Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA FIMI MEDIA

Sanader i ostali u srpnju počinju s iznošenjem obrana

Ivo Sanader
Sanjin Strukic/Pixsell
05.06.2018.
u 16:38

Riječ je o ponovljenom suđenju koje je na zagrebačkom Županijskom počelo u lipnju 2016., nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju osuđujuću presudu.

Afera Fimi media, u kojoj se među ostalima, sudi Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i bivšem šefu HDZ-a te samom HDZ-u zbog financiranja iz crnih fondova lagano ulazi u svoju završnu fazu. Riječ je o ponovljenom suđenju koje je na zagrebačkom Županijskom počelo u lipnju 2016., nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju osuđujuću presudu.

Dvije godine kasnije, na zagrebačkom Županijskom sudu, svoje je svjedočenje završio financijski vještak Zrinko Ručević, sud je odbio predložene dokazne prijedloge, a okrivljenici su dobili kraći rok da pripreme iznošenje obrana. Optuženici bi obrane trebali iznijeti početkom srpnja, a nakon toga ako iz njih ne budu proizašli novi dokazni prijedlozi, prijeći će se na završne govore, što znači da bi ponovljeno suđenje moglo biti okončano na jesen. Obrane su tražile novo knjigovodstveno - financijsko vještačenje, što je sud odbio kao odugovlačeći i nevažni dokazni prijedlog, a s istim obrazloženjem odbijen je i prijedlog za nadopunom tog vještačenja.

Sud je odbio i prijedlog Sanaderove obrane da se na okolnosti financiranja HDZ-a sasluša Andrija Hebrang, smatrajući da je više svjedoka saslušavano na te okolnosti. Isto tako odbijen je prijedlog i da se sasluša Davor Drele Dretar, Vid Balog, Jacques Houdek..., a od saslušanja djela svjedoka obrane su i same odustale. U aferi Fimi media Sanader i ostali se terete za izvlačenje novca iz državnih poduzeća. Djelom tog novca su se financirale Sanaderove osobne potrebe, a novcem iz crnih fondova financirao se, prema optužnici i HDZ. Šteta je 75 milijuna kuna, a prije no što je presudu ukinuo Vrhovni sud, Sanader je bio osuđen na devet godina zatvora, a HDZ na novčanu kaznu od pet milijuna kuna.

 

Komentara 6

AN
antonelić
18:59 05.06.2018.

u ovom bremenitom trenutku za mladu hrvatsku demokraciju kad hibridi nadiru i sa lijeva i sa desna pozivam središnjicu da skupi glave i pozove upomoć stare , prekaljene borce za blagostanje , svojevrsne martire hrvatske zbiljnosti : dr.ivu sanadera , čobankovića , polančeca , vidoševića , sovu š. , jacu suzanu , ivića i pašalića , ni. valentića , škegru , žužula itd... predložio bih sanadera za glavnog tajnika središnjice ... on zna sve tajne ...

VA
vadis1
19:01 05.06.2018.

Lopov Sanader je pravi primjer lopovluka u Hrvatskoj, i hrvatskog pravosudja.

LU
Lujo123
19:33 05.06.2018.

je, iznosili budu obranu do 2019. godine, a onda prekid suđenja zbog zastare! Trebalo bi neke suce pred streljački vod za primjer drugima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije