Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika četvorka na rešetanju

Saslušani Facebook, Apple, Amazon i Google

FILE PHOTO: Jeff Bezos, founder, chairman, and chief executive officer of Amazon.com enters Trump Tower ahead of a meeting of technology leaders with President-elect Donald Trump in Manhattan, New York City, U.S.
Foto: Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
30.07.2020.
u 06:15

Glavna tema saslušanja je tvrdnja Kongresa da kompanije, ustvari, nemaju samo servise na internetu, već da su vlasnici velikih dijelova interneta

Šefove najvećih tehnoloških tvrtki Facebooka, Applea, Amazona i Googlea sinoć su saslušali i ispitivali američki kongresnici.
Četvorica vodećih menadžera videovezom su na pitanja kongresnika odgovarala o svojem poslovanju, monopolizmu i nelojalnoj konkurenciji. Tako se osnivač Facebooka, jedan od najmoćnijih i najbogatijih poslovnih ljudi Mark Zuckerberg morao opravdavati zbog činjenice da je preuzimanjem Instagrama i WhatsAppa, Facebook zapravo postao previše dominantan na cjelokupnom području društvenih mreža.

S druge strane, šef Applea, Tim Cook, morao je razjasniti zašto developeri aplikacijskih platformi za mobilne telefone iPhone moraju od 15 do 30 posto dobiti pri prodaji dati Appleu. Također, glavni operativac Googlea, Sundar Pichai, odgovarao je na pitanja o monopolu svoje kompanije na području internetskih tražilica, a vlasnik Amazona, i najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos na području internetske prodaje.

Glavna tema saslušanja je tvrdnja Kongresa da kompanije, ustvari, nemaju samo servise na internetu, već da su vlasnici velikih dijelova interneta. Sumnja se da te megakompanije koriste svoju dominantnu poziciju kako bi suzbile konkurentnost tržišta, što zakonom nije dopušteno. Kritičari tvrde da te kompanije štete i korisnicima i kupcima, budući da svojom veličinom praktički ubijaju manje kompanije koje gotovo nestaju s tržišta.

Optužuje ih se i da svojom dominantnom pozicijom na tržištu štete ekonomiji.

Ključne riječi

Komentara 5

ZB
Zoki-Bijela
07:04 30.07.2020.

Sta kaze Penelopea na ovo.. Da nisu i ovo Njemci kad ovako rade..

AN
antiekstremist
11:46 30.07.2020.

Gluposti. Sve su to CIA-ini doušnici !

GE
Gensoman1000
10:43 30.07.2020.

Rijesenje je decentralizacija interneta tj p2p a ne preko ISP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije