Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanaderove mjere

12.11.2008.
u 20:57

Bez 6-postotne povišice
Zamrzavanje plaća prijedlog je mjere koja će najviše uznemiriti građane. S istim mišljenjem agresivno je istupio guverner HNB-a Željko Rohatinski još u razdoblju kad se zahuktavala inflacija, a te guvernerove prijedloge zdušno su podržali poslodavci. Sanaderova inicijativa da se pritom zamrznu menadžerska primanja pokušaj je stvaranja privida ravnopravnosti nošenja tereta krize. Državni službenici ostat će bez 6-postotne povišice u 2009. godine i neće ih utješiti stopiranje menadžerskih bonusa.

Izostaju nagrade
Odluka Sanadera da ove godine izostanu darovi i ostale prigodne nagrade mjera je kratkoročnog učinka koja najbolje oslikava pod kakvim je trenutačno pritiskom hrvatski državni proračun. Očito je da je tu ideju dobro prihvatila većina poslodavace te je sada već jasno da će ovogodišnja blagdanska potrošnja na raznorazne darove biti pod znakom štednje. Državni službenici, koji po kolektivnom ugovoru računaju sa 1250 kuna božićnice, sada su vjerojatno sretni jer se te nagrade i darovi još uvijek ne odnose na njihove božićnice. Hoće li tako ostati?

Proračunski suficit
Iako su planeri državnog proračuna zacrtali prvi proračunski suficit od nezavisnosti tek u 2010. godini, svjetska kriza učinila je da se već sljedeće godine očekuje kraj fiskalne godine barem na nuli, ako ne i u plusu. Naime, kao jednu od hitnih mjera Sanader je najavio proračunski deficit/suficit od nula posto, što znači da državna blagajna na kraju sljedeće godine neće biti niti u plusu niti u minusu. Može se pretpostaviti da je to mjera koja ima veliku snagu poruke, ali će biti teško održiva. Naime, ako 2009. bude krizna godina, mogu se očekivati novi nepredviđeni troškovi.

Podrška mjerama HNB-a
Trenutačno svi, pa tako i premijer Sanader, daju punu podršku aktivnostima hrvatske centralne banke. Popularni guverner Rohatinski tako već godinama inzistira na održavanju stabilnosti cijena i tečaja. U idućem razdoblju najviše se očekuje od Rohatinskog upravo na čuvanju tečaja, bez obzira na vapaje izvoznika. Naime, pokazalo se da upravo zahvaljujući stabilnosti kune Hrvatska trenutačno ima manje probleme u financijskom sustavu prouzročene vanjskom krizom povjerenja na kreditnom i dioničkom tržištu upravo zbog toga jer smo očuvali tečaj domaće valute u visokoeuriziranom bankarskom sustavu. Mađari, kojima forinta poprilično pleše, sada su u velikim nevoljama. Pogotovu oni s kreditima u eurima.

Krizni planovi uprava
Sanader je od uprava i sindikata zatražio da izrade vlastiti plan aktivnosti na prevladavanju krize. Iako bi bilo logično očekivati da svaka sposobna uprava ima barem tri scenarija za svaku godinu te da je prirodno da se tako radi svake godine, jasno je da državna poduzeća ne funkcioniraju uvijek na takav način. Dobre banke i tvrtke iz privatnog sektora već su objavile da su na pesimističnijem B scenariju te se spremaju otvoriti najpesimističniji C scenarij. Uključivanje sindikalaca u izradu kriznih scenarija može se smatrati lukavim traženjem saveznika u igri u kojoj bi se sindikat mogao naći kao prirodni protivnik.

Komunalne usluge
Vlada očekuje da se cijene komunalnih usluga u 2009. održe na sadašnjoj razini. Činjenica je da su upravo cijene komunalija bile u posljednje vrijeme značajan udar na kućne proračune te da su poskupljenja u tom dijelu uvelike poticala visoku ovogodišnju inflaciju. Vrlo je teško prognozirati hoće li doći do zadržavanja cijena komunalija na sadašnjoj razini. Veliko je, naime, pitanje što će na to reći predstavnici gradova i tvrtki koji moraju financirati sve više potrebe. Usto, i oni će se naći na udaru otežanih uvjeta zaduživanja te će povećanje cijena usluga vidjeti kao šansu za zadržavanje odgovarajuće razine prihoda.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije