Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uložio samo 15.000kn

Sam izgradio vjetrenjaču koja daje struju za cijelu kuću

'13.09.2012., Sibinj, Slavonski Brod - Dragutin Malisa iz Sibinja pokraj Slavonskog Broda izradio je vetrenjacu koja mu prioizvodi struju potrebnu za domacinstvo, te je tako smanjio elektrine racune.
'Ivica Galovic/PIXSELL'
14.09.2012.
u 14:00

Vjetrenjača u koju je uložio 15.000 kuna je dobra, kaže, za vikendice do kojih ne dopire električna mreža

U dvorištu Dragutina Mališe u Sibinju kod Slavonskog Broda uzdiže se 15 metara visoka vjetrenjača, zahvaljujući kojoj obitelj ima električnu energiju. Od snage vjetra svijetle sve žarulje u kući, rade televizor, računalo, hladnjak, jedino ne bojler jer je velik potrošač. Dragutin je sam konstruirao uređaj, a ideje je skupljao i na internetu. Trebale su mu tri godine.

Dnevno 15 sati energije

– Još prije rata želio sam sagraditi vjetrenjaču. Zanimaju me obnovljivi izvori energije pa sam proučavao literaturu. Kupio sam i rasvjetni stup. Prvo sam napravio pet puta manju od ove, a kad sam vidio da ima dovoljno vjetra, sagradio sam veću – kaže Mališa, koji je u projekt uložio 15.000 kuna. I kada nema vjetra, obitelj ima struje 15 sati dnevno, a kad vjetar zapuše, ona se dopunjuje. Dragutinova vjetrenjača ima šest aluminijskih krila dužine tri metra, površina svakog je jedan četvorni metar, a cijev je njihova nosača pocinčana. Ima dva generatora, jedan puni akumulator, a drugi, mjerni, osigurava vjetrenjaču stavljajući je u mirovanje kod jakih udara vjetra. Krila se tad okreću prema vjetru i prestaju se vrtjeti.

Bez alata nema zanata

Snaga generatora je 1080 vata, ali Dragutin iz njega izvlači 300, u idealnom slučaju 600-800 vata. Kapacitet akumulatora je 250 ampersati. Temelj stupa je na dubini od 1,20 metara.

– Vjetrenjaču sam podigao tek kad sam se uvjerio da je riječ o građevini za koju nije potrebna građevinska ni lokacijska dozvola. Nije bilo lako, mnoge su informacije na internetu netočne i nepouzdane. Učio sam na vlastitim pogreškama, ali sam jako zadovoljan jer od nekoliko vjetrenjača za koje znam u Hrvatskoj jedino moja normalno radi i proizvodi struju – ističe Mališa.

Sibinjska vjetrenjača privlači znatiželjnike, svi se oduševe, a neki ne vjeruju da je sve napravio potpuno sam. No, riječ je o stopostotnom ručnom radu. Ima i onih koji bi je željeli kupiti, ali Drago to izričito odbija jer ju je, kaže, radio za svoj gušt. Ušteda na mjesečnom računu za struju je barem 100 kuna, ali razlog zašto je ovaj mehaničar zaposlen u Đuri Đakoviću sagradio vjetrenjaču bio je to što je želio napraviti nešto što nema nitko u Hrvatskoj. Drago ima u radionicu s puno alata.

– Osim različitih aparata i strojeva, potrebno je i znanje, ali do njega se dođe ako postoji volja. S druge strane, nemoguće je platiti nekome da vam napravi vjetrenjaču jer je riječ o velikom i poslu i financijskom izdatku – zaključio je Dragutin Mališa, preporučivši svima koji, primjerice, imaju vikendice do kojih ne dopire električna mreža da sami sagrade svoju vjetrenjaču.

Komentara 99

Avatar žič
žič
18:55 14.09.2012.

jeeee,kaj misli da bu samo tak prešel,kad mu elekta i država naplate,,državni,vetar,,koji mu daje struju,bu se čudil kak picek glisti.....

MA
manojlovic
19:00 14.09.2012.

eke buraz kad se pokvari zovi mene familiju pa mozemo to u staro zeljezo prodat... akumulatori bakar ,zeljezo..aluminij sve to skupa za disko burazkupa za disko buraz

MA
marjano3
18:52 14.09.2012.

za 15 000 kn dobiješ 2 milje ojera...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije