Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUDE POZNATE KNJIŽEVNICE ZA GOVOR MRŽNJE, ALI I NOVE TV ZA OTKAZ

Sarnavka o V. Rudan: Slični govori mržnje čuli su se i iz usta moćnih muškaraca, ali bez posljedica

30.01.2009.
u 13:03

Uz sve govore mržnje koje smo na ovim prostorima čuli iz usta muškaraca na daleko višim položajima, s daleko većom moći te mogućnosti utjecaja, mislim da Vedrana Rudan zbog svog govora nije trebala dobiti otkaz i da za nju treba imati prostora. Rudan ima dosta poštovatelja, ali malo je ljudi ozbiljno shvaća osim kada govori o nasilju nad ženama, te mislim da koristi preuveličavanje, a to je stvar njezina stila - ocijenila je Sanja Sarnavka, predsjednica udruge BaBe prekid suradnje Nove TV s književnicom Vedranom Rudan koja je u ponedjeljak izraelske napade na Gazu ocijenila jednakim nasiljem kao što su ga Židovi preživljavali u vrijeme holokausta.

- Ja se apsolutno ne slažem s načinom, riječima i sadržajem onoga što je Rudan govorila, ali s druge strane mislim da Hrvatska, iako mala zemlja, treba imati prostora za govore i Viktora Ivančića i Vedrane Rudan i Milana Ivkošića.


Video: S. Majdandžić

- Mislim da su pluralizam i višeglasje karakteristika prave demokracije; protivim se tomu što je bespogovorno dobila otkaz - smatra Sarnavka.

S druge strane, na danas organiziranoj posebnoj konferenciji za novinare Građanskog odbora za ljudska prava čija je tema bila “Vraća li nam se cenzura na mala vrata” na kojoj je analiziran, uz ostalo, i slučaj Vedrane Rudan, gostujući govornik bio je Slavko Goldstein koji se o tom slučaju nije želio očitovati.

Nazočnima je samo poručio kako su jedno mišljenja, a drugo uvrede i to ružne. Iako je pozvan za govornika o toj temi, nije izrekao ništa drugo.

S onim što je Rudan kazala ne slaže se ni Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, a kako je izjavio na konferenciji za novinare nije ni poklonik njezinih tekstova. Njezin je pristup ocijenio lišenim bilo kakve ozbiljnosti. Ipak, Pusić smatra da se podnošenjem administrativnih mjera protiv novinara koji rabe jezik mržnje dokida mogućnost da se s njima polemizira zašto su to napravili.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije