Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet u zatvoru

Sanader stigao u Remetinec. Uoči dolaska obratio se medijima: Ovo je predstava!

Ivo Sanader
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/17
Autori: Hina, Ivana Jakelić
04.04.2019.
u 19:45

Ivo Sanader je očekujući policiju kratko izašao pred okupljene novinare i izjavio kako je riječ o ''predstavi i politički montiranom procesu''.

Bivši premijer Ivo Sanader je u 19.10 sati sati policijskim automobilom stigao u remetinečki zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne, nakon što mu je istog dana Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, a Županijski sud za njim izdao dovedbeni nalog.

Gotovo dvosatna preprata od Sanaderovog doma u Kozarčevoj ulici do Remetinca, neslužbeno se doznaje, uzrokovana je dovođenjem bivšeg premijera u sjedište policije u Heinzelovoj ulici gdje je riješavao potrebnu paprilogiju.

Nekadašnjeg predsjednika HDZ-a u remetinečkom zatvoru očekuje uobičajna kažnjenička procedura, od sigurnosne provjere i liječničkog pregleda do smještaja na odjel. Sanader je prepraćen u tzv. obligatorni istražni zatvor nakon što je policija oko 16 sati od zagrebačkog Županijskog suda zaprimila nalog za njegovim uhićenjem.

Prije preprate u Remetinec, Sanader je izjavio kako je riječ o ''predstavi za javnost i politički motiviranom progonu''.

"Svjedoci smo još jedne sramotne epizode hrvatske pravne države jer ono što je danas bilo na Vrhovnom sudu, ako je točno što mediji izvještavaju, jer još nemamo nikakvo rješenje. To je poraz pravne države. Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koji sam čuo jer nema nikakvih dokaza. Fiolić je isto kao i Ježić, jedan svjedok koji kaže da je dolazio u ovu kuću kada je ovdje stajala policija i kontrolirala svakoga i što tko unosi. Ovo je smiješno, presuda je trebala pasti i mislim da je ovo još jedna predstava za javnost uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom'', izjavio je dodavši da će se boriti svim sredstvima kako bi dokazao svoju nevinost.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je kako su o odluci Vrhovnog suda doznali iz medija te da službeno ''još nisu dobili niti jedan papir''.

"Jako smo zadovoljni da pravna država super funkcionira jer smo od medija saznali odluku Vrhovnog suda. To znači da funkcionira odlično pravosuđe. Nama je javljeno, dobili smo obavijest od novinara. Niti smo dobili od suda obavijest, što smo trebali dobiti, niti je gospodin Sanader dobio ikakvu obavijest od suda. Ponavlja se špranca, sve ide prvo novinarima, onda nama", poručila je.

Inače, sjednica Vrhovnog suda u aferi Planinska održala se ovaj tjedan i trebala je trajati tri dana. Obrane su se žalile na bitne povrede kaznenog postupka i tražile su da se presuda ukine te da se Sanaderu ponovno sudi. USKOK se žalio zbog odluke o kazni smatrajući da je u Sanaderovu slučaju riječ o kapitalnoj političkoj korupciji te da bi samo zbog toga trebao biti osuđen na najvišu zakonom propisanu kaznu, odnosno na deset godina zatvora. Višu kaznu tražili su i za Mladena Mlinarevića.

Po ovom što je za sada poznato, žalba im je usvojena u odnosu na Sanadera, a što je s Mlinarevićem i Fiolićem još nije poznato. Osim njih trojice, bile su optužene i dvije pravne osobe, Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu. Kažnjeni su novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 120.000 kuna. Nepravomoćnom presudom optuženici su solidarno morali vratiti 15 milijuna kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadajuća imovinska korist od 17 milijuna kuna.

U aferi Planinska Sanadera se teretilo za zloporabu položaja, a teretilo ga se da je 2009. pomogao Fioliću da zgradu u Planinskoj proda Ministarstvu poljoprivrede po znatno višoj cijeni od tržišne. Državni je proračun zbog prenapuhane cijene te nekretnine bio oštećen za oko 15 milijuna kuna, dok je Sanader na tom poslu “zaradio” 17 milijuna kuna koje mu je Fiolić isplatio kao svojevrsnu proviziju. Kada je cijela ta priča počela, bio je optužen i Petar Čobanković, bivši Sanaderov ministar, no on je odmah na početku priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om, na sada već legendarno guljenje krumpira.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Sa slobode na sva suđenja

Optužnica za aferu Planinska podignuta je u kolovozu 2012., a suđenje je počelo u travnju 2013. U to vrijeme Sanader je bio u pritvoru jer je nepravomoćno bio osuđen za afere Ina – MOL i Hypo, a trajalo mu je suđenje i za aferu Fimi media. Dok je trajalo turbulentno suđenje za aferu Planinska, koje je često odgađano zbog Sanaderovih zdravstvenih problema, Ustavni sud ukinuo je osuđujuće presude za afere Hypo i Ina – MOL, a Vrhovni za Fimi mediju.

Zahvaljujući tim odlukama, Sanader je u studenom 2015. izašao iz istražnog zatvora. Sa slobode je dolazio na sva svoja suđenja pa tako i na ono za Planinsku, gdje mu je presuda donesena u travnju 2017. Tijekom suđenja on je negirao krivnju te je tvrdio da je riječ o još jednom postupku koji je protiv njega pokrenut iz političkih razloga. Tvrdio je i da je osuđen na temelju lažnog iskaza Stjepana Fiolića. Da je nevin,te da je riječ o politički montiranom procesu ponavljao je i danas pred okupljenim novinarima.

 

Komentara 180

VJ
vjernicibrkićlucićitomašević
15:13 04.04.2019.

za 40 milijuna kuna 6 godina. lijepa dnevnica.mogu li ga ja zamjeniti u zatvoru a on neka mi da pola tog iznosa.je li pošteno?

AD
adler77
14:57 04.04.2019.

Hebo vas on opet nam na grbaci... Pare mu uzimajte ko vraca pare.... Nikooo

BR
Brandfackel2
15:08 04.04.2019.

Ala "pravosuđa" kad srpsko-austrijski portal ima uvid u presude prije službenog donošenja presude u sudnici! A presuda sama, kao i prije svakih izbora, mazanje očiju prigluppom djelu pučanstva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije