Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška

Sarajevo klicalo generalu Divjaku: Jovo Srbine, čaršija je uz tebe!

divjak
AFP/PIXSELL
05.03.2011.
u 16:30

Tisuće ljudi u Sarajevu prosvjedovale zbog uhićenja umirovljenog generala Armije BiH.

Vše tisuća građana Sarajeva blokiralo je danas središte grada prosvjedujući protiv uhićenja umirovljenog generala Armije BiH, Jovana Divjaka, prije dva dana na bečkom aerodromu. Prosvjednici su se prvo okupili ispred veleposlanstva Republike Austrije, tražeći oslabađanje generala Divjaka, a potom se uputili pred Predsjedništvo i Parlament BiH, gdje su ih dočekale snažne policijske snage. Uz zviždaljke i parole iskazali su nezadovoljstvo reakcijama državnih vlasti na Divjakovo uhićenje. Među prosvjednicima je bilo i nekoliko osoba iz javnog života.

Ćirilični transparent “Jovo Srbine, čaršija je uz tebe” i nekoliko drugih poruka potpore uhićenom generalu, mogli su se vidjeti u nastavku prosvjeda pred zgradom OHR-a, kao i pred zgradom srbijanskog veleposlanstva. Svi objekti pored kojih su se zadržavali prosvjednici bili su pod snažnim policijskim osiguranjem, a veći incidenti nisu zabilježeni. Reakcije na Divjakovo uhićenje u BiH su podijeljene i skoro istovjetne onima od prije godinu dana kada je zbog istih optužbi za ratni zločin u Londonu bio uhićen ratni član Predsjedništva BiH, Ejup Ganić. Iz Republike Srpske uglavnom dolaze poruke u kojima se pozdravlja uhićenje i izražava nada da će Divjak biti izručen Srbiji.

S druge strane, u Sarajevu vlada ogorčenost zbog „nastavka srbijanske politike proganjanja onih koji su branili BiH“. Iako još uvijek pouzdano ne znaju po kojem osnovu je izvršeno Divjakovo uhićenje, bh. vlasti tvrde kako je sigurno da ne postoji crvena tjeralica Interpola.

Vjeruju kako je Divjak uhićen po bilateralnom zahtjevu kojeg je Austriji uputila Srbija. BiH će također zatražiti njegovo izručenje, jer Tužiteljstvo BiH vodi istragu o „slučaju Dobrovoljačka“, za koje Srbija tereti Divjaka.

Komentara 496

OB
-obrisani-
17:00 05.03.2011.

booyaka pa te bahlije su vase cvece,popisam vam se u bastu

Avatar Sokol
Sokol
19:04 05.03.2011.

no mans land!!

OB
-obrisani-
17:14 06.03.2011.

zamolio bih \"publiku u mraku\".... da smanji stancanje pluseva i minusa... ima nas ovdje... koji smo jakoooo osjetljivi na to ima nas ( ma dobro, ima jedna samo) ha ha ha ha ha ha ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije