Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovljeno suđenje

Sanader: Nisam u stanju iznijeti obranu, umoran sam

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu i drugima
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/6
Autori: Hina, Ivana Jakelić
03.07.2018.
u 12:41

Sud je odbio tvrdnje obrane da računovodstveni vještak nema formalne uvjete

Iako je bilo predviđeno da Ivo Sanader, bivši premijer, optužen u aferi Fimi media, danas na ponovljenom suđenju za tu aferu počne s iznošenjem obrane, to se nije dogodilo.

Naime, obrana HDZ-a na početku ročišta isproblematizirala je status Zrinka Ručevića, financijskog vještaka, navevši odluku ministra pravosuđa prema kojoj Ručević navodno ne ispunjava formalne uvjete da bi bio sudski vještak. Tražili su da se suđenje ili prekine dok se to ne riješi ili da se Ručevićev nalaz izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz te odredi novi vještak. Njihovom zahtjevu pridružile su se i druge obrane, a sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Irene Kvaternik taj je prijedlog odbilo.

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu i drugima
1/6

– Smatramo da se radi o nezakonitom dokazu. Nesporno je da Ručević nema potrebna znanja i vještine – kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. Sud je, međutim, zauzeo stav da prijedlozi obrane nisu utemeljeni ističući da im je cilj odugovlačenje postupka.

Riječ je o vještaku koji je osim u Sanaderovim slučajevima vještačio u mnogim poznatim suđenjima, uključujući i postupke Zdravku Mamiću i Nadanu Vidoševiću.

Nakon toga Jadranka Sloković tražila je da se kao svjedok sasluša Igor Zidić, povjesničar umjetnosti koji je radio procjenu vrijednosti Sanaderovih umjetnina. Sloković je tvrdila da je riječ o prijedlogu obrane o kojoj sud nije odlučio, a navela je da isto tako sud nije odlučio o prijedlogu obrane o saslušanju Frana Bilavera, što je također ranije bilo predloženo. I taj je dokazni prijedlog obrane sudsko vijeće odbilo kao odugovlačeći, a kada je Sanader trebao početi s iznošenjem obrane, on je naveo da on to nije u stanju jer je umoran. Pojasnio je da je imao dva operativna zahvata te je naveo da on inače nije u stanju iznositi obranu više od dva i pol sata. Zamolio je sud da s iznošenjem obrane počne sutra pa je sudsko vijeće tom njegovom zahtjevu udovoljilo.

Tvrdnje o Ručevićevoj nekvalificiranosti prvi je iznio HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin koji je kazao da iz dokumentacije kojom raspolažu proizlazi da je taj financijski vještak diplomirao na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, a tek 2012. stekao zvanje s područja računovodstva i financija na Ekonomskom fakultetu. Zakon, međutim, predviđa da se za stalnog vještaka može imenovati jedino osoba koja je nakon studija radila u struci najmanje osam godina pa Ručević nije imao propisano radno iskustvo za imenovanje stalnim sudskim vještakom, kazao je Budin.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže obrana rješenje predsjednika zagrebačkog Županijskog suda kojim je Ručević postavljen za vještaka poništio je i ministar pravosuđa, no predsjednik suda Ivan Turudić je primjenu rješenja odgodio u Ručevićevu korist.

"Od tog trenutka on nije smio ni pristupiti sudu, a ovdje je vještačio tijekom postupka i radio dopunu nalaza i mišljenja", kazao je odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Uskok se usprotivio zahtjevu obrane, ističući da Ručevićev status vještaka nije sporan.

Sanader od prvog postupka nezadovoljan Ručevićevim procjenama

Optuženi bivši premijer još se od prvog suđenja u ovom slučaju žestoko protivio Ručevićevim vještačenjima prozivajući ga da u procjeni razlike između prihoda i imovine njegove obitelj nije uzeo u obzir svjedočenja koja su mu išla u prilog, ali i da je na njegovu štetu procijenio umjetničku zbirku, ne uzimajući u obzir da neke umjetnine nisu kupljene nego dobivene na dar.

Uskok tvrdi da razlika između prihoda i imovine obitelji Sanader iznosi oko 24 milijuna kuna, što su Sanader, ali i njegova supruga na sudu pobijali tvrdnjama da su sav novac kojim su kupili brojne nekretnine zaradili još u Austriji prije osamostaljenja Hrvatske te da su i kasnije, uz dobra primanja, dobivali honorare, dnevnice i druge naknade.

Sanader i njegova supruga na sudu su pojašnjavali da su dio novca naslijedili, ali i da su dobar dio umjetničke zbirke, koju su vještaci navodno precijenili, dobili na dar.

Osporavanje Ručevićeva vještačenja uslijedilo je pred kraj postupka kada se očekivalo iznošenje obrane bivšeg premijera Sanadera.

Komentara 18

DU
Deleted user
13:06 03.07.2018.

Umoran? Od čega? Puta na utakmice u Rusiju i nazad. Iscrpi to čovjeka

FN
Fr@njo
13:10 03.07.2018.

to dr iVO..zamuti , razvodnji , malo na utakmice, da bude sto vise sprovoda...pronadji jos vezu u uredu Predsjednica da te pozovu na domjenke kao sto su prije par dana pocastili Zvonimira Sostara..Osnujte udrugu vas lopina za strategiju obrane ...imaa vas podosta, Merzel, Vidosevic , Mamici ,Sostar, pola nogometnog saveza..drste se..

MA
magnum2013
13:56 03.07.2018.

Sva je steća da sva naša mladost nije umorna i da ima snage otići u bijeli svijet i tako si osigurati dostojan život. Ovi naši laprdaju o demografiji a štite ove lopuže umjesti da se proda pokradeno i vrati onima koji nemaju. Sanjamo vrijeme kad će se ponovo pojaviti neki Čaruge ili Robin Hud i počne se otimati lopovima i davati gladnima. Samo neznam odakle uvesti toliko Čaruga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije