Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naloženo da se preispita zašto su posvojena djeca M. Štefanac, o čijoj je sudbini pisao Večernji list

Sanader uz ženu kojoj su oduzeli djecu

Majka Marija Štefanac s dopisom koji je dobila iz Ureda predsjednika Vlade Ive Sanadera
Foto: Davor Javorović
04.06.2008.
u 23:25

Nakon što je u veljači ove godine u Večernjem listu izašla priča o nesretnoj majci Mariji Štefanac, kojoj je prije nekoliko godina oduzeto dvoje malodobne djece dok je ona bila na psihijatrijskom liječenju u Popovači, i nakon što je ona poslala zamolbu u Ured predsjednika Vlade Ive Sanadera zajedno s člankom koji je izašao u našim novinama s upitom zašto su joj djeca oduzeta i posvojena bez njezina znanja, odgovor joj je stigao prije nepuna tri tjedna od državne tajnice Ive Sanadera, Katarine Fuček.

Osim toga, nakon što smo mi objavili njezinu tužnu priču, osječki Centar za socijalnu skrb počeo ju je obavještavati o njezinoj djeci, što prije nisu činili.

Preispitati slučaj
– Zamolila sam ih da mi objasne zašto su moja djeca posvojena dok sam ja bila na liječenju jer mi nikako nije bilo jasno kako su ih mogli dati na posvojenje bez mog odobrenja.
Kada sam se vratila iz Popovače i došla nakon šest mjeseci napokon vidjeti mog Egu i Sonjicu, nisam ih zatekla u Domu Klasje gdje su bili smješteni i tada mi je život stao – drhtavim glasom nam je jučer ispričala Marija Štefanac.

Iz Ureda predsjednika Vlade RH molbu shrvane Osječanke poslali su na ruke ministru Darku Milanoviću u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi zatraživši od njega da se očituje i mjerodavno postupi u vezi ovoga slučaja, te da gospođi Šetafanac nakon toga upute žuran odgovor.

– Molimo da Ured predsjednika Vlade izvijestite o učinjenom – stoji također u odgovoru koji je dobila i sama gospođa Štefanac na svoju kućnu adresu, a proslijeđen je resornom ministru.
Molba je proslijeđena 9. svibnja, no gospođa Štefanac još uvijek nije dobila nikakav drugi odgovor.

Znaju da su posvojeni
Podsjetimo, Marija Štefanac bez Eugena i Sonje ostala je 2003. godine kada su njih dvoje imali sedam i pet godina.

Prije nego što je otišla na liječenje u Popovaču, jer su joj liječnici konstatirali shizofreniju, Eugen i Sonja bili su smješteni u osječkom Domu za djecu i mladež Klasje jer je njihova majka socijalno ugrožena, živi u derutnom gradskom stanu bez grijanja i vode s mjesečnom primanjima od 600 kuna.

– Shvaćam da moja djeca ne mogu živjeti sa mnom jer ih ja nisam u stanju odgajati onako kako to oni zaslužuju. Želim ih samo vidjeti i znati kako su. Iz centra mi sada svaki mjesec javljaju da su djeca dobro, da idu u školu i bave se različitim školskim i izvanškolskim aktivnostima i da znaju da su posvojena – dodala je shrvana Marija Štefanac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije