Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izetbegovićeva SDA:

'Sankcionirati svaku vrstu propagiranja Radovana Karadžića'

Radovan Karadžić
Reuters/PIXSELL
21.03.2019.
u 08:55

– Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu koji je imao cilj podjelu Bosne i Hercegovine sistematskim istrebljenjem prije svega Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva – priopćili su iz SDA.

Pravomoćna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti ima povijesni značaj i nosi poruke koje trebaju uvažiti razumjeti svi u Bosni i Hercegovini i šire, poručili su jučer iz SDA Bakira Izetbegovića.

– Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu koji je imao cilj podjelu Bosne i Hercegovine sistematskim istrebljenjem prije svega Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, s teritorija BiH pod političkom i vojnom kontrolom Karadžićeva režima – priopćili su iz SDA.

Razdor između naroda

Sva zlodjela koja su se u svijetu događala nakon 90-ih u Bosni i Hercegovini, samo su preslika zlodjela počinjeni pod vodstvom Radovana Karadžića, dok su teroristi Anders Breivik i Brenton Tarrant i javno pokazali da su inspirirani krvnikom Karadžićem. Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionirati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to učinila Njemačka i druge razvijene zemlje – reakcija je Građanskog saveza Bosne i Hercegovine.

Video - Naš novinar na izricanju presude: Karadžić nije pokazivao nikakve reakcije

Iz Republike Srpske, očekivano, stižu posve drukčiji tonovi.

– Ovom presudom potvrđeno je uvjerenje naroda Republike Srpske da je Haški tribunal pristran, selektivan i da je osnovan s ciljem da Srbe i njihove lidere proglasi isključivim krivcima za građanski rat u BiH. Haaški sud nije pridonio pomirenju u Bosni i Hercegovini, štoviše, produbio je razdor između naroda na ovim prostorima, stavljajući se u zaštitu jedne strane, a oslobađajući počinitelje dokumentiranih zločina počinjenih nad srpskim civilima – izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Stop obrani zločinaca

Presudu Radovanu Karadžiću pozdravio je i beogradski glumac Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana, koji je osudio pokušaj obrane “najgorih pojedinaca koji su svojim neodgovornim djelovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava.

Video - reakcije na presudu Karadžiću: Ubili su mi oca i tri brata

– Adekvatno sankcioniranje odgovornih za ratne zločine znatno pridonosi pomirenju i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivnje s naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu – ističu u pokretu koji je na beogradske ulice izveo stotine tisuća prosvjednika.

Komentara 8

NM
nemirno more
10:54 21.03.2019.

To nije bio gradjanski rat, vec osvajacki od strane srbije, a glavni cilj je bio stvaranje tzv. velike srbije...nazalost iz presude karadzicu to nije ,bar za sada vidljivo...mozda bude kad se procita obrazlozenje presude u cijelosti...

Avatar nekakav
nekakav
09:44 21.03.2019.

hm, u bih u ratu je stradalo nešto više od 100 tisuća ljudi. kad maknete sve napuhane brojke i uzmete točne, dobijete 110.000. skoro 60% su muslimani, 20-ak posto srba, hrvata 7-8%, a ostalo su 'ostali'. muslimani su glavne i najveće žrtve tog građanskog rata u bosni, ali nisu jedini. nemoguće je srbima prihvatiti činjenicu da za preko 20.000 ubijenih od muslimana nitko nije odgovarao, osi mpar čisto principa i protokola, statistike, radi. teško je našim hrvatima objasniti da ni za 10-ak tisuća ubijenih hrvata nitko od muslimana nije odgovarao. muslimanima pak su brojke o žrtvama najveći adut u lokalpolitičkim prepucavanjima. al od rata je prošlo 25 godina. ni juga nije nijemcima 68-e nametala stigmu ratnih zločinaca, a bošnjacima pak je to jedino čime u raspravama mašu. i na račun toga traže više vlasti. vlast je jedino što muslimane u bih zanima. jer bez priče o srbima ratnim zločincima, kao razlogu 25 godina muslimanske bijede, teško je pogledati im u oči, i reći da su baš oni, bošnjaci političari, krivci za sistemski defolt bih-a, točnije fbih-a.

AA
aabbcc
15:33 21.03.2019.

Mogli ste i neku sliku, video postaviti kako se ovaj junak sepuri iznad Sarajeva izjavama da grad moze pokoriti i osvojiti kad god hoce, ispaljuju granate po narodu i tako 4-5 godina ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije