Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR OD JUTROS ZONA NEPUŠENJA

Sanader i ministri provjerili pluća, Čobankoviću trebaju lijekovi

19.11.2008.
u 10:26

Simboličnim vezivanjem vrpce na stupiće ispred Sabora RH, ministar zdravstva Darko Milinović i šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang, inače zakleti nepušači, proglasili su jutros Sabor zonom nepušenja.

Osim što je time obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti, zastupnicima pušačima dodatno su rashladili ionako hladno gornjogradsko jutro. No, zdravstveni igrokaz time nije završio, jer je u saborskoj zgradi upriličena spirometrija kojoj se odmah podvrgnulo nekolko ministara predvođenih premijerom.

Mjerenje kapaciteta pluća pokazalo je da su neki HDZ-ovi dužnosnici u top-formi: Ivo Sanader, Andrija Hebrang, Darko Milinović i Dragan Primorac preskočili su stotku. No, kapacitet pluća ministra Petra Čobankovića, strastvenog pušača sa 30-godišnjim stažom, jedva je dosegnuo vrijednost 80, pa su mu specijalisti pulmolozi odmah savjetovali da ostavi nikotin i uzme lijekove koji će mu pomoći da lakše diše jer ima blagu kroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Zadovoljan kapacitetom svojih pluća, Sanader je rekao da mu pozovu i druge ministre da vidi kakvog su zdravlja. No, vremena nije bilo jer je počinjalo aktualno saborsko prijepodne. Kad mu je liječnica rekla da su mu pluća u dobrom stanju, kao bivši pušač nije mogao odoljeti da se našali:
- Pitam se sad zašto sam se ostavio cigareta.

Stručnjaci su ga upozorili da je 10 godina nepušenja bilo ključno da mu se pluća očiste i oporave.

U duhu reforme zdravstva i polemika koje se vode, ministar zdravstva našalio se kako svi kojima čistoća pluća bude iznad 100 neće plaćati participaciju. To je kazao Damiru Kajinu iz oporbe, koji se također ponosio čistoćom svojih pluća, dodajući da mu time zahvaljuje što je podržao reformu.
- Da, minijaturni dio - dometnuo je Kajin.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije