Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolska vlada bez apsolutne većine

Sánchez premijer iz drugog pokušaja?

Pedro Sanchez
SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL
24.07.2019.
u 23:45

Dobio je 124 glasa, ali u drugom glasovanju danas Sánchezu je potrebna relativna većina koju će vjerojatno imati

Započeli su dani parlamentarnog glasovanja za čelnika Socijalističke stranke (PSOE) Pedra Sáncheza, tri mjeseca nakon izbora u Španjolskoj. Sánchez jučer u prvom danu glasovanja nije dobio podršku kada se tražila apsolutna većina (176 glasova) od 350 zastupnika. Dobio je 124 glasa, ali u drugom glasovanju danas Sánchezu je potrebna relativna većina koju će vjerojatno imati.

I krajnja ljevica u vladi

Pregovori za dolazak do većine su potrajali i zato što su u njih socijalisti krenuli s arogancijom. Ponašali su se kao da imaju polovicu parlamentarnih mjesta, a ne 123 koliko su dobili na izborima u travnju. Stranka ljevice Unidas Podemos (UP), koja je nakon izbora oslabila jer je pala sa 71 mjesta na 42 mjesta u parlamentu, htjela je zadržati ključnu ulogu koju je imala kada je Sánchez prije godinu dana rušio u parlamentu vladu pučanina Mariana Rajoya. Dapače tada Podemos nije bio u vladinoj koaliciji, već su je podupirali izvana, a sada su htjeli i formalno biti u vladi. To bi svakako bila velika novost, odnosno prvi puta u povijesti od pada Francova režima da krajnja ljevica bude u vladi. Socijalisti su htjeli to izbjeći i ciljali su na liberalnu stranku Ciudadanos. Koalicija PSOE-Ciudadanos imala bi solidnu većinu sa 180 mjesta.

Glasovi separatista

Protekla tri mjeseca Španjolci su prisustvovali gotovo nerealnim pregovorima za dolazak do vladine većine. Prema španjolskom ustavu ako se u roku od tri mjeseca od izbora ne uspije sastaviti vlada ide se na nove izbore. Sánchez je prijetio novim izborima, a prema ispitivanju javnosti vjerojatno bi dobio više mjesta u parlamentu od onih koje je dobio u travnju. Zapravo PSOE i UP imaju zajedno 165 mjesta, sa šestoro baskijskih nacionalista stranke PNV, valencijskim zastupnikom, te katalonskim, bi se došlo do 173 mjesta, te su se budućoj vladinoj kompoziciji pridružila i četiri zastupnika stranke Eh-Bildu (političko krilo baskijske vojne organizacije ETA-e). Zatim ima još 18 nezavisnih zastupnika. Na taj način Sánchez ima parelamentarnu većinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije