Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepotrebna studija

Sanader naredio Polančecu da riješi problem u tvrtki Borovo

polančec
Zlatko Kalle/Vjesnik
21.07.2010.
u 21:24

Branitelji ne spore da je studija bila fiktivna, no tvrde da je Polančec Hrvatskoj uštedio 100 milijuna kuna, dok se Miletić odrekao svog honorara od osam milijuna kuna.

Damiru Polančecu premijer je u zadatak dao da riješi problem s radnicima Borova srpske nacionalnosti, a je li ga on spretno riješio, to je drugo pitanje. On je državi Hrvatskoj uštedio 100 milijuna kuna, pa bi se moglo reći da je Polančec ovdje jer je bio prerevan – kazao je Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, malo nakon što je optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv Polančeca i odvjetnika Petra Miletića koji se terete za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Nema štete za Hrvatsku

– Istina, elaborat koji se spominje u optužnici fiktivan je i mi ne sporimo da on ne vrijedi pola milijuna kuna, koliko je odvjetniku Petru Miletiću za njega isplaćeno. Miletić je pristao na smanjenje honorara te je nagovorio i druge odvjetnike koji su zastupali radnike Borova da smanje svoje honorare. Sve ovo zapravo je problem jednostrane istrage USKOK-a koja se fokusirala samo na pitanje elaborata, dok je zanemarila širi kontekst cijele te priče, a to je da nikakva materijalna šteta za Hrvatsku nije nastala – nastavio je Nobilo.

Vijeće je odbilo i prijedlog Miletićeva odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića da se Miletić uz jamčevinu od 200.000 kuna pusti iz pritvora. Kako je objasnio Pavasović Visković, vijeće suca Željka Horvatovića smatralo je da ta jamčevina u ovom trenutku nije dostatna.

– Nije mi jasno zbog čega je vijeće zauzelo takav stav jer je Miletić hrvatski državljanin, odvjetnik s prijavljenom praksom, a sa Srbijom ga jedino veže činjenica što mu tamo živi obitelj – kazao je Pavasović Visković.

Kao i Nobilo, i on je kazao kako obrana ne spori činjenicu da elaborat o konvalidaciji mirovina na 19 stranica, koji je Miletić, prema optužnici, u potpunosti prepisao od novinara Mladena Obrenovića, ne vrijedi pola milijuna kuna.

– Miletić je kao odvjetnik radnika Borova srpske nacionalnosti odustao od bitnog dijela svog honorara. Njegov je honorar o tom pitanju bio gotovo osam milijuna kuna, a isplaćeno mu je oko 1,3 milijuna kuna. Ovdje nije nastala šteta za državu, a prava je istina da je u to vrijeme to bio prvorazredni politički problem. Polančec je imao imperativ da se sve to riješi – kazao je Pavasović Visković.

Ako se izjave odvjetnika mogu čitati između redaka, ispada da je Miletić nagrađen sa 500.000 kuna iz državnog proračuna jer je pristao na smanjenje svoga odvjetničkog honorara te na to nagovorio i ostale odvjetnike.

Svjedok i Stanimirović

No ako je uistinu, kako se neslužbeno čuje, on zaslužan za rješenje ozbiljnoga političkog pitanja te uštedu novca iz proračuna, nejasno je zašto mu njegov odvjetnički honorar nije legalno plaćen, već se to radilo preko nekakvih fiktivnih studija. To su pitanja na koja bi možda moglo biti odgovoreno tijekom sudskog postupka.

Nobilo je kazao i da je vijeće usvojilo njegove dokazne prijedloge. Među njima je i onaj da se kao svjedok sasluša saborski zastupnik Vojislav Stanimirović, član SDSS-a, a sudu će se dostaviti i koalicijski sporazum između HDZ-a i SDSS-a.

Komentara 30

I3
ivica-39
23:37 21.07.2010.

polančec je žrtva, ali se podravac polakomio. Ako ima malo poštenja u njemu, treba svjedočiti tko ga je zaveo, ali još bitno na koje se zakone oslanjao. Treba jednom re či hrvatskom rankoviću-šeksu neka ostavi Hrvate živjeti rađati, a on iako je puno kupio u Slavoniji, ne će se tamo smjeti vratiti.

FE
Felicijen
23:38 21.07.2010.

Stalno smo okruženi spasiteljima koji spašavaju Hrvatsku. Polančec, Sanader, Šuker i još mnogi drugi. Tko zna zašto smo onda u takvoj situaciji?!

JO
joana
22:02 21.07.2010.

Ljudi dragi,ovo je pravi pravcati i prozirni politicki namjesteni proces.Zar ste svi u Hrvatskoj gluhi,slijepi i njemi.Komunisti jednostavno svakog eliminiraju tko nije podoban.Netreba pljuvati po nevinima,za novac koji oni nisu uzeli ni krivi,a koji je ostao drzavi i koji ce se upotrijebiti protiv interesa Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije