Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sarkozy i Merkel o usklađenoj reakciji na financijsku krizu

11.10.2008.
u 18:34

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu su iskazali želju da se pronađe "usklađena reakcija" Europe na financijsku krizu.

Francuska trenutačno predsjeda Europskom unijom, pa je Sarkozy sazvao hitan sastanak 15 zemalja eurozone u nedjelju u Parizu. Velika Britanija nije u eurozoni, ali bi njezin premijer Gordon Brown sutra trebao stići u glavni grad Francuske.

"Zajedno radimo analize krize. Posljedice koje će se osjetiti kratkoročno, srednjoročno i dugoročno Francuska i Njemačka procjenjuju potpuno jednako", rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s Merkel.

I njemačka je kancelarka ustvrdila kako su Pariz i Berlin "na zajedničkom putu za postizanje usklađene i razborite reakcije eurozone na međunarodnu financijsku krizu", iako je naglasila kako "svakoj zemlji članici treba ostaviti manevarskog prostora". "Svjesni smo nužnosti državnih intervencija, jer tržišta koja su se otela kontroli ne mogu riješiti probleme", kazala je Merkel.

Njemačka vlada, koja je čvrsto odbijala svaki plan za globalni spas banaka u petak navečer omekšala je stajalište, otvorivši tako put usklađenoj europskoj akciji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem zajednički otvorila memorijalni kompleks posvećen pokojnom francuskom predsjedniku Charlesu de Gaulleu u njegovu rodnom gradu Colombey-les-deux-Eglises.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije