Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRANJA Dan nakon ujediniteljske misije bez komentara

Sanaderova inicijativa dobila potporu većine

01.04.2009.
u 23:00

Proces ujedinjenja dva HDZ-a u BiH praktično je okončan u utorak s više nego odlučnim potezima i izjavama hrvatskoga premijera i čelnika njihove sestrinske stranke iz Zagreba Ive Sanadera.

Iznenađenje
Svojevrsna šok-terapija ostavila je bez komentara stranačke dužnosnike i članstvo dviju do jučer posvađanih stranačkih frakcija čiji su predsjednici još prošloga tjedna tvrdili da od ujedinjenja nema ništa. I dok se u dijelu HDZ-a BiH Sanaderov dolazak u Središnjicu stranke u pratnji dijela dužnosnika HDZ-a 1990. tumači porazom ove stranke, dotle su se mogli čuti i komentari, doduše pritajeni, kojim se protivi povratku dužnosnika 1990. koje se optužuje da su vodili stranačke obračune.

Ovakve istupe amortizirao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je potrvđivanjem Sanaderovih izjava praktično do kraja osnažio njegovu inicijativu i time preuzeo ulogu ključne figure u cijelom procesu u BiH.

S druge pak strane, u HDZ-u 1990. još uvijek ne postoji jedinstveno stajalište kako ovaj proces dovesti do kraja. Kako doznaje Večernjak, Sanader je na kraju posjeta Mostaru u hotelu “Bevanda” razgovarao s užim vodstvom stranke predvođenim Božom Ljubićem oko ujedinjenja s HDZ-om BiH poručivši da se taj proces mora dovesti do kraja.

Rasprava u ‘90.
Očekuje se burna rasprava o ovoj temi u HDZ-u 1990. na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća zakazanoj za sutra u Sarajevu. Inače, ova stranka je u srijedu u priopćenju za javnost izrazila spremnost na ujedinjenje s HDZ-om BiH. Komentirajući susret s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom u Mostaru, iz HDZ-a 1990. priopćeno je da će ostati dosljedni jačanju hrvatske pozicije u BiH.

Sanader je ponovio stajalište da podupire ideju okupljanja hrvatskih političkih snaga u BiH, “posebno suradnju, približavanje i ujedinjenje dvije najjače hrvatske političke stranke HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH”. Sanader se u utorak s dijelom stranačkih dužnosnika HDZ-a 1990. pojavio u zgradi Središnjice HDZ-a BiH gdje je održao radni sastanak s predsjednikom stranke Draganom Čovićem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije