Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD DONATORSKE KARTICE Davatelja organa ima, a organa za presađivanje - nema

Samo 1668 Hrvata ne bi darovalo organ

hrv-samo-txt.jpg
import
26.10.2006.
u 20:52

Samo da mi se napiti vode. San mi je naiskap popiti dvije litre. Samo to  govori Zagrepčanin Jelenko Blagojević. On je jedan od 2700 pacijenata koji svaka dva dana odlaze na dijalizu. Kao i mnogi, na listi  je za transplantaciju  bubreg čeka već šest dugih godina.

Liječnici ne pitaju
Kad mašta o životu s darovanim organom, uopće mu ne pada na pamet da bi se tako mogao riješiti mučnih tegoba  koje ga prate zbog dijalize. Poslije četiri sata i petnaest minuta ležanja priključen na aparate tlak mu naglo pada i vrti mu se. Ne smetaju mu ni grčevi od kojih, kaže, ima osjećaj da mu se cijelo tijelo "žmika". Samo želi vodu, ponavlja.
U povodu Svjetskoga dana darivanja organa, Jelenko napominje da uz njega još  683 bubrežna bolesnika  u Hrvatskoj čekaju transplantaciju. Prema njima svima statistika je numoljiva: više od 50 posto njih organ će zasigurno čekati više od pet godina. Svaki peti pacijent neće ni dočekati taj dan  umrijet će na dijalizi.
Organe čekaju još 63 osobe  njih 25 srce, a 38 nova   jetra. Koliko će ih umrijeti teško je reći jer je u Hrvatskoj na snazi apsurd  donora ima, organa ne.
 Hrvatski su zakoni o transplantaciji izvrsni, no zdravstveni je sustav zatajio  ističe prim. Igor Povrzanović, predsjednik Hrvatske donorske mreže.
Prema zakonu, svi smo donori ako se tomu nismo pismeno usprotivili i ušli u Nacionalnu listu nedavatelja. Takvih je samo 1668. Iskustveno, čak 80 posto obitelji, kad prevladaju prvotni šok gubitka najbližih, pristaju darovati organe. Gdje je onda problem?
  Liječnici nerado pitaju obitelj za dopuštenje. Usto, rijetko prijavljuju moždanu smrt. Tek svaka peta smrt čovjeka, koji bi mogao spasiti nečiji život, bude registrirana jer liječnike na to ne obvezuje zakon. Transplantacija je zamršen i dugotrajan zahvat, mnogima se jednostavno ne da dodatno opterećivati na poslu  ističe Povrzanović te dodaje:  Hrvatska treba krovnu, nacionalnu organizaciju za transplantaciju, o kojoj se  govori već 36 godina, ali i više koordinatora. Neke bolnice nemaju ni jednog.

Čekaju i djeca
Zabrinjava što je broj donora u Hrvatskoj ove godine opao sa 12 na samo sedam na milijun stanovnika. Španjolska, koja ima najbolje svjetske rezultate u prikupljanju organa, ima i više od 30 donora na milijun stanovnika.
Često se zaboravlja da na organe u Hrvatskoj čekaju i djeca. Svake se godine u Hrvatskoj bubreg presadi u troje djece, a petero ih završi na dijalizi. Desetak mališana  sada čeka operaciju.
Martina Herceg imala je sreće. Ta 13-godišnjakinja bubreg je dobila pošto joj je majka šest godina više puta na dan obavljala dijalize kod kuće. Sve je te godine obilježila bolnica, infekcije, izostajanje iz škole.
 Najgore mi je bilo što nikada nisam mogla na izlet  kaže Martina. Na stranu etički aspekt, država bi u transplantacijama   trebala vidjeti jasnu računicu. Presađivanjem samo jednog bubrega zdravstvu se uštedi oko 300.000 dolara.


Bolesnika na listama čekanja i tri puta više

Kako bi se počele smanjivati duge liste čekanja za presađivanje bubrega i drugih organa, trebalo bi iskoristiti u godini oko stotinu umrlih davatelja i transplantirati oko 200 bubrega, rekao je na juu00E8erašnjoj konferenciji za novinare Stjepan Mihalić, predsjednik Zajednice udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske. Prema procjenama, nastavi li se dosadašnjim tempom, broj bolesnika na listama u sljedećih desetak godina najmanje će se utrostručiti, upozoreno je.


Hvala donorima

Liječnici mogu spasiti život presađivanjem, no oni samo čekaju organe. Svi naši uspjesi ovise samo o dobroj volji donora. Oni u rukama imaju ključ života i njima pripada najveća zahvala – ističe prim. Povrzanović. Dodaje kako se protive doniranju s nesrodnih donora jer to “otvara Pandorinu kutiju”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije