Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drenje Brdovečko: Nabujala rijeka izlila se iz korita, “okupala” seoske ceste i uništila usjeve

Sava probila nasip, usjevi neće preživjeti poplavu

poplava sava
Ivan Lacković / Halo Pix/Pixsell
28.12.2009.
u 21:39

Dok je nabujala Sava u Zagrebu bila tek ukras grada, mještanima Drnja Brdovečkog rijeka je opasno prijetila

– Pukao je nasip i Sava prodire prema kućama! Pripremite vreće s pijeskom! – širila se u rano jutro 26. prosinca Drenjem Brdovečkim neugodna vijest. Dok je ostatak svijeta oko 8 sati još sneno primao zakašnjele božićne čestitke nesretni su Drenjani u strahu od poplave blagdan svetog Stjepana čekali – zasukanih rukava! Tri je dana kasnije situacija, kažu, mnogo mirnija...

Rijeka ih je iznenadila
– Nije bilo toliko strašno, doživjeli smo mi od Save i gore probleme – pomirljivo objašnjava Ivan Zorvas, jedan od mještana naseljenih najbliže rijeci, pokazujući nam cestu uz obiteljsko dvorište koja se prije samo nekoliko dana od silne vode, kaže, nije ni vidjela.

– Sve vam je ovo plivalo u vodi, no u dvorište ipak nije ušla ni kap jer sam ga, poučen prijašnjim poplavama, posebno onom najjačom iz 1998., već davno izdigao iznad razine ulice – objašnjava Zorvas, priznajući da ga je nenadano 
izlijevanje rijeke ipak iznenadilo. Podjednako je zatečen te subote bio i Josip Vunetić, zapovjednik DVD-a Drenje koje je stanovnicima Drenja Brdovečkog prvo priskočilo u pomoć.

– S obzirom na prilično nisku količinu snijega i kiše u Sloveniji nismo očekivali ovoliku količinu vode, no ne čudi me što je nasip propustio jer je građen još 1936., a prije nekoliko smo godina na njega navezli tek 480 kubika ilovače – kaže on, no odmah dodaje da Drenjani i njihova imovina ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi.

– Četrdesetak je vatrogasaca neprestano nadgledalo kretanje rijeke, a u pripremi su bili i čamci, pumpe za ispumpavanje te vreće s pijeskom kojima smo privremeno zatrpali pukotinu u nasipu i ogradili susjedov park preplavljen vodom – objašnjava Vunetić. Iako su baš sve kuće u Drenju za Savinog divljanja ostale suhe, usjev zasađen na poljima uz rijeku, predviđaju mještani, ipak neće biti spašeni.

Općina će platiti štetu
Jedinu im nadu, kažu, ulijeva novčana pomoć koju će im, proglasi li Zagrebačka županija elementarnu nepogodu, općina isplatiti.

– Zbog ljudi se nadam da će komisija što prije izići an teren i procjeniti štetu, no nažalost još ne mogu ništa obećavati – poručuje načelnik Općine Brdovec Alen Prelec.

Ključne riječi

Komentara 3

CE
cericzel
21:57 28.12.2009.

Općine ne isplaćuju naknadu štete iz svog dzepa (koji je najčešće i prazan, al bitno da su-općina!!!). Šteta se isplaćuje iz dr.proračuna temeljem procjenjene štete od elementarne nepogode, i to tek malen dio bude isplaćen. Bilo bi dobro da općina (pošto hoće biti-općina!! jedna od petstotinjak...) isplati razliku-pomogne mještanima, i samim tim dokaže da može imati status jedinice lokalne samouprave.

RO
robyt
01:31 29.12.2009.

dajte pisati provjerene informacije,da li vi znate da je u sloveniji u ponedeljak 21.12.palo i do 15 cm snijega i da je od utorka 22.12- petka 25.12 popodne neprestano padala kiša,pa više od 70% slovenije je bilo poplavno ugroženo 25.12,2009 a vi pišete o malim padavinama u sloveniji,gospodo prvo se pozanimajte pa pišite to je vaš posao i za to steplaćeni lp iz slovenije

RO
robyt
01:32 29.12.2009.

pogledajte slo portale pa će biti sve jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije