Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Supervojnik

‘Sat’ na ruci vojnika locirat će snajperista čim opali prvi metak

vojnik
Arhivska fotografija
03.01.2011.
u 20:47

Gotovo je sigurno da će ovaj sofisticirani uređaj ući u standardnu opremu NATO-a. To će imati goleme psihološke učinke na vojnike, ali i na snajperiste

Uz mine iznenađenja, zapadni vojnici u Iraku i Afganistanu najčešće stradavaju od snajperskog metka. Od takvih napada britanska vojska svoje vojnike želi zaštititi specijalnim uređajem koji već nakon prvog pucnja otkriva točnu poziciju snajperista.

Zaslon odaje položaj

Malen, promjera samo desetak centimetara, “opažač snajpera” koji je britansko ministarstvo obrane razvilo u tajnom laboratoriju u Wilteshireu na prvi zvuk pucnja uz pomoć akustične tehnologije locira snajperista. Na zaslonu uređaja koji vojnik nosi na ruci odčitava se točan smjer i udaljenost napadača. Istovremeno, uređaj šalje zvučno upozorenje vojniku na slušalice smještene u zaštitnoj kacigi upozoravajući ga da potraži zaklon te u kojem smjeru da otvori vatru ili radio vezom navede zračnu podršku kako bi se uništilo snajpersko gnijezdo.

– Ovaj će se uređaj, gotovo je sigurno, pokazati kao spasonosno rješenje za naše vojnike. Do sada je bilo jako teško nakon prvog pucnja otkriti gdje se snajper nalazi, a svaka se pogreška plaćala životima. Uz “opažača” opasnost od snajpera znatno je smanjena – kažu u britanskom ministarstvu obrane, napominjući da će prvi uređaji već sljedećeg mjeseca biti podijeljeni padobranskim trupama u Afganistanu.

Dopplerov efekt

Iako tehnologija predstavlja strogo čuvanu tajnu, eksperti vjeruju kako “opažač” radi na temelju Dopplerova efekta.

– Slični se sustavi već koriste u vojnoj tehnologiji. Razvojem elektronike Britanci su uspjeli ovaj uređaj smanjiti na veličinu ručnog sata, a gotovo je sigurno da će “opažač” ući u standardnu opremu vojski NATO-a, samo je pitanje za koje vrijeme – godinu, dvije ili pet – kaže admiral Davor Domazet Lošo.

Napominje kako uređaj ima velik psihološki učinak na vojnika koji ga nosi, ali i na snajperista koji zna da lako može biti otkriven

Ključne riječi

Komentara 42

JA
Jagoda
12:36 04.01.2011.

Gospodine bubitoma, Mirsada nema kompjuter. Ma ne želi ona nikome dosađivati, nego nas dvije tako pričamo na kavici poslije ručka, pa ja nekad prenesem ako je bilo nešto zanimljivo. Ispričavam se ako sam dosađivala.

OB
-obrisani-
21:57 03.01.2011.

lociran je i uhićen glavni urar, izdao ga je Rolex.....

OB
-obrisani-
22:57 03.01.2011.

03.01.2011. u 22:38h Kralj_Milutin je napisao/la: sipa,nije sto si moj cheda,al si stvarno zaje*** lik...ne bi se ja s tobom zaje***** ni da imam dva ta sata,gadjas,kume,s 800m u oko,ma idi begaj. ...................... :-))))))))) u oko. malo teže ali dalii dali zna šta radi pod kalibar od osiromašenog uranijuma . kad pogodi luta po telu i kida sve živo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije