Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader dugo nezadovoljan Benkom i Rončevićem

hrv_premijer_tx.jpg
Foto: Goran Stanz
07.10.2008.
u 15:35

Na šokantno ubojstvo usred Zagreba, Sanader je odgovorio hitnom rekonstrukcijom Vlade. Promjene na čelu Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova, vjerojatno su dalekosežnije i svakako značajnije od promjena u kabinetu što ih je Sanader proveo nakon izbora 2007. godine, kad je po drugi put dobio prilikus sastavljati Vladu. Umjesto stranačkih 'poslušnika’ s nevelikom stručnom reputacijom, kocka je ovog puta pala na osobe upravo suprotnog profila. Na nestranačke ljude koji su se afirmirali  na profesionalnom planu.

Neka druga imena
Da je Anu Lovrin i Berislava Rončevića zamijenio nekim drugim imenima iz HDZ-a, Sanader bi se izložio kritikama da su promjene opet kozmetičke. Bokove bi si posebno  otvorio prema opoziciji, kojoj je ovaj put oduzeo argument toga tipa. Prema verziji zasad dostupnoj javnosti, odluka o angažiranju Tomislava Karamarka kao novog ministra unutarnjih poslova, dr. Ivana Šimonovića kao ministra pravosuđa i Vladimira Fabera kao glavnog ravnatelja policije, donesena je i s njima dogovorena u nekoliko poslijepodnevnih sati u ponedjeljak.

No Sanaderovo nezadovljstvo dijelom ministarske ekipe nije tek od ponedjeljka. Isto se odnosi i na dosadašnjeg ravnatelja policije. Javna je tajna naime bila da odnosi između Rončevića i Benka nisu štimali. Rončević je želio u MUP-u uspotaviti autoritet, no neki tvrde da je upotrijebio krive metode. Na prvim sastancima kolegija, prema kuloarskim tvrdnjama, ravnatelj policije bio je izostavljen. Benko je pak u odnosu na Rončevića uvijek bio superioran zbog velikog iskustva u resoru na čelo kojeg je Rončević došao isključivo kao politička osoba.

Napeti odnosi između toga dvojca oslikavali su se tijekom ovog ljeta i u medijima. Sanaderu to nikako nije odgovaralo, no bilo je teško nači bolje rješenje od Benka i uopće latiti se kadrovske smjene na čelu MUP-a u trenutku dok je javnost upravo od policije očekivala pojačan aktivizam. Za Benka su se stvari pogoršale nakon operacije Index, jer je Sanaderu bilo vrlo neugodno što je hapšenje sveučilištaraca provedeno uz nazočnost jednog medija, što je govorilo da su procurile informaicje koje su mogle cijelu akciju upropastiti.

Uvjerljivost u borbi
Otkazivanje Rončeviću zato nije moglo proći bez otkazivanja Benku, jer ako stvari ne štimaju između šefa MUP-a i ravnatelja policije, i ako se to još i vidi u medijima, ne može se očekivati nikakva uvjerljivost u borbi protiv korupcije i kriminala. Ubojstvo kćeri Zvonimira Hodaka bio je prijelomni trenutak kad se premijer morao na brzinu riješiti eventualnih dvojbi.

Odletjela su dakle obojica, s tim što je na čelo MUP-a postavljen Karamarko, koji sigurno nema Rončevićev 'feler’.  Na Benkovo mjesto je pak postavljen Faber, koji je više od ikoga dokazao da ima hrabrosti, kad je pristao ući u tešku situaciju u Osijeku. Smjena u policiji bila je idealna prilika da se nešto učini i za resor pravosuđa, kojem je kronično nedostajao ministar sa stručnim znanjem i  integritetom, a dr. Ivan Šimonović svakako ima obje osobine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije