Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNI OKRŠAJI U borbi za Sabor 5 posto žena više nego na prošlim izborima

Sanadera u ringu čekaju četiri žene

Ako je suditi po izbornim kandidatkinjama, u saborskim bi klupama moglo biti više žena
Foto: Patrik Macek
04.11.2007.
u 20:38

Od 3585 kandidata koji će se boriti za ulazak u Sabor, 29,93 posto ili 1073 su žene, a to je 5 posto žena više nego na prošlim izborima. Najviše žena na listama ima SDP, 39, slijedi HDZ sa 30 i HNS sa 27 žena. Najzanimljiviji sraz bit će onaj u X. izbornoj jedinici, gdje su čak četiri žene na prvim mjestima.

Napeto u I. jedinici
U X. izbornoj jedinici predsjednik HDZ-a Ivo Sanader borit će se sa Željkom Antunović (SDP), Ružom Tomašić (HSP), Ljubicom Vrdoljak (Jedino Hrvatska) i Anitom Čudinom (HP-HPP). Zanimljiva je i prva izborna jedinica u kojoj će na megdan Jadranka Kosor (HDZ) i Vesna Pusić (HNS), Tatjana Holjevac (HSS/HSLS) te Mirela Bušljeta Felc (HSP).

U toj izbornoj jedinici narodnjaci imaju osam žena i sve su redom jako uspješne. Ne zaostaje ni HDZ koji ima pet žena u I. izbornoj jedinici, a SDP u toj jedinici također ima pet žena  zadnje, 14. mjesto pripalo je Račanovoj udovici Dijani Pleštini.

I koalicija HSS/HSLS u I. izbornoj jedinci ima pet žena. Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić na drugom je mjestu u II. izbornoj jedinici. Mjesto na listi našla je i glasnogovornica HSLS-a Andrea Latinović u VIII. izbornoj jedinici. Županica dubrovačko-neretvanska Mira Buconić zauzela je 4. mjesto u X. izbornoj jedinci, a bivša je ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina 5. u VII. izbornoj jedinici. Najbolje plasirana haesesovka dožupanica je sisačko-moslavačka Marijana Petir, koja je prva u VI. izbornoj jedinici.

Na listama HSP-a mnogo je više žena nego na proteklim izborima, pa je Anđelka Vuko, dožupanica splitsko-dalmatinska, na visokom 4. mjestu u IX. izbornoj jedinici, Jadranka Cigelj Jakimova na drugom je u VI. izbornoj jedinici.

Privlačenje dijaspore
Zanimljivo, u IV. izbornoj jedinici, na kojoj je prvi Đapić, čak su četiri žene. Najbolje je plasirana predstavnica umirovljenika Višnja Fortuna, koja je prva u I. izbornoj jedinici.

Umirovljenici na listama imaju dosta žena, koje su raspoređene uglavnom od 4. mjesta nadalje. Najmlađa predstavnica umirovljenika rođena je 1959. a najstarija 1933. Na HDZ-ovoj izbornoj listi za dijasporu čak su tri žene, a na HSP-ovim listama za dijasporu nema nijedne žene.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije