Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijele radosti

Sanjkališta oko Zagreba samo čekaju – snijeg

Zagrebačka župaija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
30.11.2018.
u 12:00

Za dobar provod na snijegu ne mora se ići na razvikana skijališta

Okolica Zagreba idealno je mjesto i za zimski odmor i za jednodnevne izlete. Posebno kad u vrijeme zimskih praznika bude snijega, s obzirom na to da u okolici Zagreba ima dosta sanjkališta. Gotovo svako mjesto i svaki breg nude mogućnosti sanjkanja, ali postoji i nekoliko lokacija gdje lokalni skijaši pripreme prave staze i cjelodnevne programe.

Jedno od takvih mjesta koje svakako valja posjetiti zimi je Plešivica kod Jastrebarskog, gdje postoji tradicija organiziranog sanjkanja duga čak 111 godina. Teren ispod crkvice svetog Jurja u srcu Plešivice, na takozvanoj stazi Kamenice, odlično je mjesto na kojemu možete uživati u snježnim radostima na svježem zraku, pa čak i odmjeriti snage u natjecanju u sklopu sanjkaškog kupa koji organizira Sanjkaški klub Plešivica 1907. svake godine u siječnju. Na stazi svoja skijaška umijeća mogu pokazati djeca i odrasli, iskusni skijaši i sanjkaši ili početnici, jer staza “dozvoljava” i padove bez većih posljedica. Uz toga, toplog čaja i­li kuhanog vina za odrasle neće nedostajati za okrepu.

Sanjkaški klub Plešivica svake godine u siječnju organizira sanjkaški kup, a svoja umijeća mogu pokazati i djeca i odrasli
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Osim na Plešivici, sanjkati možete i podno crkve sv. Martina na Martin bregu iznad Dugog Sela ili se možete uključiti u skijaški kup na Mariji Gorici, gdje osim uživanja u zimskim radostima dan možete provesti i kušajući nešto od bogate ponude tradicionalnih jela toga kraja.

Naravno, Samobor je također jedno od mjesta u kojem lokalci organiziraju sanjkanje, pa čak i Skijaški kup Žumberak u Koretićima, ako tijekom prosinca, odnosno u siječnju, padnu dovoljne količine snijega. U svim tim mjestima možete naći i okrepu u nizu restorana s raznovrsnom ponudom domaćih jela i pića. Tijekom siječnja u Dugom Selu, Ivanić-Gradu, u Krašiću, Pisarovini i u drugim gradovima zagrebačke zelene okolice možete u seoskim domaćinstvima i vinogradima sudjelovati i u raznim kobasijadama i proslavi sv. Vinca, popularno nazvanoj Vincekovo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije