Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neočekivani obrat

Todoriću istražni zatvor, ostali će se braniti sa slobode

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/10
19.10.2017.
u 00:05

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na odluku suca istrage kada vide njegovo obrazloženje. Todorića sumnjiče za štetu veću od jedne milijarde kuna

Dogodilo se ono neočekivano, do sada neviđeno u tzv. VIP predmetima. Odluka Zorana Luburića, suca istrage zagrebačkog Županijskog suda sinoć je zasigurno šokirala i branitelje 15-ice osumnjičenika i sedam tužiteljica predvođenih Sani Ljubičić, koje su argumentirale zahtjev za određivanjem istražnog zatvora. Jer istražni zatvor na koncu nije određen nikome, osim Ivici Todoriću!? Sudac Luburić je nakon ročišta koje je trajalo od 12 do 20 sati, tijekom kojih je saslušao argumente stranka, zaključio da opasnosti od utjecaja na svjedoke, što je bio osnov po kojem je tužiteljstvo tražilo određivanje istražnog zatvora - nema.

Ključni materijalni dokazi

- Zahtjev tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora odbijen je za sve osumnjičenike, osim za Ivicu Todorića. Nema mjera sigurnosti, nema zatvora u domu, a ja bih rekao da baš nema ni nekog velikog postupka, ali o tom potom. Sudac je to kratko obrazložio, a dobit ćemo rješenje u kojem će to detaljnije objasniti. Usvojio je vjerojatno našu, a ne državnoodvjetničku argumentaciju. U ovom postupku svi ključni dokazi su materijalni dokazi. Tu je važna financijska forenzika. Svjedoci su nebitni, sve je u dokumentima, putevi novca, računi, ugovori. Svjedoci tu ništa ne mogu promijeniti. Nije ovo klasičan kriminal. To su krive metode što su oni upotrijebili. Ovdje neće biti glavni policajci u rambo jaknama već oni mali s očalama koji se razumije u laptope i tijekove novca - pojasnio je Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge zašto je sudac istrage donio ovakvu odluku.

Ivica Todorić
1/29

A ta odluka konkretno je značila da su sinoć, u ponedjeljak uhićeni, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Ivan Crnjac, Mislav Galić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Olivio Discordia, Sanja Hrstić, Marijan Alagušić i Ivica Sertić napustili zatvor u Remetincu, u kojem su boravili oko šest sati. Tamo su, naime, dovedeni jučer oko šest sati, nakon što ih je prethodno sat vremena ranije na zagrebačkom Županijskom sudu zaprimio dežurni sudac istrage. On im je objasnio da će se o zahtjevu za određivanjem istražnog zatvora odlučiti u roku od 12 sati, te da je ročište zakazano za podne. Osumnjičenici su tako jučer dva puta dovedeni na sud, a prvi put je to učinjeno iz formalnih razloga jer je tužiteljstvu isticao zakonski rok od 48 sati koliko su mogli zadržati osumnjičenike. Iako će ova odluka suca istrage, u kontekstu cijele afere Agrokor i imena koja se u njoj spominju vjerojatno biti čudna, činjenica je da odbijanje zahtjeva za određivanjem istražnog zatvora spada u nešto što predviđa ZKP. Za sami postupak to ne znači gotovo ništa, jer su Todorić i ostali i dalje pod istragom, no osim njega, koji je trenutno nedostupan, svi ostali će se braniti sa slobode. U cijeloj priči neobično je samo to što se prvi put dogodilo da istražni zatvor nije određen u nekom razvikanom predmetu, a na to je upozorio i Nobilo.

- Mi smo se do sada navikli da se pritvor preširoko koristi. Od pravomoćne istrage do pravomoćne presude. Onda se u javnosti forsiraju spektakularna uhićenja kao supstitut za brzo rješavanje pravde. Narod se do sada oko toga uzbuđivao, no zadnjih smo dana vidjeli da se i to mijenja. Prema tome ‘ajmo prekinut s tom praksom - kazao je Nobilo.

Oglasio se i Todorić

Njegove kolege, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, koje zastupaju Ivicu Todorića, jedinog kojem je istražni zatvor određen, nisu bili tako razgovorljivi. Tek su kratko kazali kako “im je drago da su svi pušteni na slobodu te da će oni poduzeti sve potrebne pravne korake”. Što to konkretno znači nisu pojasnili, a nisu htjeli komentirati ni informacije koje su se jučer pojavile da bi se Ivica Todorić danas mogao pojaviti u Hrvatskoj. Još početkom tjedna kazali su da “on nije u zemlji, ali nije ni u bijegu”, a Todorić se proteklih dana uredno oglašavao na svom blogu, uglavnom prozivajući Vladu Andreja Plenkovića zbog, kako on tvrdi, političkog procesa koji je protiv njega pokrenut. Učinio je to i sinoć.

- Ispričavam se svim časnim ljudima, koji su zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu. I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i njezine aktere. Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor - napisao je među ostalim Todorić. Udario je tako još jednom po Plenkoviću i njegovim ministrima, no nije napisao ništa o činjenici da mu je određen istražni zatvor te planira li se vratiti u Hrvatsku. Tužiteljstvo je najavilo žalbu, a Sani Ljubičić, šefica zagrebačkog ŽDO-a, na upit kako je doživjela odluku suda kazala je:

- Nakon ovoliko godina ništa me više ne može iznenaditi, pa nemam što doživjeti ili nedoživjeti. Sud je odlučio kako je odlučio, a kada vidimo argumentaciju suda, žalit ćemo se.     

Komentara 9

BA
barbaizamerike
07:41 19.10.2017.

Zanimljiv je sudac Luburic jos od dana kada je isto tako postupio sa Hrvojom Petracom a zanimljivo je i kretanje njegovog mobitela

Avatar dobry
dobry
02:01 19.10.2017.

Tko je Todoricima dopustio 6 MJESECI, kako bi uništio sve tragove, prenio novce na off shore račune, uredno se odjavio u Hrvatskoj i otputovao u inozemstvo!!? Zašto je Plenković ekspresno prekinuo istragu u Agrokoru, pokrenutu od strane ministra V. Orepića,a, i nasilno raskinuo koaliciju sa MOST-om, otjeravši sve MOST-ove ministre, po cijenu destabilizacije države, Vlade i kockanja sa svojom osobnom karijerom!??? Koja ga je to sila natjerala na takve sulude poteze...i sada mu većina u Saboru, doslovce ovisi o 3 SDSS-ove ručice i M. Pupovcu, koji ga može ucjenjivati kako hoće!? A Pupovac po naputke što i kako dalje ide u Beograd kod A. Vučića. Koja je uloga tkzv."utemeljitelja" HR državnosti (Šeks & co.) u svemu tome!?? Mnogo pitanja, još uvijek bez odgovora.

SI
siskic
22:25 18.10.2017.

koji jad od države....fuj, gadljivo je živjeti u ovoj žabokrečini. hrvatsko sudstvo hahahahahaahahahshah......-------

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije