar financija sa pajserom, Bozo ce mu biti strucnjak za arbitraze i vanjsku politiku a iza njega ce masirati svi propali Milanovicevi ministri a ispred njega drug Josipovic koji ce trazit ustaske guje i dogovarat sa Tadicem/Vucicem/Seseljem/Nikolicem/Dacicem/Vujinom 3ecu jugu i zajedno ce pjevat trazimo ustaske guje i zivio tito koji je krepal davno

TR
Trisestrice
07:16 30.10.2017.

Oporba??? Grupa nesposobnih galamdzija koja radi sve kako bi prekrila svoj nerad i razlog da uopce postoji u Hrvatskome Saboru. Partija sa ovakvim potezima prekriva sve veci razdor u vlastitim redovima.

Avatar zajutrak
zajutrak
07:54 30.10.2017.

Plenković smeta neradnicima i plitikantima , oproba i cijelo vodstvo SDP je ništkoristi , da im nije politike bili bi pisarčići u nekim općinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije