Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umalo katastrofa

Satelit ROSAT težak 2,5 tona zamalo pogodio Peking

rosat
Arhivska fotografija
31.01.2012.
u 22:41

Da je satelit na Zemlju stigao samo sedam do deset minuta kasnije, pogodio bi kinesku prijestolnicu.

Njemački satelit ROSAT, koji je u listopadu prošle godine pao u Indijski ocean, pritom je zamalo pogodio kinesku prijestolnicu pri brzini od 480 kilometara na sat, prenosi Daily Mail.

Naime, Manfred Warhaut iz centra Europske svemirske agencije (ESA) u njemačkom gradu Darmstadtu otkrio je kako se Peking nalazio na putu posljednje ROSAT-ove orbite. Da je satelit na Zemlju stigao samo sedam do deset minuta kasnije, pogodio bi Peking, rekao je pak šef ESA-ine ekipe za svemirski otpad Heiner Klinkrad.

ROSAT je lansiran 1990. godine s ciljem istraživanja zraka visoke energije, a isključen je devet godina poslije. Težio je 2,5 tona, što znači da bi njegov pad na Peking rezultirao velikom štetom, a najvjerojatnije i ljudskim žrtvama.

Komentara 5

ST
standup
23:29 31.01.2012.

...cúdno kako su Njemci mogli-promasíti..., obicno su vrlo-precizni...

SP
spartak
23:50 31.01.2012.

Tako veliki sateliti morali bi imati eksploziv za samouništenje odnosno razbvijanje u manje komade. Vjerojatno će se to morati kad-tad uvesti. Ali prije toga netko mora stradati da odgovornima dođe iz dupeta u glavu da se ovako ne smiju izgrati.

CA
cro.army
09:14 01.02.2012.

Švabo,švabo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije