Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠKO KLISOVIĆ

'Samo osoba čistih ruku može osloboditi grad od korupcije'

Zagreb: Povodom praznika rada umjesto besplatnog graha u Maksimiru dijelili karanfile
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
03.05.2021.
u 18:09

Jelena Pavičić Vukičević teško sada može biti svoja kada je 20 godina bila Milanova

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović govori o nadolazećim izborima.

Izbori su za manje od dva tjedna, obišli ste cijeli grad, što generalno muči Zagrepčane?

Muči ih puno toga, a posebice pljačka njihovog novca iz gradskog proračuna, nepravda i pogodovanja u dobivanju poslova i zapošljavanju te potpuna zapuštenost gradske infrastrukture. Sve ove tri stvari bitno srozavaju kvalitetu života u gradu, uništile su povjerenje građana u sadašnju gradsku vlast koju na ovim izborima predstavlja Jelena Pavičić Vukičević te su ključni za prevladavajući osjećaj beznađa i apatije zbog čega mnogi naši sugrađani odlaze živjeti u druge gradove širom Europe. 

Što ćete napraviti već u prvoj godini mandata, ako ga osvojite?

Prva stvar koju ću napraviti kao gradonačelnik je zaustaviti pogodovanja na javnim natječajima i pri zapošljavanju u gradskim službama i poduzećima. Zatim ću uspostaviti gradsku riznicu te napraviti detaljan plan sveobuhvatne obnove i revitalizacije grada, posebice komunalne infrastrukture.  Kroz riznicu i pripadajuću internetsku platformu građani će moći vidjeti gdje se troši svaka njihova kuna, a napravit ću i rebalans proračuna kako bi zaustavio prodaju vrijednih nekretnina Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina na kojima planiram napraviti nove urbane cjeline sa pregršt javnih sadržaja kao što su druga scena HNK, zgrada filharmonije, muzeji, galerije, tržnica, prometno čvorište za željeznički i autobusni promet, parkovi, šetnice i još puno toga. 

Uspostavit ću Centar kreativnih industrija na Velesajmu, započeti izgradnju Jarunskog mosta i tramvajske pruge kroz Sarajevsku i Vatikansku ulicu te krenuti s uspostavljanjem poslovne zone kružnog gospodarstva kroz koju bi u partnerstvu s gospodarstvom riješili pitanje otpada u gradu i zatvorili Jakuševec. Također planiram organizirati kvartovske dnevne boravke za starije osobe te započeti gradnju tri škole i tri vrtića te jednog doma za starije osobe. Krenut ću i sa subvencioniranjem režija mladim obiteljima.
Zaustavit ću divlju urbanizaciju i pokrenuti izradu nove strategije prostornog razvoja Grada, što će uključivati izmjenu GUP-a i Prostornog plana Grada. Zaustavit ću i praksu preplaćivanja svake stvari koju Grad financira zbog čega novac nelegalno curi u privatne džepove, uvesti platformu zviždača kroz koju će se moći prijaviti svaka nepravilnost ili nezakonitost u radu gradskih službi i poduzeća. Dakle u Grad odmah uvodim zakon i red te kvalitetno upravljanje. Oni su pretpostavka vraćanja povjerenja građana u gradonačelnika i gradsku vlast te dizanja kvalitete života i učinkovite realizacije svakog projekta

Vodite paralelne bitke i za drugi krug i za zagrebački SDP. Jesu li ovi izbori biti ili ne biti za vašu stranku?

U stranci smo započeli proces reforme. Oni koji su odveli stanku na put poraza na prethodnim izborima na nacionalnoj i gradskoj razini sada stvaraju puno buke pokušavajući usporiti reformu i proizvesti dojam kaosa i raspada u SDP-u. No, to nije tako. Članovi žele reformu, konsolidaciju stranke i uvođenje zrelih političkih praksi i promišljenih socijaldemokratskih politika kojima ćemo ojačati povjerenje građana u SDP. U Zagrebu izlazimo samostalno na izbore, predali smo 220 listi za mjesne odbore i vijeća gradskih četvrti, s čime se malo koja stranka može pohvaliti. Velika većina članova je jako motivirana, a oni malobrojni koji opstruiraju možda će u konačnici poželjeti priključiti se nekim drugim političkim opcijama s kojima su gradili dugogodišnje veze.

VIDEO: Predstavljen SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović

Činjenica je da se stranačka opozicija ne ustručava od napada pred sam izlazak na birališta. Kako gledate na te opstrukcije?

Takvo ponašanje šačice gromoglasnih članova vidim kao pokušaj stvaranja percepcije kaosa u SDP-u radi njegovog  srozavanja u očima birača, a kako bi se pomoglo nekim od naših političkih suparnika i oslabilo vodstvo stranke. Onima kojima je stalo do vlastite stranke te politika koje ona zastupa neće činiti sve što mogu da naštete njezinom izbornom rezultatu neposredno pred izbore. Onima kojima je pak stalo samo do vlasti u stranci i ničemu daljem od toga, bit će skloni ponašanju po načelu čim gori rezultat tim bolje. Nakon izbora imat ćemo stranačke izbore za gradsku organizaciju i to je način na koji mogu realizirati svoje ambicije, a ne stvaranjem percepcije kaosa pred izbore i nanošenjem štete stranci.

Postali ste kandidat umjesto Gordana Marasa. Sada ga nema niti na listi za Skupštinu. Je li to i vaša odluka i je li to korektno?

Nije to bila moja odluka jer ja trenutno ne vodim gradsku organizaciju. Ja sam kandidat za gradonačelnika.

Je li greška i što nije postignut dogovor s Ankom Mrak Taritaš koja vam, pokazuju ankete, uzima dio biračkog tijela?

Pregovarali smo, nismo se dogovorili i rastali smo se u prijateljskom ozračju. S programski srodnim strankama uvijek ćemo biti spremni na suradnju. Ne mislim da će za dobar rezultat na izborima biti presudno što nismo išli kao koalicija.

Koga uopće smatrate najvećom konkurencijom za ulazak u drugi krug, je li to Jelena Pavičić Vukičević kojoj potpora raste?

Ankete jasno pokazuju da su to Jelena Pavičić Vukičević, Vesna Škare Ožbolt, Davor Filipović i Miroslav Škoro. Trend rasta potpore gđi. Pavičić Vukičević me ne iznenađuje jer interesna mreža bivšeg gradonačelnika aktivno traži novog zaštitnika. 

01.05.2021., Zagreb - Park Maksimir danas prvi put nakon dugog niza godina bez prvomajske parade i besplatnog graha zbog epidemioloskih mjera. Povodom Medjunarodnog praznika rada konferencija za medije kandidata za zagrebackog gradonacelnika Joska Klisovica. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Je li ona odvažna i svoja ili kontinuitet vlasti?

Bila je 20 godina Milanova, kako bi sada mogla biti „svoja“. Svakome je jasno da je uhvaćena u Bandićevu interesno-ortačku mrežu koja nastoji zadržati kontrolu nad Gradom i unosnim gradskim poslovima. Ne počinje njezina politička karijera sa kandidaturom na ovim izborima. Ona snosi punu odgovornost za katastrofalno stanje u Gradu. Ne mogu se gumicom izbrisati godine muljaža, pogodovanja i samovolje gradske vlasti u čijem je samom vrhu bila, prva do gradonačelnika. 

Vi ste pak ”Mirni čovjek Zagreba“. Može li mirni čovjek raskrstiti s korupcijskom hobotnicom koja je premrežila grad?

Može i hoće. Grad je u dubokoj krizi i čvrstom stisku korupcijske hobotnice. Samo osoba čistih ruku, koja je u krizi sposobna sačuvati mirnoću i hladnu glavu te donositi racionalne i kvalitetne odluke te ih odlučno i ustrajno provoditi, može Grad osloboditi tog stiska koji ga guši. To sigurno ne mogu ljudi koji su na bilo koji način izravno ili neizravno vezani uz tu hobotnicu. 

Svi govorite o smanjenju broja pročelnika i biranju pročelnika na natječajima. Kako gledate na izjavu Pavla Kalinića da ne vidi na koji bi način novi gradonačelnik mogao tražiti od njega i drugih da stave mandate na raspolaganje?

Zagrebu treba najviše 10 pročelnika i novom sistematizacijom ćemo smanjiti njihov broj. Zakon određuje da se biraju na natječajima i tako ćemo ih se birati dok se Zakon ne promjeni. Bilo bi korektno od svih pročelnika da stave mandat na raspolaganje novom gradonačelniku, ali ih Zakon na to ne obvezuje i zato ga u tom segmentu treba izmijeniti. Pročelnici su de facto gradski ministri i kao takvi trebaju imati status dužnosnika. 

Treba li Zagrebu Ured za upravljanje u hitnim situacijama koji vodi Kalinić?

Ured je potreban jer Grad mora imati sustav odgovora na krizne i izvanredne situacije. No, ne može ga voditi osoba kao g. Kalinić koji je preko medija širio paniku među traumatiziranim građanima na dan kada je Zagreb pogodio potres. Ured nije odgovarajuće upravljao niti jednom kriznom situacijom pa smo često bili svjedoci kako građani sami preuzimaju inicijativu i samoorganiziraju se kao da Ured niti ne postoji. Sjećamo se npr. kako su se Dinamovi navijači samoorganizirali da pomognu evakuirati trudnice iz potresom oštećene Petrove bolnice.  

Dosta se slažete s Tomislavom Tomaševićem. Zašto bi itko glasao za vas, a ne za Tomaševića koji je veliki favorit?

Postoji dosta podudarnosti u našim programima za Zagreb, a i sličnog smo političkog svjetonazora. Ono što nas razlikuje je upravljačko iskustvo. Ja sam ga stjecao 30 godina u upravljanju ljudima i poslovima u državnom, privatnom i nevladinom sektoru, kao i u akademskoj zajednici. Sve su to relevantna iskustva za Grad. Osoba sam koja okuplja i motivira ljude bez obzira na političku orijentaciju, što je iznimno važno za izlazak Grada iz krize u kojoj se nalazi.

Često ističete svoju uspješnu povijest suradnje s premijerom Plenkovićem, još iz diplomatskih dana. Bi li ta suradnja i danas bila uspješna da postanete gradonačelnik?

To ćemo vidjeti kada postanem gradonačelnik. Ako je premijeru stalo do naših sugrađana i grada onda ne očekujem opstrukcije s njegove strane. Grad ne zaslužuje biti taocem iritacije političara što im sugovornik dolazi iz suparničke političke opcije. Tu razinu zrelosti mora postići svaki političar koji želi raditi na dobrobit građana.

Kako gledate na prepucavanja na relaciji premijer Plenković- predsjednik Milanović. Tko je tu po vama u pravu, a tko u krivu?

Prepucavanje treba odvojiti od sadržaja pitanja o kojemu se ne slažu. Predsjednik se tu postavlja kao snažan borac za slovo i duh Ustava i prepreka poistovjećivanja HDZ-a sa državom.  

A na činjenicu da zbog toga što njih dvoje ne mogu sjesti i razgovarati nema dogovora o veleposlanicima?

 Kada se dogovore o mehanizmu odlučivanja brzo će se dogovoriti i o imenima veleposlanika.

VIDEO Veteran Milanoviću: 'Dođi dečkima platit' piće. Dat ću ti ja 100 kuna ako nemaš'

Ključne riječi

Komentara 12

HU
Hubrvi
18:24 03.05.2021.

Osoba cistih ruku. Nasljednici zlocinacke KPH- e, slavitelji koljaca iz Kumrovca i ciste ruke. Sva voda koja 20 godina protece Savom nije dostatna da bi se ruke SDP-A i Klisovica oprale. A usput receno, Bandic je bio covjek tog SDP-A.

DU
Deleted user
18:35 03.05.2021.

Pa vaše iz SDP-a su najprljavije ruke a ujedno i najnesposobnije - kud ćeš gore kombinacije

AF
AfganistanskiHrvat
18:28 03.05.2021.

Znači pomoći nam jedino može "Judge Dredd" u osobi Stallonea jer na žalost i sam Isus je zaprljao ruke imajući posla s nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije