Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJI NOVOG ZAKONA

Otkrivamo koliko će vam država dati za sanaciju dimnjaka i novi bojler

Zagreb: Sanacija krova koji je oštećen u potresu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/11
30.04.2020.
u 14:03

Traju razgovori oko sufinanciranja pojedinih zahvata u obnovi sa Svjetskom bankom, a Ministarstvo poziva upravitelje zgrada i vlasnike kuća da pripreme dokumentaciju

Sanaciju dimnjaka i kupnju novih kondenzacijskih bojlera nakon razornog potresa u Zagrebu država će sufinancirati s oko 20.000 kuna po stanu, doznaje se u Ministarstvu graditeljstva. Precizna cijena utvrdit će se na koordinacijskom sastanku sa strukom i predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, upraviteljima zgrada, izvođačima i projektantima planiranom za početak idućeg tjedna, no u Ministarstvu već sad računaju kako je upravo 20.000 kuna realna i prihvatljiva cijena, kako izvođačima I projektantima, tako i građanima. Ističu kako je cilj zaštititi ljude od mutnih poslova raznih profitera koji nabijaju cijene radova i žele brzu zaradu na tuđoj nesreći.

Iznos kojim barataju u Ministarstvu iskristalizirao se kroz razgovore ministra Predraga Štromara s upraviteljima zgrada i izvođačima, napominju naši izvori. U cijelu priču od početka su uključeni i statičari, a iz Ministarstva podsjećaju da su zagrebački Građevinski fakultet i Komora inženjera građevinarstva izradili model procjene troška obnove nakon potresa u Zagrebu i okolici. Prema prvoj preliminarnoj i okvirnoj procjeni, iznos je troška obnove oko 42 milijarde kuna.

– Riječ je o optimalnom trošku koji je sugerirala struka, a koji će služiti kao temelj za modele sufinanciranja. Da bismo mogli uopće prijaviti sufinanciranje prema EU fondovima, Svjetskoj banci ili pak prema drugim izvorima, morali smo imati preliminarni trošak obnove, koji zasigurno nije konačan – kažu u Ministarstvu.

VIDEO Zastupnike u Saboru jutros je uznemirio potres u Zagrebu

Ističu i kako je gotov tekst zakona koji bi trebao regulirati obnovu Zagreba. On je trenutačno u prethodnoj proceduri, što znači da je poslan drugim ministarstvima i nadležnim tijelima na prethodno mišljenje, nakon čega će uslijediti i javna rasprava. Paralelno se, ističu, donose rješenja za hitne slučajeve, sanaciju dimnjaka i osiguravanje tople vode.

Što se sufinanciranja tiče, u samom zakonskom prijedlogu predviđena je naknada troškova za nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanje opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, zabatnog zida i dizala.

U Ministarstvu napominju da se model sufinanciranja kupnje bojlera dogovara s Ministarstvom zaštite okoliša, a sredstva će isplaćivati Fond za obnovu. Također, traju razgovori oko sufinanciranja pojedinih zahvata u obnovi sa Svjetskom bankom, a Ministarstvo poziva upravitelje zgrada i vlasnike kuća da pripreme dokumentaciju. Napominju kako će preko upravitelja ići svi projekti sanacije, a svima koji su već krenuli u sanaciju troškovi će se refundirati, s tim da će upravitelji zgrada i vlasnici obiteljskih kuća za to morati predočiti račune i dokaze da je sve odrađeno po pravilima struke. 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
15:32 30.04.2020.

Ne kuzim sta ima novi bojler sa situacijom da ga financiraju porezni obveznici?

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
15:36 30.04.2020.

Što bi mi sada svi morali financirati bojlere u privatnim stanovima u koje ljudi nisu ništa ulagali godinama i decenijama ali željeli su živjeti u centru. Ovo kao da je zemlja bivšeg SSSR-a, izvolite otvorite kreditne linije za ugradnju novih bojlera i svi sretni.

RE
redo
15:53 30.04.2020.

Bravo! A što je sa onim stanovima i zgradama koji nisu oštećeni u potresu? Tko će njima participirati u kupnji novih kondenzacijskih bojlera i saniranju dimovodnih vertikala koje se moraju prilagoditi novim bojlerima? Nitko! Suvlasnici zgrade i vlasnici stanova! Paa ovoga nema nigdje u svijetu! Jadno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije