Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI PREMIJER

Sanaderovi slučajevi idu na Vrhovni sud: U lipnju rasprava o žalbama na Fimi mediju, u srpnju Ina – MOL

Foto: PIXSELL
1/4
28.04.2021.
u 18:29

Vrhovni sud od početka godine, od kada radi Visoki kazneni sud, ne prima nove predmete

Kako funkcionira hrvatsko pravosuđe, laicima je teško razumjeti. A sve ga teže mogu razumjeti i oni koji se sudovima svakodnevno bave jer su često u situaciji da klijentima ne znaju štošta objasniti. Poput načina na koji funkcionira Vrhovni sud, na kojem neki predmeti, poput afere Spice, godinama čekaju javne sjednice, dok se u drugim predmetima, ništa manje složenim, te javne sjednice zakazuju doslovno brzinom munje.

Jedan od takvih predmeta je i afera Fimi media, u kojoj je nepravomoćna presuda donesena u studenom lani, a javna sjednica na Vrhovnom sudu već je zakazana za 11. i 14 lipnja ove godine. S jedne strane, pohvalno je što se kapitalni predmet u kojem je istraga pokrenuta 2010. tako brzo nakon objave nepravomoćne presude našao pred sucima Vrhovnog suda, no s druge strane nije baš jasno kako Vrhovni sud taj predmet rješava prije drugih predmeta koji se tiču Ive Sanadera, a koji su na Vrhovnom sudu već godinama.

‘Kompleksni i opsežni spisi’

Jer na Vrhovnom sudu još se nalaze i predmeti Dioki, u kojem je bivši HDZ-ov premijer nepravomoćno oslobođen optužbi, te predmeti Hypo i Ina – MOL u kojima je nepravomoćno osuđen. Ina – MOL je na Vrhovnom sudu već dulje vrijeme, a nakon opetovanih upita što se događa s predmetom u kojem je nepravomoćna presuda donesena u prosincu 2019., na internetskim stranicama Vrhovnog suda pojavio se podatak da će javna sjednica u tom predmetu biti održana 6. i 7. srpnja.

No kakva je sudbina predmeta Dioki i Hypo, u kojima je nepravomoćna presuda donesena u listopadu 2018., na Vrhovnom sudu ne kažu. Inače, obično na upite što se događa s medijski razvikanim predmetima, poput afere Spice u kojoj je nepravomoćna presuda donesena u srpnju 2016., a spis je na Vrhovnom sudu od veljače 2018., kažu da je riječ o kompleksnim i obimnim predmetima sa stotinama tisuća stranica i više okrivljenika, za koje sucima izvjestiteljima treba dugo vremena da se za njih pripreme.

No Vrhovni sud od početka ove godine, od kada je s radom počeo Visoki kazneni sud, ne zaprima nove predmete pa bi valjda sada ipak mogao biti malo ažurniji u rješavanju spisa jer bi se u protivnom moglo dogoditi da neke od optužbi odu u zastaru prije no što presude postanu pravomoćne. A da je hrvatsko pravosuđe sve samo ne vjerodostojno, svjedoči primjer Ive Sanadera.

Njegove muke počele su nakon što je u prosincu 2010. uhićen u Austriji kad je pokušavao pobjeći dok mu je Sabor skidao imunitet radi pokretanja istrage u aferi Fimi medija. Uhićen je i pritvoren te u ljeto 2011. izručen Hrvatskoj, koja je u proteklih 11 godina protiv njega pokrenula pet postupaka – afere Fimi media, Planinska, Ina – MOL, HEP – Dioki, Hypo. Do sada samo jedan od tih postupka pravomoćno okončan.

Prijeti zastara

Riječ je o aferi Planinska u kojoj mu je suđenje počelo u travnju 2013., a okončano je tri godine kasnije. Bio je osuđen na četiri i pol godine zatvora, no Vrhovni sud mu je kaznu u svibnju 2019. povisio na šest godina i Sanader je od tada na izdržavanju kazne. Na kaznu od šest godina potkraj 2019. nepravomoćno je osuđen i u aferi Ina – MOL.

U tom slučaju sudilo mu se ponovno nakon što je u srpnju 2015. Ustavni sud ukinuo osuđujuću presudu, u kojoj mu je za tu aferu i aferu Hypo bila izrečena jedinstvena kazna od osam i pol godina zatvora. Nakon brojnih peripetija, spajanja i razdvajanja spisa, u listopadu 2018. za aferu Hypo nepravomoćno je osuđen na dvije i pol godine zatvora. Tada je i nepravomoćno oslobođen za aferu HEP – Dioki, a ni u jednom od tih predmeta još nisu određene javne sjednice iako su spisi na Vrhovnom sudu od svibnja 2019.

Što se tiče afere Fimi media, prvo suđenje počelo je u travnju 2012., a okončano je u ožujku 2013. nepravomoćnom presudom kojom je bio osuđen na devet godina zatvora, a HDZ na plaćanje novčane kazne od pet milijuna kuna. No presudu je u studenom 2015. ukinuo Vrhovni sud, ponovljeno suđenje počelo je u travnju 2016. i okončano je u studenom 2020. kada je Sanader nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a HDZ na plaćanje novčane kazne od 3,5 milijuna kuna. Kako za jedno od djela u srpnju nastupa zastara, nadajmo se da će Vrhovni sud prije toga okončati sudsku trakavicu dugu 11 godina.

Komentara 12

CK
CKI
19:57 28.04.2021.

Imamo mi masu takvih, u najmanju ruku nije korektno prema njemu da je samo on osuđen.

VA
vadis1
19:45 28.04.2021.

Zar kriminalac Sanader jos nije osudjen na dozivotni zatvor, i konfiscirana pokradjena imovina? On je iz Austrije dosao bez novca, bio je Golic. Pogledajte nakon angazmana u politici sto sve ima. Jasno, uglavnom je to pokradena imovina.

TR
trabant007
23:02 28.04.2021.

Evo nam i Sanadera čim se bliže izbori. To su aduti levoj bagri i njihovim medijima u predizbornoj manipulaciji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije