Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplavljene kuće

Voda se prelijeva kod Trebeža, kritično i u Kraljevoj Velikoj

Trebež,poplava
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/7
24.02.2014.
u 17:30

Ugrožena mjesta Trebež, Bukovicu, Plesno na novljanskom i Kraljevu Veliku na lipovljanskom području obilazi županica Marina Lovrić Merzel sa suradnicima.

Zbog izlijevanja rijeke Trebež preko nasipa i zaobalnih voda, stanje u jasenovačkoj Posavini je sve gore. Iako je razina vode toliko narasla da se izravnala s prozorima nekoliko kuća, u jednu kuću je i prodrla u visinu više od metra, u naseljima Trebež i Bukovica, vatrogasci čine krajnje napore da vrećama koje postavljaju oko zidova, spriječe ulijevanje.

Brani se petnaestak kuća, a zbog opasnosti su djelatnici policije čamcem morali voziti stvari iz kuće Mije Krizmanića, mještanina Trebeža. Na terenu su uz vatrogasce i policiju i obučeni ronioci, za svaki slučaj.

– Pokušavamo napraviti sve da spasimo imovinu mještana. Domaće životinje već smo odvezli na sigurno, a koliko će nam uspjeti spasiti sve drugo, ne mogu reći, rekla je Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac. Žali se na problem slabe mobilne mreže. Kaže da su vatrogasne sirene i komunikacija među vatrogascima spojeni na mrežu jednog mobilnog operatera te često zbog loše pokrivenosti nema signala, a u ovom trenutku siguran kontakt im je vrlo važan. Sa stanjem na ugroženim mjesta, u jasenovačkom, novljanskom i lipovljanskom području, upoznala se i županica Marina Lovrić Merzel. U pratnji suradnika obišla je sve kritične točke i uručila vatrogascima dodatnu opremu i visoke čizme.

– Ovo će stanje, nažalost, još potrajati. Već pripremamo sve što će biti potrebno kada se voda povuče, a štete na poplavljenim područjima bit će milijunske, kazala je županica. Napominje kako se na vrijeme angažirala i Hrvatska vojska. Osigurano je i 700 obroka dnevno za one kojima je potrebno, za mještane i one koji se bore protiv nadolazeće vode. Osim toga, napominje i da su Hrvatske vode, nakon prijašnje zabrane, zbog nastale situacije dopustile vađenje pijeska kojim se pune vreće za gradnju obrambenih nasipa. Županica najavljuje i da će proglasiti stanje elementarne nepogode za mjesta pogođena poplavom. Svuda je samo voda i blato, teški strojevi propadaju u žitki mulj pokraj Kraljeve Velike u Lipovljanima.

Načelnik Mario Ribar pokazuje 13 ugroženih kuća. S mještanima, vatrogasci iz Lipovljana i Novske, grade 300 metara dodatnog zemljanog nasipa.

– Biti će kritično sljedeće dva dana. Voda neprestano nailazi i ulažemo puno napora da sve održimo pod kontrolom, rekao je načelnik, spomenuvši da su bazeni ribnjaka pokraj Lipovljana, ako bude nužda, u mogućnosti primiti vodu koja bi se prepumpavala s ugroženih dijelova općine. Vodostaj rijeke Save je u porastu, a već nekoliko dana za promet je zatvorena cesta Košutarica prema Mlaci, a zbog izlijevanje rijeke Strug i cesta između Plesma i sela Krapje.

>>Čička Poljana cijela pod vodom, kritično sve do srijede

 

>>Slavonski Brod: Vodostaj Save u stalnom porastu

 

Komentara 17

DU
Deleted user
14:52 24.02.2014.

Bolje sam informiran o događajima u Ukrajini nego u Hrvatskoj.

OS
osica
14:18 24.02.2014.

jadni ljudi, kako im možemo pomoći mi koji smo daleko, a da pomoć stigne najpotrebitijima ? Možemo li što učiniti, kada i kako ?

DU
Deleted user
14:04 24.02.2014.

Nije Plesno nego Plesmo. A mogla je županica povesti svoje i savjetnike neka malo pune vreće s pijeskom i pomognu ljudima, pa da zasluže svoju plaću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije