Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKO VIJEĆE

Zaključak sastanka čelnika EU: Ograničenja održati, još tri mjeseca do potvrda o cijepljenju

EU leaders meet on COVID-19 measures, weigh vaccine travel certificates
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
25.02.2021.
u 21:03

“Izrazili smo nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom isporuke cjepiva te očekujemo od Europske komisije da inzistira prema proizvođačima na poštivanju ugovornih obveza”, poručio je Plenković

Države članice EU-a moraju održati ograničenja zbog ozbiljne epidemiološke situacije i prijetnji novih sojeva, suglasili su se čelnici u četvrtak navečer no trebat će još najmanje tri mjeseca da zažive potvrde o cijepljenju.

“Napravljen je korak naprijed u približavanju stajališta, pojašnjene su neke nejasnoće, ali nije sve riješeno”, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon završetka virtualnog sastanka na vrhu čelnika zemalja članica koji je bio posvećen epidemiološkoj situaciji.

U zajedničkoj izjavi koju su čelnici usvojili na samitu kaže se da “epidemiološka situacija ostaje ozbiljna i da nove varijante virusa predstavljaju dodatni izazov”. “Stoga moramo zadržati ograničenja i istodobno pojačati napore kako bi se ubrzale isporuke cjepiva”.

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potrebno tri mjeseca rada kako bi se postigla interoperabilnost sustava na europskoj razini. “Dosta je posla pred nama, i za Komisiju i za države članice”, rekla je von der Leyen.

Dogovoreno je da te digitalne potvrde o cijepljenju sadrže minimum potrebnih podataka, poput datuma cijepljenja, je li osoba obavila PCR test, ima li antitijela.

Drugo pitanje u vezi s tim potvrdama jest u koje se svrhe one mogu koristiti, pri čemu treba paziti, u slučaju da se koriste kao svojevrsne covid-putovnice, da ne budu diskriminirane osobe koje nisu imale priliku cijepiti se. U takvim slučajevima umjesto potvrde o cijepljenju mogao bi poslužiti negativni PCR test.

Postoji još i znanstveno pitanje koje traži odgovor, a to je mogu li cijepljene osobe biti prenositelji virusa, rekla je von der Leyen. Pritom je dodala da ohrabruju rezultati istraživanja tvrtke Pfizer u Izraelu koji pokazuju da osobe cijepljene s dvije doze njihova cjepiva nisu prenositelji.

I Michel i von der Leyen ističu da je potrebno imati zajednički europski pristup jer bi svaki individualni pokušaji pojedinih država članica da same izdaju takve potvrde još više zakompliciralo situaciju. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel istaknuo je da je glavni prioritet povećati proizvodnju i isporuku cjepiva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na Twitteru da je na samitu izvijestio čelnike o epidemiološkoj situaciji u svojoj zemlji te da se razgovaralo o koordiniranju mjera u borbi protiv covida-19.

“Izrazili smo nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom isporuke cjepiva te očekujemo od Europske komisije da inzistira prema proizvođačima na poštivanju ugovornih obveza”, poručio je Plenković.

Predsjednica Komisije kaže da je unatoč poteškoćama, uvjerena da je moguće postići ranije postavljen cilj da se do kraja ljeti cijepi 70 posto odraslog stanovništva EU-a. Rekla je da je do sada 29 milijuna doza cjepiva iskorišteno u EU-u, što je oko osam posto odraslog stanovništva.

Von der Leyen je pozdravila najavu Pfizera i BioNTecha da će početi proizvodnju svoga cjepiva u novim pogonima u Austriji i Njemačkoj. “To je dobar znak”, rekla je.

Čelnici su u zajedničkoj izjavi potvrdili solidarnost s trećim zemljama.

- Trebat će tri mjeseca da bi se izradile potvrde o cijepljenju protiv covida-19, izjavila je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel nakon virtualnog sastanka s 26 europskih kolega.

Europska komisija već je obavila tehnički dio, ali trebat će još tri mjeseca da bi se razvio takav digitalni certifikat, rekla je.

On bi mogao biti osnova za putovanje državljana trećih zemalja u Europsku uniju, dodala je Merkel.

I dok bi pandemija covida-19 uglavnom trebala jenjati do ljeta, cijepljenje bi moglo potrajati duže zbog mutirajućih sojeva koronavirusa. Države se moraju pripremiti na to "da će cijepljenje protiv virusa trajati još puno godina", istaknula je Merkel.

Čelnici 27-orice razgovarali su na virtualnom sastanku na vrhu o tome kako pospješiti proces cijepljenja i što bolje se pripremiti na nove varijante koronavirusa te o potvrdama o cijepljenju i jednostranim ograničenjima putovanja, koje su neke zemlje poduzele u strahu od mutiranih virusa. Unatoč sporijim isporukama cjepiva, u EU i dalje tvrde da je cilj do kraja ljeta cijepiti 70 posto odrasle situacije. Do sada je samo 4,2 posto Europljana primilo najmanje jednu dozu cjepiva, a 2 posto primilo je dvije doze.

>> Pogledajte i ovaj video - Navala na psihijatre: Mladi gube ambicije, djeca imaju noćne more

Ključne riječi

Komentara 4

US
Usputni
10:03 26.02.2021.

Potvrde za cijepljenje! Konacno, to im i jeste bio cilj! Ili im ides na iglu ili neces preko granice! Stvaraju se dvije klase stanovnistva, pokorni cijepljeni sa pravima i nepokoreni necijepljeni i obespravljeni. E neces razbojnice, pa taman nikada vise granice da ne prijedjem.

DU
Deleted user
17:13 26.02.2021.

Korak dalje prema totalnoj kontroli!!!

DA
dancuo
00:08 26.02.2021.

Ide polako diktatura... a čitava ova plandemija bi pala u vodu kada bi postojao pouzdan test za Covid. PCR testovima uspostavljati dijagnoze i svakog pozitivnog tretirati kao zaraženog ili umrlog od Covida je nonsens. No glavno da imamo provjereno cjepivo kad već nemamo test. Bit će tu svačega, dogodit će se narod prije ili kasnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije