Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVODITELJ PIOTVRDIO

Sarkozyju je novac donesen u nekoliko kovčega!

Sarkozy i Gaddafi
Foto: Reuters/PIXSELL
09.04.2018.
u 12:32

U intervjuu za Russia Today, Abdul Fattah Al-Masouri govorio je o detaljima financiranja Sarkozyjeve predsjedničke kampanje. Al-Masouri, koji je od 1996.do 2000. godine radio u Ministarstvu vanjskih poslova Libije,

Po svemu sudeći, jedan od glavnih svjedoka protiv Sarkozyja bit će jedan od najbližih suradnika i osobni prevoditelj svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija, dr. Abdul Fattah Al-Masouri, čije će svjedočenje otežati položaj bivšeg francuskog predsjednika. Nicolasa Sarkozyja sud je optužio da mu je Gadafi financirao izbornu kampanju 2007. godine, nakon čega mu se život pretvorio u “pakao” te je izgubio na sljedećim izborima 2012.godine.

Novac u kovčezima

U intervjuu za Russia Today, Abdul Fattah Al-Masouri govorio je o detaljima financiranja Sarkozyjeve predsjedničke kampanje. Al-Masouri, koji je od 1996.do 2000. godine radio u Ministarstvu vanjskih poslova Libije, gdje je bio zadužen za odnos s Francuskom, u Parizu je studirao filozofiju i ostvario mnoge kontakte te stekao prijateljstva s mnogim francuskim političarima i utjecajnim ljudima.

– Prijateljstvo između Gadafija i Sarkozyja počelo je 2005. godine još u vrijeme dok je Sarkozy bio ministar unutarnjih poslova. Za njegova posjeta Tripoliju, nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Libije, sastao se i s vođom revolucije Moamerom Gadafijem, kazao je Al-Masouri ističući kako je Sarkozy tada obavijestio Gadafija kako ima želju kandidirati se za predsjednika Francuske.

– Predsjednik Moamer Gadafi ohrabrio je Sarkozyja da se kandidira na predsjedničkim izborima te mu obećao svu financijsku pomoć s obzirom na to da su Francuska i Libija dvije prijateljske zemlje, napomenuo je Al-Masouri. Potvrdio je kako su se trojica visokih libijskih dužnosnika sastali s trojicom voditelja Sarkozyjeve predizborne kampanje te dogovorili da će Libija financirati Sarkozyja s 50 milijuna eura. Međutim, kada su prenijeli Gadafiju dogovor, Gadafi je rekao kako je to prevelik novac i da će osobno donirati za izbornu kampanju Sarkozyju samo 20 milijuna eura. Kako se ne bi vidio trag novca, Gadafi je inzistirao da isplata ne ide preko računa, već isključivo na ruke. Stoga je novac iz Libije u Francusku privatnim zrakoplovom donijet u kovčezima.

Cijelu operaciju prebacivanja novca nadzirao je osobno libijski predsjednik Moamer Gadafi. Zbog velikog financijskog doprinosa njegovoj kampanji Sarkozy je cijelo vrijeme Gadafiju isticao kako je on njegov prijatelj zauvijek, a ne samo dan ili dva te kako će učiniti sve da njihove zemlje, Libija i Francuska, budu u prijateljskim odnosima tijekom njegova mandata.

Odazvat će se sudu

Abdul Fattah Al-Masouri jedan je od rijetkih dužnosnika i bliskih suradnika Moamera Gadafija koji je izbjegao smrt ili uhićenje i suđenje, i danas se nalazi u Tunisu gdje živi. Kako tvrdi, u stalnom je kontaktu s francuskim istražiteljima i prvi je put dao iskaz još 2013. godine.

– Nemam ništa protiv bivšeg predsjednika Sarkozyja. Samo sam govorio istinu i nastavit ću je govoriti. Bio sam svjedok svim tim događajima – kazao je Al-Masouri dodajući kako će se uvijek odazivati francuskom i bilo kojem drugom pravosuđu i govoriti istinu o tom razdoblju i svim događajima koji su povezani s Gadafijem i Sarkozyjem.

Ključne riječi

Komentara 7

RE
reborn
12:50 09.04.2018.

Dao mu je samo 20 milijuna, a ne 50 milijuna?!? Pa svaki pravi, arogantni, egocentrični diktator zapadnog tipa bi zbog ovakve uvredljive financijske pomoći svrgnuo svog prijatelja i pokazao mu gdje mu je mjesto... I dogodi se tako Gadafiju...

Avatar superhik74
superhik74
12:53 09.04.2018.

Cifut uzeo 20 miljuna pa ga za zahvalu bombardirao i srusio mu drzavu. Pa uvijek je bilo lijepo raditi biznis s cifutima, covjek im moze uvijek vjerovati na rijec.

Avatar southman
southman
13:07 09.04.2018.

Kao i Mesiću !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije