Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski podaci ne idu u korist Milinovićevu zakonu

Samo 1200 djece rođeno iz odmrznutih jajnih stanica

stanice
Željko Lukunić/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
15.12.2009.
u 19:50

Stručnjacima na simpoziju o zamrzavanju jajnih stanica govorili su vodeći talijanski stručnjak dr. A. Borini i Španjolka A. Mifsud.

Između 1100 i 1200 djece rođeno je u svijetu iz odmrznutih jajnih stanica, što je, naravno, malo u odnosu na između 200 i 300 tisuća djece koja su rođena iz odmrznutoga zametka. No, zamrzavanje jajnih stanica metoda je koja se u proceduri izvantjelesne oplodnje koristi tek tri-četiri godine. Rekao je to prof. dr. Velimir Šimunić, predsjednik simpozija o zamrzavanju jajnih stanica, koji je danas održan u Zagrebu.


Nije eksperimentalno

A o svojim iskustvima hrvatskim stručnjacima govorili su dr. Andrea Borini iz Bologne koji ima 224 djece iz odmrznutih jajnih stanica te dr. Amparo Mifsud iz Valencije, koja zamrzava jajne stanice za darivanje i njezini su rezultati znatno bolji nego rezultati liječenja neplodnosti, jer su u programu darivanja jajnih stanica mlade i zdrave žene.

Prof. Šimunić ističe da nakon donošenja novog zakona imamo između 28 i 32 posto uspješnih trudnoća svježim embriotransferom, a u oko deset posto pacijentica višak jajnih stanica je zamrznut i koristit će se u ponovljenom postupku.

– Zamrzavanje jajnih stanica za mene nije eksperimentalna metoda jer bez nje nema čuvanja plodnosti onkoloških bolesnica, nema darivanja stanica pa čak ni liječenja dijela neplodnosti.

Uskoro stiže nova oprema

U sljedeće dvije-tri godine vidjet ćemo hoće li u svijetu metoda zamrzavanja jajnih stanica koristiti više nego danas, no može li zamrzavanje stanica u potpunosti zamijeniti zamrzavanje zametaka u kvaliteti, to danas ne može nitko odgovoriti. Stručnjaci za IVF žele da to bude kvalitetna zamjena zbog problema ostavljenih zamrznutih zametaka kojih je u svijetu 4 milijuna.

Dio ih se koristi za istraživanja matičnih embrionalnih stanica, drugi to ne dopuštaju pa ih čuvaju vječno, a treći ih nakon pet ili deset godina uništavaju – rekao je prof. Šimunić. Inače, nova oprema u naše IVF-centre stiže za mjesec ili dva.

Komentara 5

MO
momak23
08:34 16.12.2009.

ice ice pingvi,ja idem sad...

MK
mala_kap
12:20 22.12.2009.

Na simpoziju je također rečeno da je stopa uspjeha na sv. Duhu pala s 36% prije ograničenja na 24% nakon ograničenja. Smanjio se uspjeh za trećinu!!!

MK
mala_kap
21:51 15.12.2009.

Cuvanje plodnosti onkoloskih bolesnica se u svijetu radi zamrznutim ZAMECIMA ako partner postoji, jer je puno bolja metoda. Darivanje jajnih stanice se gotovo ISKLJUCIVO radi uskladjivanjem ciklusa donorice i primateljice, dakle opet nije sa zamrznutim jajnim stanicama. Simunic samo tjera vodu na svoj mlin, ali ostaje nepobitna istina da je ovakav zakon s ogranicenjem oplodnje na 3 jajne stanice diskriminatoran prema teskom muskom faktoru i parovima s losom kvalitetom zametaka, starijim zenama itd itd. I SRAM bilo Simunica sto se ne zalaze za kvalitetan zakon! Cijelu svoju karijeru ce pokopati za par politickih bodova. Neka ga bude SRAM!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije