Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadzor granice

Hrvatska dosad provela 60 od 98 preporuka za Schengen

Predstavljen Schengenski informacijski sustav
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
26.09.2017.
u 07:00

Pripremajući se za ulazak u Schengen, Hrvatska je iskoristila gotovo sav novac koji je u tu svrhu dobila od EU, a radi se o 120 milijuna eura

Krajem studenog u Hrvatsku ponovno stižu europski stručnjaci kako bi provjerili koliko smo napredovali u pripremama za ulazak u schengenski prostor.

Nakon svojega prošlog posjeta Hrvatskoj u lipnju 2016., europski evaluatori dali su 98 preporuka za uklanjanje nedostataka u kontroli hrvatske granice. U MUP-u kažu da je dosad provedeno već više od polovice tih preporuka. Navode da oni na međuresornoj razini, u suradnji s drugim nadležnim tijelima državne uprave, koordiniraju sve aktivnosti usmjerene na otklanjanje nedostataka utvrđenih evaluacijom u području vanjske granice u lipnju 2016. u skladu s akcijskim planom.

– U prvom izvješću o napretku provedbe akcijskog plana za uklanjanje nedostataka, koji je RH obvezna dostaviti do kraja rujna Europskoj komisiji, bit će vidljivo kako je od ranije usvojenih 98 preporuka već provedeno njih više od 60 – objašnjavaju u MUP-u.

Evaluacijski posjet za područje upravljanja vanjskom granicom – kopno i zrak najavljen je za 27. studenog i trajat će do 1. prosinca. Na upit gdje još postoje problemi oko provedbe schengenskog režima kontrole granice u Hrvatskoj, na kojim graničnim prijelazima i hoće li se oni otkloniti na vrijeme, u MUP-u odgovaraju da je daljnje napore potrebno usmjeriti na gradnju infrastrukture i rješavanje imovinskopravnih odnosa na pojedinim graničnim prijelazima te ubrzati radove u zračnim lukama radi ispunjavanja svih schengenskih standarda.

MUP je odlučan ispuniti sve preporuke slijedom pojedinih evaluacija i osigurati punu primjenu schengenske pravne stečevine. Cilj je tehničku spremnost ostvariti tijekom 2018. kako bi Vijeće najkasnije početkom 2019., a svakako prije kraja mandata sadašnje Europske komisije (svibanj 2019.), moglo donijeti političku odluku o pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru – poručuju iz MUP-a.

Pripremajući se za ulazak u Schengen, Hrvatska je iskoristila gotovo sav novac koji joj je Europska unija dala na raspolaganje za tu svrhu.

Za 120 milijuna eura kupljena su vozila, brodovi, helikopteri za nadzor granice, sagrađene su ili obnovljene postaje granične policije, nabavljene su termovizijske kamere, detektori eksploziva, uređaji za otkrivanje krivotvorenih dokumenata...

Ključne riječi

Komentara 3

BU
Bubalamala
10:15 26.09.2017.

Jedino kupovina sa tuđim novcem dobro im ide ali gdje treba uzeti lopatu u ruke tu nastaju problemi !

Avatar cera
cera
07:44 26.09.2017.

Bitno je da su milijuni povučeni i potrošeni, za ostalih 38 preporuka je nestalo eura!!!!!

Avatar MENSA
MENSA
07:49 26.09.2017.

Ako je kako, piše u tekstu..."daljnje napore potrebno usmjeriti na gradnju infrastrukture i rješavanje imovinskopravnih odnosa na pojedinim graničnim prijelazima te ubrzati radove u zračnim lukama radi ispunjavanja svih schengenskih standarda".....onda je očigledno da naš ulazak u Šengenski sustav izravnoo i jedino ovisi o sposobnosti (ili blje rečeno ....ne sposobnosti) državnih organa i tijela da rade svoj posao, ili još točnije.... o nužnosti da tisuće (političkih) uhljeba već jednom počnu zarađivati svoju plaću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije