Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za pozicije

Rusi i Todorić u tihom su savezu zbog istih interesa

Maksim Poletajev, potpredsjednik ruskog Sberbanka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
29.09.2017.
u 17:16

Sberbank i Todorić imaju iste zahtjeve prema upravi, ali i dalje ostaju protivnici. Rusi će tužiti i tražiti naknadu

Često se u posljednje vrijeme može čuti kako su Ivica Todorić i Sberbank postali tihi saveznici protiv Vlade. Na svom blogu Todorić do sada Sberbank nije prozvao iako su protiv njega Rusi podnijeli kaznenu prijavu i u nekoliko ga navrata optužili da je lažirao financijska izvješća. S druge strane, Sberbank nije ušao u novo financiranje Agrokora, a na nekoliko sudova pokrenuo je procese u kojima želi osporiti lex Agrokor, model roll up kreditiranja te ovršiti Agrokorove tvrtke, a kako bi naplatio kredit dan Agrokoru u iznosu od 1,1 milijardu eura. No, iako to tiho savezništvo mnogi već prozivaju dogovorenim savezništvom usmjerenim protiv države, jasno je da se Sberbank u takvo što kao institucija ne bi mogao upuštati.

Niz zamjerki Rusa

– Sberbank i Todorić imaju samo iste zahtjeve prema izvanrednoj upravi, ali i dalje ostaju protivnici. Sberbank će i dalje tužiti Todorića i tražiti naknadu – komentira bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

Bez obzira na sudske sporove protiv zakona, modela financiranja i traženih ovrha, cijeli slučaj ne treba gledati iz kuta politike. Prije neki dan iz ruske centrale Sberbank u Moskvi su nam uostalom rekli kako je pitanje Agrokora isključivo pitanje ekonomske prirode.

– Sberbank se isključivo zalaže za uredno podmirivanje potraživanja vjerovnika te će braniti svoja prava na sve zakonom propisane načine – rekli su za Večernji list.

Naznaku da treba odvojiti politički i poslovni dio, ali da suradnje treba biti, dao je u četvrtak i ruski veleposlanik Anvar Azimov.

– Rusija želi da se situacija u Agrokoru riješi na zadovoljstvo svih strana, uključujući ruske banke Sberbank i VTB. Razgovori između Sberbanka i Agrokora se nastavljaju. Nadam se da će se hrvatska Vlada idućih dana pozabaviti odnosima posrnule hrvatske tvrtke i njezina najvećeg kreditora, ruske državne banke Sberbank – rekao je Azimov.

Iako se govori kako će predstavnici ruske banke stići u Zagreb ovih dana, službenih najava iz te banke nema, a i u Vladi kažu da najavljenih sastanaka s ruskim bankarima nema. Osim duga prema Sberbank, Agrokor ima dug i prema drugoj ruskoj banci – VTB u iznosu od 300 milijuna eura. No ta banka sudjeluje u novom roll up kreditu. I to pokazuje da se sve svodi na poslovne odnose, a manje na političke, da je Sberbank ‘ljutit’ na izvanrednu upravu samo zato što je najveći financijaš, jer mu država nije priznala super senior status za posljednji kredit od 100 milijuna eura, koji je spriječio bankrot koncerna te da se želi naplatiti. No, iako su to bili početni temelji za nezadovoljstvo, njih je poslije začinilo priznavanje roll up modela financiranja, pa i sam postupak lex Agrokor. A kulminiralo je odbijenicom banke na Trgovačkom sudu, koji je zaključio da je roll up model zakonit. Takvu potvrdu o nezadovoljstvu na odluke suda dobili smo i iz centrale Sberbank iz Moskve, gdje su i objasnili zašto smatraju da su bili u pravu.

Postupci za ovrhu

– Taj je model protuzakonit i suprotan odredbama lex Agrokor kojim se striktno i bez ikakve sumnje zabranjuje otplata starog duga. Odredba čl. 39. lex Agrokor propisuje: „Izvanredni povjerenik može uz prethodnu suglasnost vjerovničkog vijeća preuzeti novo zaduženje (...) radi smanjenja sistemskog rizika, nastavka poslovanja, očuvanja imovine ili ako se radi o podmirenju tražbina iz operativnog poslovanja (...)“ – odgovorili su nam iz banke i izdvojili nekoliko proceduralnih grešaka u radu Privremenog vjerovničkog vijeća jer je, rekli su, u suprotnosti sa zakonom. Primjerice, to što sud nije službeno pozvan na sastanak Privremenog vjerovničkog vijeća, što članovima vijeća nisu pravodobno dostavljeni prijedlozi sporazuma/ugovora o kojima bi trebali glasovati, zato što je postojao evidentan sukob interesa pojedinih članova vijeća prilikom glasovanja o novom super senior financiranju... Pa nije isključeno da u konačnici Sberbank potegne i neke druge pravne korake prema državi. No, opet radi naplate potraživanja.

Sberbank je pokrenuo postupke ovrhe nad Agrokorovom imovinom pred sudom u Srbiji i BiH. U Sloveniji su takvi postupci obustavljeni nakon što je sud priznao postupak izvanredne uprave, a ako se prvostupanjska presuda održi, ovrhe neće biti moguće. Izvanredna uprava u srpnju je podnijela zahtjev za priznanje postupka izvanredne uprave pred Sudom pravednosti Visokog suda Engleske i Walesa, nakon čega je Sberbank uložio prigovor na zahtjev i podnio daljnje dokaze, što je onda učinila i izvanredna uprava.

Komentara 12

BO
bojuki1
17:19 29.09.2017.

Rusi, Todorić i SDP u tihom savezu!

BA
barbaizamerike
17:28 29.09.2017.

Anketa:jeli mali Ivica sve ovo namjerno napravio da potkopa HR?jeli negdje sklonio novce?jeli on i njegova dica raskosno zivili?jesu vila tamo vila ovdje te dvorci te jahye te karibi te havaji(najam kuce placali $5000) sram ga bilo

PU
Pukovnik
17:33 29.09.2017.

Todorić je prevario Ruse. Vlada i predsjednica su u tihom savezništvu sa Amerikom koja im je naložila da izigraju Ruse sa novim kreditorima sa zapada. Vladin povjerenik i ljudi iza njega koji ga kontroliraju pljačkaju ostatke AGROKORA. U tom bermudskom trokutu "saveznici" se mijenjaju svako malo. Samo hrvatski narod u tvoj priči nema saveznika ali će sve te svinjarije platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije