Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hidroksiklorokin

Sandoz klinici 'Fran Mihaljević' donirao znatne količine lijekova za borbu s COVID-19

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/Pixsell
VL
Autor
Romana Kovačević
17.04.2020.
u 17:42

Ovaj lijek koristi se za liječenje malarije i autoimunih bolesti poput lupus eritematosusa i kroničnog poliartritisa.

Sandoz je donirao znatne količine lijeka hidroksiklorokin za liječenje bolesnika hospitaliziranih zbog COVID-19 u Hrvatskoj. Ovime je kompanija odgovorila na potrebe hrvatskih liječnika koji žele omogućiti pacijentima pristup potencijalnom liječenju uz istodobno napredovanje kliničkih istraživanja u borbi protiv COVID-19, priopćili su iz te kompanije. 

Sve količine lijeka donirane su Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ i prema potrebama, distribuirat će se u ostale zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Prve doze dostavljene su u srijedu, 15. travnja. 

Protokol liječenja definiran od strane Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu i Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a uključuje hidroksiklorokin među preporučene terapije za hospitalizirane bolesnike zaražene COVID-19. Donirana količina lijeka dostatna je, prema protokolu liječenja, za velik broj teže oboljelih, hospitaliziranih pacijenata. 

U tijeku je nekoliko kliničkih ispitivanja kojima se istražuje učinak hidroksiklorokina u liječenju COVID-19. Ovaj lijek koristi se za liječenje malarije i autoimunih bolesti poput lupus eritematosusa i kroničnog poliartritisa. Hidroksiklorokin još nije odobren u Europi za liječenje infekcija COVID-19. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode - HALMED, izdavši Suglasnost za unošenje Sandozovog lijeka brzo je odgovorila na preporuku o liječenju Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu i Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a. 

- Donirajući veliku količinu hidroksiklorokina Hrvatskoj izvršavamo našu ulogu i misiju omogućavajući pacijentima pristup potencijalnom liječenju i podržavajući klinička istraživanja u borbi protiv COVID-19 - rekao je Igor Haralović, predsjednik Uprave Sandoz Hrvatska i predsjednik Novartis Grupe za Hrvatsku. 

Ova donacija dio je obećanja Sandoza i Novartis grupe da će do kraja svibnja donirati 130 milijuna doza hidroksiklorokina širom svijeta, pod uvjetom da lokalna regulatorna tijela podržavaju uporabu lijeka za bolesnike zaražene COVID-19. Pored toga, Sandoz namjerava usko surađivati s drugim proizvođačima kako bi potaknuo proizvodnju hidroksiklorokina i ako bude potrebno dodatno pomoći u opskrbljivanju zemalja diljem svijeta, poručuju iz tvrtke. 

Komentara 2

Avatar Ćičruk Okrim Ami NImda
Ćičruk Okrim Ami NImda
19:58 17.04.2020.

Zna li se možda jesu li donirali Fungizon? To je lijek za liječenje gljivičnih infekcija rektuma i debelog crijeva, svi ga doma koristimo i puno nam pomaže, a sad ga nema u apotekama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije