Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader: Nastavit ćemo s odlučnim djelovanjem na suzbijanju korupcije

sanadd_311.jpg
Foto: Marko Lukunić
21.09.2008.
u 23:01

Hrvatski premijer Ivo Sanader u nedjelju je u New Yorku izjavio da će državne institucije u zemlji nastaviti s odlučnim djelovanjem na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, te izrazio uvjerenost u uspjeh tih napora, komentirajući skepsu s kojom je u dijelu hrvatske javnosti popraćena akcija "Indeks".

"Svatko ima pravo na svoju skepsu, ali mi znamo što nam je činiti. Državno vodstvo, a to znači svaka institucija unutar svojih ustavnih ovlasti mora učiniti sve da se suzbije korupcija", rekao je Sanader hrvatskim novinarima odgovarajući na njihova pitanja.

Sanader je u nedjelju u New Yorku sudjelovao na Globalnom summitu kreativnog vodstva - forumu državnika, diplomata, poslovnih ljudi i znastvenika, posvećenom aktualnim globalnim izazovima.

Hrvatski je premijer kazao da suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala traži puni angažman svih nadležnih institucija. "Nastavit ćemo sa suzbijanjem korupcije, mi smo u tome odlučni kao i u borbi protiv organiziranog kriminala. Kao što vidite, dolazi do promjena u policiji, i mislim da ćemo ukupnom djelatnošću svih i ako svatko bude činio svoj posao, to suzbiti".

Na pitanje o rezoluciji o Kosovu, koju je Srbija uspjela staviti na dnevni red Opće skupštine UN, s ciljem da se pitanje legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova iznese pred UN-ov Međunarodni sud pravde (ICJ) i tako zaustavi proces međunarodnog priznanja Kosova, premijer Sanader je najavio da će Hrvatska slijediti politiku Europske unije i NATO-a.

"Mi više nismo nesvrstani, mi poštujemo nesvrstane zemlje, poštujemo taj Pokret (...), ali mi smo se opredijelili, mi smo se svrstali, mi smo danas na pragu NATO-a, želimo u EU. Prema tome bit ćemo dio politike EU i NATO-a i u tom slučaju", rekao je.

Članice Pokreta nesvrstanih, kojem je nekada pripadala bivša SFR Jugoslavija, podržale su stavljenje srbijanskog prijedloga rezolucije na dnevni red 63. Godišnjeg zasjedanje Opće skupštine UN.

Hrvatski premijer najavio je da ga ovoga tjedna na godišnjem okupljanju svjetskih državnika na East Riveru očekuje puno bilateralnih susreta, te dodao kako s posebnim interesom očekuje sutrašnje sudjelovanje na summitu o Africi.

"Afrika je zaboravljena u ovome trenutku, u žarištu interesa više je međunarodni terorizam i klimatske promjene. Mislim da moramo govoriti o Africi", kazao je Sanader, dodajući da će s Hrvatska učiniti koliko može, da kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN pridonese globalnim rješenjima tih kriza.

Louise Bloiun MacBain, utemeljiteljica i predsjednica zaklade koja organizira Globalni summit kreativnog vodstva, kazala je da je poziv na sudjelovanje premijeru Sanaderu znak kako se visoko cijeni uspjeh koji je Hrvatska postigla na svom putu od rata 1990-ih do današnjeg dolaska na prag NATO-a i EU, posebno ističući uspjeh reformi, gospodarski razvoj i rast.

"Rast hrvatskog gospodarstva je 6 posto. Krasno je vidjeti taj rast a znati od kuda se krenulo i kuda se ide, jako smo ponosni na to", izjavila je MacBain. Premijer Sanader, po njezinim je riječima, pozvan da drugim zemljama prenese to iskustvo Hrvatske i opiše izazove razvoja gospodarstva i poduzetništva.


(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije