Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka se odluka ruske državne banke

Sberbank i Božo Petrov slažu se u jednom: Todorić ne može biti šef

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
21.03.2017.
u 07:53

Predsjednik Sabora privremeno bi preuzeo Agrokor, ali nema rješenje za plaćanje dugova

Vjerovnici Agrokora čekaju utorak kako bi od Sberbanke doznali hoće li Agrokoru odobriti injekciju svježeg novca u sklopu plana likvidnosti. Riječ je o sindiciranom kreditu koji se najavljuje od prošlog tjedna, a koji bi uz plaćanje kamate značio i pristajanje Ivice Todorića na promjenu dijela uprave koncerna. Vjerovnici strpljivo čekaju ruski potez jer je ipak u pitanju više od 27 milijardi kuna. Dobavljači traže način da naplate svojih 16 milijardi kuna pa su se tijekom ponedjeljka udružili i zajedno idu u Banske dvore po pomoć od Vlade. I dok poslovnjaci kojima Todorić duguje novac smišljaju način kako stabilizirati Agrokor, a bez prevelikog ulaganja, predsjednik Sabora Božo Petrov smislio je instant-rješenje. Ne radi se o nacionalizaciji Agrokora, pojasnio je, nego o klasičnom “in and out” potezu, što se u financijskom svijetu naziva “bail in” model.

Država nema novca

– U trenutku kada vam se ruši kompletan gospodarski sustav, ulazite, stabilizirate, konsolidirate tvrtku i nakon toga je dijelite, prodajete – pojasnio je Petrov novinarima, ali nije specificirao odakle državi novac za plaćanje Agrokorovih dugova. Sve i da država nacionalizira Agrokor bez novca, morala bi otplatiti njegovih 45 milijardi kuna duga, a u kratkom roku skupiti barem 25 milijardi kuna za kredite i dobavljače. Država novca nema, ima ga Sberbank. A čelnici ruske državne banke trebali bi tijekom dana objaviti plan odnosno odluku hoće li Todoriću odobriti veću tranšu novca ili neće. Rusi su, kažu nam izvori, razgovarali i s domaćim bankama koje bi se u slučaju njihove inicijative pridružile u kreditiranju Agrokora, a još se ne zna koja bi pozicija ulagača u PIK kreditu bila. Hoće li sudjelovati u planu likvidnosti ili će mirno čekati lipanj 2018. kada mogu naplatiti 523 milijuna eura koje im duguje koncern Ivice Todorića. Jedino zajedničko Rusima i Petrovu je to da žele maknuti Ivicu Todorića s ključne pozicije u tvrtki.

– Na Agrokor je oslonjeno 150.000 građana i radnih mjesta i više od 5000 dobavljača i kada kažem da će se štititi gospodarski sustav, to znači da će se stvoriti modeli, da postoje već određeni modeli po kojima će se zaštititi svi oni koji nisu krivi za ovu situaciju. A u svim tim modelima ne postoje ni nacionalizacija ni gospodin Todorić, ni u upravljačkoj niti u vlasničkoj strukturi – izjavio je Petrov na marginama Večernjakove konferencije “Hrvatska kakvu trebamo”. Rusi su prema Todoriću pomirljiviji pa traže tek da postave svoje ljude u upravu koncerna koji bi bili zaduženi za financije, kako bi mogli pratiti financijske tokove. To je uvjet za daljnje financiranje. I dok Petrov vjeruje da Vlada može financirati preuzete Agrokorove dugove, premijer Andrej Plenković, šef Vlade u kojoj sudjeluje i Most, smiruje situaciju, poziva na spuštanje lopte i naglašava da je riječ o privatnoj tvrtki u koju se država previše ne može miješati.

– Podsjećam da je riječ o privatnoj kompaniji. Mi ćemo učiniti sve da hrvatsko gospodarstvo i naš financijski sustav budu stabilni i očekujem da uprava Agrokora donosi mudre i korisne odluke i za kompaniju i za sve njezine partnere – kazao je Plenković.

Dobavljači nastupaju zajedno

Pet važnih Konzumovih dobavljača – Kraš, Dukat, Vindija, Franck i Podravka – sjelo je u ponedjeljak za zajednički stol kako bi našli neku moguću strategiju, ne samo vraćanja dugova i budućeg poslovanja, s obzirom na to da se velikom dijelu njih trećina plasmana odnosi upravo na Konzumove dućane. Koncentriraju se na zadržavanje stabilnosti svojih kompanija pa stoga traže i da budu uključeni u sve komunikacije o sudbini koncerna. Zato će u Banskim dvorima razgovarati s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić. Neslužbeno se iz izvora bliskih Vladi doznaje da za početak mogu ponuditi tek razgovor i ohrabrenje, što dobavljačima puno znači. Ako je Vlada razgovarala s financijskim vjerovnicima, onda sigurno zna i pravo stanje i brojke, kažu dobavljači koji žele znati više o pravom stanju u Agrokoru. Misle i da Vlada zna koji su načelni planovi Sberbanke. Žele te informacije jer moraju znati kome će i hoće li moći dalje plasirati proizvode.

– Naša je intencija stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor, našeg najvećeg distributera i kanala za prodaju u Hrvatskoj – rekao je nakon sastanka predsjednik uprave Kraša Damir Bulić. Jedan od dobavljača naglašava upravo da je komunikacija najbitnija da nitko ne izgubi živce, koji su ovih dana vrlo tanki, pogotovo dobavljačima jače izloženim Agrokoru. A živce su izgubili burzovnjaci i srušili Crobex za 1,05 posto. Nervoza dobavljača prelila se na ulagače, a najviše su izgubile tvrtke iz Todorićeva koncerna pa je tako Jamnica izgubila više od 168 milijuna kuna svoje vrijednosti, a Ledova dionica pala je za tri posto. Srušile su se i dionice dobavljača, pa je Podravka izgubila oko 70 milijuna kuna tržišne kapitalizacije, a dionica Atlantic grupe pala je točno za jedan posto, na 892 kune.     

>> Sberbank spreman i dalje financijski podržavati Agrokor

>> Slovenski mediji o rješenjima krize: Sberbank će kupiti Agrokor za jednu kunu

Komentara 34

ER
Erick
08:59 21.03.2017.

Politicari su sposobni da vode poduzeca, to se moze vidjeti jer mnogi sjede u nadzornim odborima. Osobno, ne nebih dozvolio da cuvaju moje malo stado ovaca. Politicari su dozvolili Todoricu da ima monopol pa je zato brzo napredovao da bi danas dosao u ovu situaciju. Posudjivao je novac a da drzava nije o tome brinula, sada su tu I neznaju sto uciniti . Zlatno pravilo u zapadnom svijetu, ne dozvoli bilo kome da ima monopol. Monopol su u mnogim drzavama imale kompanije koje su bile u rukama drzave, one su pokazale da su neproduktivne I da su u tim slucajevima njihove usluge preskupe. Samo konkurencija garantira pravedne cijene proizvoda I usluga.

KA
kapunjohan
09:04 21.03.2017.

Problem Agrokora je u prezaduženosti, koja je rezultat kupovanja tvrki i širenja Agrokora preko kredita kod banaka.Inestitor koji kupuje kreditnim novcem računa da će mu ,,investicija,, donijeti toliko da će se ,,sama,, odplatiti u nekom razumnom roku i da ćeće moći istovremeno servisirati svoje ostale poslovne obaveze. To bi bilo idealno,kad bi se izišlo, tko nebi tako kupovao ali to se prečesto ne izađe, potrebno je i nešto vlastitog kapitala. Da se razdužiš , moraš prodati ono što ne možeš odplatiti, samo pitanje je koliko ćeš dobiti za to, često manje nego što te to u tom trenutku košta i tu je problem Agrokora a prodanih tko će ih kupiti , upnika dali će se iz prodaje pooplaćati. Bankama nije potrebno vraćati glavnicu ako tvrtka redovno plaća kamate, jer njima novac služi da ga posuđuju za kamate a glavnica mora biti osigurana sa tržnom vrijednosti ,,imovine,, koncerna , ako to nije onda je vrijeme za uzbunu , jer su svi imali krive ocijene o koncernu i tada nitko ne može izaći iz te situacije bez gubitaka dijela svojih potraživanja.Riješenje je raspad koncerna ili odpis nerealnega dijela potraživanja svih i nastavak poslovanja pod novim ugodnijim uvijetima.

VL
vlatx
08:50 21.03.2017.

Koliko je do sada državnih tvrtki propalo zbog krivih odluka "pravih" ljudi u upravama i nikome ništa. Nitko nije za ništa odgovarao a izgubili su se milijuni i tisuće radnih mjesta. Kada se slično dogodi u privatnoj tvrtki odjednom se političari nude da će riješiti stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije