Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIL GOVORA

Santoro usporedio Berlusconijeve govore s Mussolinijevima

Michele Santoro
AFP
26.03.2010.
u 12:27

Uspoređen je govor talijanskog premijera Silvija Berlusconija na mitnigu "pro-vlada" održanom 21. ožujka u Rimu s govorima fašističkog čelnika Mussolinija prije Drugoga svjetskog rata.

RIM – Berlusconi govori na mitinzima kao što je to činio i Mussolini. Usporedio ih je novinar i voditelj emisije Annozero televizije RAI Michele Santoro, ali u sportskoj dvorani u blizini Bologne, a njegov nastup su prenosile neke lokalne televizije, web-TV, ali i satelitska TV Sky. Uspoređen je govor talijanskog premijera Silvija Berlusconija na mitnigu "pro-vlada" održanom 21. ožujka u Rimu (inače je bilo "samo" 150.000 osoba iako je premijer govorio o velikom milijunskom odzivu) s govorima fašističkog čelnika Mussolinija prije Drugoga svjetskog rata. Obojica postavljaju retorička pitanja narodu koji im kliče. Berlusconi je, na primjer, pitao prisutne na Trgu san Giovanni u Rimu jesu li za povećanje poreza koji bi im nametnula ljevica dođe li na vlast. Odgovor je, dakako, bio: "Neeeee!". I sve u tome stilu.

Pošto je Santoru, ali i još nekim voditeljima televizije RAI koji kritiziraju Berlusconijevu vladu, zabranjeno nastupiti u predizbornoj kampanji za regionalne izbore koji će se održati 28. i 29. ožujka, voditelj kojega je već jednom cenzurirao Berlusconi tako da je morao otići iz novinarstva (izabran je na listama ljevice u Europarlament, ali nije izdržao cijeli mandat i opet se vratio na TV), svoj je politički talk show preselio u sportsku dvoranu Paladozza u Bologni. Dvorana koja prima oko 6000 ljudi bila je prepuna. Postavljeni su i golemi ekrani izvan dvorane kako bi i pratili emisiju i oni koji nisu mogli ući, a na svojim internestkim televizijama sve su prenosili i veliki listovi kao što su Corriere della Sera, Repubblica, Stampa, pa televizija Demokratske stranke YouDem i drugi. Nakon što je usporedio Berlusconija s Mussolinijem, Santoro se obratio predsjedniku talijanske republike Giorgiju Napolitanu kazavši da "nismo u fašizmu, ali neka podudaranja su zabrinjavajuća, a mi novinari smo tu da radimo svoj posao". Santoro je podsjetio da se u gradu Terniju, na jugu zemlje, vodi istraga o Berlusconijevim telefonskim razgovorima u kojima je tražio zatvaranje emisija na državnoj televiziji koje mu se nisu sviđale. Berlusconi napada suce koji su pokrenuli takvu istragu, a "zbog jednoga telefonskog razgovora u kojem je tražio špijuniranje Demokratske stranke, američki predsjednik Nixon trebao je podnijeti ostavku".

Gosti u televizijskoj emisiji Annozero emitiranoj iz sportske dvorane bili su i drugi "cenzurirani" novinari RAI-ja, kao komičari, karikaturisti itd. Svoj dio showa izveo je i oskarovac i komičar Roberto Benigni kazavši, uz ostalo, da je u Zimbabveu veća sloboda nego u Italiji.

- U našoj zemlji postoji sloboda gašenja TV-emisija i organiziranja mitinga protiv sudaca koji vode istragu o premijeru - kazao je Benigni.

Berlusconi je danas zatražio da se Santora kazni zato što je u vrijeme predizborne kampanje napravio emisiju iako je svoj show izveo u dvorani pa ne bi trebao potpadati pod televizijske norme o davanju jednakog prostora svim političkim subjektima, u kojoj je napadao samo jednu političku stranu. I na televiziji RAI razmišljaju o tome kako kazniti Santora. Zanimljivo je da je veliki broj gledatelja pratio Santora na internetskim televizijama i može se reći da su upravo takve televizije budućnost.

Komentara 3

Avatar Jana
Jana
14:01 26.03.2010.

Santoro je komunista koji u svojim emisijama na državnoj televiziji koju plačaju svi građani Italije - ljevica, desnica i centar vodi svoju borbu protiv vlade i Berluskonija a jučer nije napadao Berluskonija nego je istresao svu mržnju na Papu ipu i KC. Lijepo je biti ljevičar sa miliunsim prihodima. Takvi me nasmijavaju. Za mene dobar novinar i voditelj ne smije iskazivati svoje privatno mišljenje niti blatiti druge bez mogočnosti obrane nego im treba dati isto toliko prostora. To bi bila demokracija. Ljevičarima to ne ide u glavu.

Avatar Jana
Jana
14:08 26.03.2010.

Oženjen po drugi put u romantičnoj crkvici sa hrvaticom Sanjom Podgajski . Sanjina majka Ružica sa ocem talijanskim industrijalcem Ilia? Kaj se gospon idustrijalec zove Podgaski?

EB
El-Bojko
23:42 27.03.2010.

on je legenda, jedan od rijetkih koji ima \"muda\" na državnoj televiziji reč kako stvari stoje... nehebat će ko i svi drugi koji su Silviu stali na žulj, od Mentane nadalje... Smiješno je neko fratriziranje i razumijevanje naših prema fašizmu koji se na mala vrata vraća u Italiji, primjerice njihove vojne snage imaju praznike, medalje i zahvale za fašističke vojnike i časnike, ili koje nose njihovo ime, koji su tu po našim prostorima ubijali... dolaskom Silvia tamo se sve to više javlja. Kao i sve jači glasovi koji revidiraju povijest, gura se po tepih antifašitam, a za sve loše su krivi nacisti, njihovi zločini se zataškavaju, ustvari tabu tema, a fašizam se sve više oslikava kao nešto romantično... Trebamo se jako dobro paziti takve romantike u našem susjedstvu, posebno jer taj susjed još uvijek gleda preko dvorišta i misli da je naše dvorište njihovo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije