Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUNDAY TIMES

Saudijci finaciraju radikalizaciju balkanskih muslimana

Vehabija u selu Gornja Maoča
Gl. Srpske
29.03.2010.
u 07:18

Povjerljivi dokumenti kojih se dokopao Sunday Times pokazuju da su neke islamske dobrotvorne organizacije, za koje se sumnja da se bave pranjem novca za finaciranje terorizma, aktivne diljem Balkana.

"Saudijska Arabija prosipa stotine milijuna dolara kako bi, preko novih radikalnih islamističkih skupina na Balkanu, širila mržnju prema Zapadu i regrutirala borce za džihad u Afganistanu", piše londonski Sunday Times u tekstu pod naslovom "Saudijci financiraju radikalizaciju balkanskih muslimana".

List prenosi navode makedonskih dužnosnika koji tvrde da islamski fundamentalizam prijeti potpunoj destabilizaciji Balkana. Vlasti kažu da nadgledaju 50 dobrovoljaca Al-Qa'ide regrutiranih za brobu u Afganistanu. Također ističu da je sve više vehabija koje financiraju Saudijci, a oni se osjećaju moćno te dolaze u sukobe s umjerenim lokalnim muslimanskim zajednicama. Njima saudijski fundamentalisti plaćaju 400 dolara mjesečno za njihov izgled: važno je da ne briju brade te da njihove supruge nose hidžab. Također, oni financiraju i gradnju džamija.

Povjerljivi dokumenti kojih se dokopao Sunday Times pokazuju da se neke islamske dobrotvorne organizacije, za koje se sumnja da se bave pranjem novca za finaciranje terorizma, aktivne diljem Balkana.

I lideri islamske zajednice u Makedoniji potvrđuju pojavu sve većeg broja radikalnih muslimana. Oni kažu da su neke džamije nasilno preuzete od strane radikalnih skupina, a u njima postavljeni novi imami, dodajući da je vehabijsko učenje potpuno strano lokalnoj tradiciji.

Makedonske vlasti kažu da EU i Amerika nisu shvatile koliko problem predstavlja rastući islamski fundamentalizam na Balkanu, dodajući da je u nedavnim racijama u Bosni i Hercegovini (misli se na raciju u Gornjoj Maoči pokraj Brčkoga te na raciju pokraj Jablanice) pronađeno dosta oružja.



Komentara 48

OB
-obrisani-
12:20 29.03.2010.

\"Sulejman Rexhepi, leader of the Islamic community in Macedonia, said a number of mosques had been forcibly taken over by radical groups.\" (timesonline.co.uk, 28.03.) Pitanje teoretičarima zavjere. Zar je i S. Rexepi, lider makedonske muslimanske zajednice, CIA uposlenik ?

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:31 29.03.2010.

Izgleda da je tesko doci do ovi bradati i uslikati ih.Ovdje u Australiji prije svakog programa gdje je neki nativac govore da se u programu nalaze slike ili glas od umrlih.Kod nas u srcu Hrvatske nemes da uslikas ni da cujes glasa od ove bradate rase?(Jedino slika ovoga u kokosinjcu).?

OB
-obrisani-
06:03 30.03.2010.

trunchbull .....Potpisujem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije