Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE VLADE

Sanader: Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Bejrut

sanader-txt.jpg
import
24.10.2008.
u 03:34

Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Bejrut, rekao je, još vidljivo šokiran ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića, šef Vlade Ivo Sanader. On više nije govorio samo o mafiji nego i o mogućnosti da je riječ o terorizmu. Informacije su se prikupljale cijelu noć, kao što je cijelu noć trajao i očevid.

Milanovićev poziv
U dogovoru s predsjednikom Mesićem, Sanader je za danas u 10 sati sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na koje su pozvani svi šefovi parlamentarnih stranaka.

Iako nije riječ o izvanrednom stanju, niti ga Sanader namjerava uvoditi, kako je sinoć rekao, ovo je situacija kad svi moraju zajednički djelovati. Odmah nakon vijesti o najnovijim ubojstvima usred Zagreba, Sanadera je nazvao šef SDP-a Zoran Milanović iako je još dan prije inzistirao da se premijeru izglasuje nepovjerenje. Milanović se stavio na raspolaganje Sanaderu, što je premijer objeručke prihvatio rekavši kako je ovo “trenutak kad moramo pokazati zajedništvo i odlučnost”.


Premijer Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare, video: Franjo Tot

Pojačano osiguranje
Sanader je razgovarao i s drugim stranačkim čelnicima te s predsjednikom države. U kratkom roku u Banskim dvorima okupili su se ključni članovi Vlade među kojima i novi ministri Karamarko i Šimonović.

No, još je bilo premalo spoznaja da bi se moglo govoriti o motivima ubojstva i da bi se događaj mogao jasnije kvalificirati.

Nakon što je spomenuo riječ terorizam, Sanader je nešto kasnije pokušao ublažiti taj izraz rekavši da je upotrijebio prejaku riječ. No, već do današnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost bit će jasnije jesu li najnovija ubojstva dio širega političkog scenarija koji možda nije vezan samo uz mafijaške obračune i osvetničke motive, već ima za cilj širu destabilizaciju društva. Sanader je potvrdio da se analizira i ta mogućnost.

U svakom slučaju, već su sinoć mjere osiguranja u Banskim dvorima bile upadljivo pojačane. Uz redovito premijerovo osiguranje, već na ulazu u Banske dvore zamijećeno je mnoštvo novih sigurnjaka, a i provjere novinara bile su još temeljitije nego inače.

Kako se dogodilo ubojstvo Pukanića koji je nakon jednog neuspjelog atentata bio na popisu štićenih osoba?

Prema riječima ministra Karamarka, policija je prije dva mjeseca ukinula to osiguranje u dogovoru s Pukanićem. Može li se to ubojstvo povezati s činjenicom da je on nedavno bio kod ravnatelja USKOK-a Cvitana i u policiji, zasad se još nezna.

Antimafijaški zakoni
Sanader je najavio još odlučniji obračun s kriminalom i terorom na hrvatskim ulicama. Na istrazi Pukanićeva ubojstva rade najbolji stručnjaci u policiji. Kao što su u dva dana otkriveni počinitelji dvaju ubojstava, Sanader kaže kako očekuje da će se s jednakom odlučnošću riješiti i “ovi teroristi”.

Rok od mjesec dana za izradu paketa antimafijaških zakona bit će skraćen. U Vladi je jučer dogovoreno da nadležne institucije izađu pred Vladu s prijedlogom mjera puno ranije. Neke od tih dodatnih mjera razmatrat će se već danas na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

– Ovo je pitanje hoće li pobijediti pravna država ili terorizam. Pravna će država iz ovoga izaći kao pobjednik – rekao je na kraju Sanader.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije