Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Samo u BiH postoji vlada u kojoj je pola ministara iz oporbe

Živko Budimir (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
21.12.2012.
u 21:04

Ne nazire se rješenje za slijepu ulicu u koju je zašla vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine

Propao je još jedan pokušaj da se rekonstruira izvršna vlast u Federaciji BiH, čime je nastavljena višemjesečna institucionalna kriza. Predsjednik FBiH Živko Budimir odbio je zahtjev premijera Nermina Nikšića za smjenjivanje osam ministara koji ne uživaju potporu nove parlamentarne većine. To znači da će Federacija BiH i dalje biti jedina administrativna jedinica u Europi u kojoj većina, koja u parlamentu ima više od 60 posto glasova, ne može smijeniti odnosno postaviti vladu. Taj demokratski nonsens rezultat je ustavnih rješenja koja su sve ključeve uspostave vlasti dala predsjedniku entiteta.

Samo dvije mogućnosti

Budimir je na tu poziciju došao u proljeće prošle godine indirektnim izborom u Parlamentu FBiH kao kandidat HSP-a, minorne hrvatske stranke koju su SDP i SDA izabrale kao “hrvatskog partnera” za formiranje vlasti. Godinu dana kasnije pukla je ljubav između SDP-a i SDA, a formirana nova parlamentarna većina u kojoj su SDP, dva HDZ-a i SBB. U normalnim demokratskim državama smjena vlade u takvoj situaciji bila bi samo stvar formalnosti, ali u BiH to se pretvorilo u višemjesečnu trakavicu. Budimir odbija potpisati rekonstrukciju vlade ili dati ostavku, a nova parlamentarna većina nema načina da utječe na to. Ustav propisuje samo dvije mogućnosti za opoziv predsjednika entiteta. Prvi je da se dokaže kako je on prekršio prisegu ili da nije dostojan obavljanja predsjedničke dužnosti, a druga je da ne može izvršavati svoje ustavne dužnosti. Za pokretanje procedure potrebno je u oba parlamentarna doma osigurati dvotrećinsku većinu, ali i tada o smjenjivanju predsjednika FBiH odlučuje Ustavni sud.

Nesposoban za dužnost

Strpljenje među strankama nove parlamentarne većine, a pogotovu u dva HDZ-a, na izmaku je, pa traže radikalne korake, kao što je ostavka premijera i formiranje potpuno nove vlade, pri čemu bi eventualna Budimirova blokada pri imenovanju mandatara bila izravna opstrukcija Ustava.

>>General HVO-a ne dopušta većini da imenuje vladu i preuzme vlast

Komentara 5

Avatar toxic alien
toxic alien
22:16 21.12.2012.

Nikad necu razumjeti "genijalce" koji misle da BiH moze funkcionirati kao normalna drzava, pogotovo poslije svega sto se desilo sa Jugoslavijom. Svi razlozi zbog kojih se raspala Jugoslavija jos vise su izrazeni u BiH, ali netko "pametan" misli da ono sto se nije moglo u Jugoslaviji, iz nekog nepoznatog razloga moze se u BiH! Sto prije ta agonija prestane, to bolje za sve zrtve te agonije.

XA
xaron
21:17 21.12.2012.

Nikoga ne interesira sto se tamo zbiva (pogledaj broj komentara). Molimo VL da vise ne objavljuje vijesti sa tog prostora.

RO
rojnik
21:18 21.12.2012.

Raspustit kompletnu vladu,tu, tako i tako, samo administracija i političari beru sigurnu paru,a raja pati.A da na negovorim o R.Smrdskoj koja svakim danom dobiva sve veći legalitet a bome i paru da uzdržava te svoje državne aparate-paralerne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije