Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritike

Schröder je postao ‘Putinov plaćenik’

Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
24.08.2017.
u 10:25

Najveća je zamjerka što je prihvatio poziciju u ruskom Rosneftu u trenutku kad je ta kompanija pod sankcijama Europske unije

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je svojeg prethodnika Gerharda Schrödera zbog prihvaćanja dužnosti u Nadzornom odboru Rosnefta, ruskog energetskog diva u kojem država Rusija ima većinski paket dionica.

Neće u privatne vode

– Ne mislim da je to što gospodin Schröder radi u redu – rekla je Merkel u predizbornom intervjuu za tabloid Bild. Osobno ne namjeravam prihvatiti nikakve pozicije u privatnoj industriji nakon što više ne budem kancelarka – dodala je liderica njemačkih demokršćana, koja na skorašnjim izborima 24. rujna očekuje izbornu pobjedu i osvajanje četvrtog uzastopnog mandata za vođenje zemlje. Schröder, socijaldemokrat koji je bio njemački kancelar od 1998. do 2005., namjerava prihvatiti ponudu ruskih vlasti da služi u NO-u Rosnefta, na dužnosti za koju njemački mediji pišu da donosi oko 6 milijuna eura godišnje, dok sam Schröder tvrdi da će biti plaćen pola milijuna američkih dolara godišnje. No, problematičnije od zarade jest to da bivši kancelar iz redova stranke SPD prihvaća služenje interesima ruske države u Rosneftu u trenutku kada je ta kompanija pod sankcijama EU i kada SPD-ov kandidat za novog kancelara Martin Schulz pokušava sustići Merkel u anketama i pobijediti kancelarku.

I Schulz se ranije, prošlog tjedna, pokušao distancirati od Schrödera strahujući da će Schröderov rad za Ruse naškoditi SPD-u na idućim izborima.

– Meni je jasno da čak ni nakon mandata saveznog kancelara neću prihvatiti posao u privatnom sektoru – poručio je Schulz.

Schröder je i prije bio percipiran kao vrlo blizak Rusiji i Kremlju zato što je odmah nakon odlaska s dužnosti kancelara postao predsjednik NO-a kompanije Nord Stream, odnosno plinovoda Sjeverni tok koji se počeo graditi upravo na temelju sporazuma koji su Schröder kao kancelar i Vladimir Putin kao predsjednik Rusije potpisali 2005.

Ne štetim stranci

Njemački mediji citiraju neimenovane izvore iz SPD-a koji su ogorčeni zbog najnovijeg Schröderova angažmana koji stvara reputacijsku štetu za SPD i Schulza. Političari iz redova Zelenih kritiziraju Schrödera tvrdnjom da je postao “plaćeni Putinov sluga”. No, sam Gerhard Schröder tvrdi da u angažmanu u Rosneftu nema ničega problematičnog te da je cilj “kleveta” protiv njega pomoći Merkel u izbornoj kampanji.

– Ne vjerujem da zbog Rosnefta štetim svojoj stranci – rekao je Schröder, koji je, inače, prije tri godine slavio 70. rođendan u Sankt Peterburgu u društvu Vladimira Putina, a nedavno je bio i na inauguraciji srpskog predsjednika Vučića u Beogradu.

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
13:22 24.08.2017.

hm, jedan eu komesar je američki građan. to je u redu. velika većina eu političara odlazi u ameriku po upute. to je ok, to je dobro ponašanje. svatko tko se suprotstavi njima, je problem, i uklanja ga se. neka njemačka bude i dalje tako konkurentna sa plinom skupljim za 30%, kao npr. litva, koja uživa u plinu iz amerike, norveške, taj famozni lng. deko je pametan, on je od njemačke napravio stroj, on je sindikatima odrezao krila, radnike sveo na broj, on je uveo raznorazna pravila u radnim odnosima. on je omogućio njemačkoj to što danas ima, ne merkelica, već on. merkelica nije ni jedan zakon donijela koji bi nešto dobrog napravio, ona samo bere plodove tuđeg rada. al berba ide kraju. ako nisi okopavao, pljevio, sadio dobre rodne i otporne sorte, ne budeš imao nekih plodova. tržišta za njemačke proizvode se polako pune konkurencijom, koja nudi isto za manje para. i ja se zbilja čudim, kako ljudi protestiraju po njem ulicama ako im se ne da povišica od 2% plaće, a ne izlaze van ako im se najvješćuje skuplji plin, radi 'diverzifikacije izvora...'

MG
milerazbojnik@gmail.com
18:22 24.08.2017.

milina mi ju je čut kako li ona uspoređiva ljude da su ovi ili oni plačenici al bih ju upitao čija je ona plaačenica i za kog radi za narode unije ili da ih pretvori u manjinu s doseljenicima ili u drž ave straha od terorizma al i još me više smeta što se ponaša kao diktator prema narodima unije a drugima se uvlači u neku stvar .merkelica više neznade sama što li bi samo joj je njena vlast i fotelja u glavi bez imalo brige o bilo čemu drugom i točka

AN
Ana33
07:57 25.08.2017.

Pokojni Helmut Kol rekao je da gorko žali što je gospođu Merkel izabrao za svoju nasljednicu.... Razara prijateljstvo između njemačkog i ruskog naroda koje je građeno stotinama godina... i obnovljeno poslije II svjetskog rata od strane kancelara Konrada Adenauera...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije