Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potez bez presedana

Saudijski poučak – od političara moralniji čak i hedge fond menadžeri

Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
28.03.2019.
u 08:45

Pharo Management iz Velike Britanije ne želi novac od onih koji masakriraju novinare

Jedan od najutjecajnijih svjetskih ulagača, hedge fond, Pharo Management iz Velike Britanije, napravio je dosad neviđeni potez u financijskoj industriji vrativši Saudijskoj Arabiji 300 milijuna dolara ulaganja zbog toga što nitko nije odgovarao za masakr saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Podsjetimo, Khashoggi je ubijen i raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a do danas nitko ne zna gdje je njegovo raskomadano tijelo i za čije ubojstvo nitko nije odgovarao unatoč istrazi CIA i Turske koja pokazuje da iza ubojstva stoji sam prijestolonasljednik Mohammad Bin Salman.

Ima nade za ovaj svijet

To je vjerojatno prvi put u novijoj u povijesti da neki fond iz moralnih razloga vraća novac. I dok se tom potezu čude u financijskom svijetu, liberalna javnost mu se divi jer su ispred materijalizma i novca stavili moral, demokratska načela i poštovanje ljudskih prava.

Pharo Management je hedge fond koji je 2000. osnovao Guillaume Fonkenell. Trguje deviznim, suverenim kreditnim i kamatnim tržištima u više od 70 zemalja diljem Azije, središnje i istočne Europe, Bliskog istoka, Afrike, Latinske Amerike i razvijenih tržišta te upravlja s oko deset milijardi dolara u četiri fonda od travnja 2018. iz ureda u Londonu, New Yorku i Hong Kongu. Guillaume Fonkenell rekao je nekim ulagačima da je donesena odluka o vraćanju novca jer je saudijskog novinara ubila vlast u Rijadu.

I dok investitori vraćaju Saudijskoj Arabiji novac zbog zločina, s druge strane politika čini sve da taj zločin ostane nekažnjen. Naime, pod pritiskom Francuske i Velike Britanije, u Berlinu su jučer iza zatvorenih vrata vijećali čelnici njemačke velike koalicije CDU/CSU-SPD da se ukine embargo na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju s obzirom na to da Francuzi i Britanci trpe milijarde eura gubitaka jer ne mogu izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju jer im nedostaju dijelovi iz Njemačke koja je uvela embargo režimu u Rijadu.

Embargo ipak ostaje

Iako je, kako to pišu njemački mediji, pritisak Emmanuela Macrona i Therese May bio veliki, SPD je nakon burnog sastanka ipak ostao pri svojoj odluci i blokirao ukidanje embarga na izvoz oružja Saudijskoj Arabiji. Pritisak Londona i Pariza došao je nakon što je Njemačka produljila privremenu zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, nametnutu zbog uloge vlasti ove zemlje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija. Njemački embargo trebao je isteći 9. ožujka, ali njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da će ona biti produljena do kraja mjeseca, kako bi vlada dobila više vremena za procjenu vojnog angažmana Saudijske Arabije u ratu u Jemenu. Njemačka je od tada pod pritiskom Velike Britanije i Francuske da ukine embargo Saudijskoj Arabiji.

Komentara 2

DU
Deleted user
04:12 29.03.2019.

sve je to ista bagra, kanadski psiholog napise knjigu "kako prepoznati psihopatu" cim je knjiga izasla gleda on ko kupuje a kad tamo nesto doktora,fakulteta a najbolji kupci hedge founds, eto tako oni nalaze svoje traders i voditelje, znaju oni sta rade jer kako bi neki dobar covijek ili zena(koji nisu psihopati) odobrili kredit nekom jadniku kad dobro znaju da nece moci placati i s zenom i djecom ce zavrsiti na ulici kao sto se i desavalo u americi prije nekoliko godina, ali danas je to ok jer lova se pravi i na dugovima ko pita za one koji duguju

Avatar nekakav
nekakav
11:47 28.03.2019.

kroz treću stranu će tih 300 mil nazad završiti u fondu. hedge fondovi.. to su oni koji su na agrokoru zaradili milijardu kuna u tjedan dana? :) ne kužim novinara, liberalna javnost je nešto čemu trebamo pljeskati i smatrati jedinim ispravnim pogledom na svijet? liberalne vrijednosti su što točno? da manjine imaju nesrazmjerno veća prava od većine, da većina mora šutjeti i svoj način života prakticirati skriveno od drugih.. jer izraziti svoj stav danas je jako opasno, nikad opasnije, posebno ako je tvoj stav kontra manjine. koja i kakva god da bila. poučak? nek ti zapadni fondovi vrate novce narodima kojima su oteti, bilo od strane domaćih ili pak stranih vladara. nek amerikanci vrate milijarde dolara koje su njihovi vojnici pokrali u iraku, gotovine. da vidimo taj moral.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije