Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rapska fešta

Samostreličari, vitezovi, šulčić s Nutellom i škola češljanja vune na Fjeri

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
27.07.2017.
u 22:56

Nikad nismo probali ništa slično. I kod nas u Hamburgu kuhamo gulaše, ali ne od onoga što dolazi iz mora – rekao nam je Helmut Klein

Pucanj iz topa sa zidina na središnjem gradskom trgu na blagdan svetog Jakova označio je početak još jedne Rabske fjere. Događaj je to koji najviše iščekuju stanovnici otoka Raba, koji se za tri dana manifestacije pripremaju cijelu godinu.

Prvi i najveći srednjovjekovni festival i sami Rabljani nazivaju najvećim rapskim praznikom, a trude se najvjernije što mogu prikazati kako je njihov grad izgledao u 14. stoljeću. Vraćaju se tako u 1364. godinu kako bi obilježili oslobođenje od mletačke vlasti. Članovi gradskih udruga i kulturno-umjetničkih društava sami šiju kostime, izrađuju posuđe i pribor nalik onom srednjovjekovnom, a neki čak i sklapaju drvena kola kojima se voze po kamenim ulicama. Ispunile su ih prvi dan Fjere na tisuće turista i domaćih, koji su zaronili u prošlost i kušajući jela spravljena po starinskim receptima.

Stajalo se u redovima za rapski specijalitet šulčić, tijesto pečeno u dubokom ulju, na koje Rabljani stavljaju filetirane slane inćune, pršut i druge domaće namirnice. Ovo jelo dobilo je i suvremenu verziju pa najmlađi najradije uživaju u šulčiću s Nutellom, dok su odrasli radije čekali grilanog ugora od dva metra kojeg su neposredno prije pečenja detaljno istrančirali.

– Nikad nismo probali ništa slično. I kod nas u Hamburgu kuhamo gulaše, ali ne od onoga što dolazi iz mora – rekao je Helmut Klein, dok se Šveđanka Jacqueline kod srednjovjekovnog kovača raspitivala kako nastaju medaljoni koje kuje. To je tek jedan od starih zanata koje su nastojali dozvati iz prošlosti i pokazati tehnike svake struke. Dok su jedni pokazivali kako radi stari tiskarski stroj ili kako se češlja vuna, uz obalu podno starog grada ribari su pokazivali kako se plete mreža. Interesirala je turiste i tehnika nastajanja srednjovjekovnih pletenica i frizura te ukrašavanje kose sićušnim cvjetićima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije