Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD DRONOM

Saudijska Arabija pokušava pokrenuti svoja napadnuta naftna postrojenja

Napad na saudijsko postrojenje nafte
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.09.2019.
u 22:47

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za te napade na postrojenja goleme državne kompanije Aramca.

Saudijska Arabija je u nedjelju pokušavala pokrenuti svoja naftna postrojenja oštećena dan ranije u napadima bespilotnim letjelicama zbog kojih je prepolovljena proizvodnja nafte strateški važna za svjetsko gospodarstvo.

Jemenski pobunjenici Huti koje podupire Iran i koji se već pet godina bore s vojnom koalicijom koju vodi Rijad, preuzeli su odgovornost za te napade na postrojenja goleme državne kompanije Aramca.

Nema nijednog dokaza da taj "napad bez presedana na svjetsku opskrbu energentima" dolazi iz Jemena, komentirao je u subotu američki državni tajnik Mike Pompeo, optužujući Iran da stoji iza napada i istaknuvši da će Sjedinjene Države učiniti sve kako bi osigurale opskrbu tržišta.

Teheran je te optužbe ocijenio "nerazumnima" i "neshvatljivima" preko glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Abbasa Moussavija koji je dao do znanja da im je cilj opravdati "buduće djelovanje" protiv Irana.

Irak je pak zanijekao bilo kakvu povezanost s napadom pošto je Wall Street Journal objavio da američki i saudijski dužnosnici ispituju mogućnost da su rakete na naftna postrojenja ispaljene iz Iraka.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salmane čija je zemlja velik regionalni suparnik Irana, upozorio je da je Rijad "spreman i kadar" odgovoriti na taj "teroristički napad".

Napad na saudijsko postrojenje nafte
1/3

 

Komentara 4

DU
Deleted user
04:40 16.09.2019.

Zbunjeni strucnjaci ce tek za nekoliko dana otkriti da su ta naftna polja i postrojenja pogodjena iz sovjetskog saveza. Spora tehnologija tek sada daje neke neocekivane rezultate. Da sovjetski savez je usual suspect.

TO
Toni66
23:51 15.09.2019.

Saudijska Arabija- jadnica je u nedjelju pokušavala pokrenuti svoja naftna postrojenja oštećena dan ranije u napadima bespilotnim letjelicama zbog kojih je prepolovljena proizvodnja nafte strateški važna ###za svjetsko gospodarstvo####. Prevod za neuke i naivne "strahota šta nama zapadu ti radede to su teroristi indirektno su napali nas zapad a podržani od Irana" tako da znamo dobro šta se sprema .. Neprijatel zapada (i Izraela) a zna se Iran je "prijatelj Putina" kao i Assda pa je sad je na redu da ga se pošalje u kameno doba slično ne isto kao Afganistan Siriju i Irak...

DU
Deleted user
15:23 16.09.2019.

Ovo je spin da bi se mogla povećati cijena nafte jer ta rafinerija proizvodi isključivo za potrebe Saudijske arabije i nema veze sa izvozom sirove nafte!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije