Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada odbila zakon

'Satnica sudskih vještaka je niža od one za peglanje'

Milana Romić
Goran Stanzl/PIXSELL
30.06.2014.
u 15:09

- Premijer Milanović je zloupotrijebio šeficu Porezne uprave koja je potom svom činovniku rekla da napravi lažan dokument kako bi se obračunao sa mnom - kazao je Linić.

U Kući ljudskih prava danas je održana javna tribina na kojoj se raspravljalo o Vladinom odbijanju prijedloga Zakona o sudskim vještacima koji je predložila saborska zastupnica Vesna Škare Ožbolt.

Moderatorica Milana Romić naglasila je da Kuća ljudskih prava podržava odbijeni Zakon, a smatraju kako bi Ministarstvo pravosuđa trebalo koristiti Registar sudskih vještaka, tako da oni mogu raditi na području cijele Hrvatske bez obzira na mjesto prebivališta te da treba udružiti sve vještake u jednu instituciju, a upozorila je i na njihove loše satnice.

"Satnica je niža i od one za peglanje"

- Satnica je niža i od one za peglanje što otvara prostor korupciji - kazala je Romić. Odvjetnica Jasminka Biloš posebno je upozorila da kod medicinskih vještačenja ona često imaju presudnu ulogu za ishod predmeta, a zato što nema jasnih kriterija ona se često dovode u sumnju. - Ima slučajeva u kojima se vještačenje dovodi u sumnju, a tada suci ostaju u situaciji da donose pogrešne odluke i krše prava građana - kazala je Biloš te naglasila kako nema opravdanog razloga da se u predmetima određuju vještaci na temelju svoga prebivališta i to samo u području koje pokriva "njihov" županijski sud. Iz svoje prakse je kazala da se mnoge odluke donose "preglasavanjem" više vještaka koji su imali različita mišljenja, a upozorava i da "postoji osnovana sumnja da ima veliki broj nezakonitih prisilnih hospitalizacija" zato što postupak i sustav trenutno nije dobro uređen.

"To je bila čista zlouporaba u političkom obračunu"

Na javnoj tribini Kuće ljudskih prava prisustvovao je i bivši ministar i bivši SDP-ovac, a sada saborski zastupnik, Slavko Linić koji je smijenjen zbog sporne predstečajne nagodbe Spačve za koju su se medijima pojavile tri procjene vrijednosti zemljišta koje su se kretale od 6 do 32 milijuna kuna.

- Moj primjer nema puno veze s vještačenjem - na početku je kazao Linić i dodao da neće previše govoriti o "svom slučaju". - Premijer Zoran Milanović je zloupotrijebio šeficu Porezne uprave (Nadu Čavlović Smiljanec, nap.a.) koja je potom svom činovniku rekla da napravi lažan dokument kako bi se obračunao sa mnom - kratko je kazao Linić te dodao da činovnik nije smio izrađivati taj dokument.

- To je bila čista zlouporaba u političkom obračunu - rekao je bivši ministar te dodao da će govoriti "kao financijer, a ne odvjetnik", a smatra da je potrebno donijeti zakon o sudskim vještacima, jer "pravilnik nije kvalitetan i dovoljan".

"Ovo je sukob struke, a ne politike"

Objasnio je da se oko toga zakona svađaju stručnjaci koji se ne mogu međusobno dogovoriti oko njegova koncepta. - U Ministarstvu pravosuđa stručnjaci su bili protiv tog prijedloga. Ne razumijem da se stručnjaci slože oko toga da praksa nije dobra, ali stanje ne žele promijeniti - kazao je Linić dodavši da su i suci često problem "jer koriste svoje lobije". - Budimo iskreni, sve polazi od struke koja je toliko podijeljena. Ovo je sukob struke, a ne politike - pokušao je Linić objasniti zašto je Vlada odbila prijedlog Vesne Škare Ožbolt.

Koordinatorica Udruge Kuća ljudskih prava, odvjetnica Ines Bojić, ispričala je slučaj iz prakse u kojem se radilo o spolnom zlostavljanju djevojčice. Objasnila je da u prvoj obradi nije utvrđeno zlostavljanje, dok je prvi vještak tvrdio da ga je bilo te je predložio oduzimanje djeteta od roditelja. Potom sud nije ništa radio godinu dana, a onda je naručio drugo vještačenje koje je bilo potpuno različito prvome. - Vještaci su se na sučeljavanju, na kraju, složili na sudu, ali i to je vjerojatno bio rezultat strukovne solidarnosti - kazala je Bojić koja je upozorila i da ima slučajeva u kojima vještak sa strankom razgovara telefonski zato što se ne mogu naći "uživo".

- Lokalne veze i običaji imaju veliku ulogu i utječu na objektivnost mnogih slučajeva - kazala je Bojić založivši se za formiranje registra pa bi sudski vještaci mogli vještačiti i izvan područja "svog" županijskog suda.

>>'Premijeru, presijecite afere poput sisačke ili Planinske!'

>>Linić: Milanovićevi 'vrhunski rezultati' odnijeli su glasove Sabi

Komentara 3

AF
afer
15:29 30.06.2014.

Sudski vještaci su kolateralna žrtva nepripremljenih predmeta koje podnose odvjetnici stranaka i totalno nezainteresiranih sudaca koji niti ne instruiraju sudske vještake te prepuštaju odvjetnicima da ''uglave'' parametre istraživanja vještaka. Sudski vještaci su produžena ruka suda a ne stranaka.

MC
mica caca
18:23 30.06.2014.

Treba pročešljati tko je sve sudski vježbanik u Splitu. Ima po nekoliko članova obitelji koji rade kao suci ili vježbanici na splitkom sudu. Studenti s rektorovom nagradom nisu mogli dobiti, ali zato brat,sestra,ima ih koliko hoćeš, ne samo u Splituu nego na svim sudovima kao i u ostalim državnim službama. Kako onda da bude vježbanik onaj tko nije u politici i tko nema rodbine na takvim mjestima kao ovi sretnici. A malo stariji koji su im to priuštili su ostali iz Jugoslavije. Kako onda da makar postanu i vježbanici djeca čestitih, poštenih ljudi, koji su kopali kanale da bi djecu školovali, da ne govorim o braniteljskoj djeci, a ta ista djeca su pošteno završili svoje školovanje (bez plaćanja upisa,ispita).

MI
miso
00:26 01.07.2014.

Knjigovodstvena vještakinja D.J. nije zavrijedila ni kune za koje je vještačila. Ona ...ah, jadno i bijedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije